Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik Papageno Klasszik Meczner Verával, Pataki Andrással, Radics Péterrel és Rutkai Andrással

Papageno Klasszik Meczner Verával, Pataki Andrással, Radics Péterrel és Rutkai Andrással

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása június 13-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Meczner Verával, Pataki Andrással, Radics Péterrel és Rutkai Andrással.

- hirdetés -

A StageHive egyfelől az előadó-művészeti világ európai szakembereinek kommunikációs platformja, amelynek célja a kollaboráció, a mobilitás és a kommunikáció előmozdítása a művészet területén, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Másfelől egy online találkozási pont, ahol a művészek bővíthetik kapcsolati hálójukat, megoszthatják projektjeiket, és csatlakozhatnak más csapatokhoz, valamint közösségi finanszírozási felületen támogatást szerezhetnek projektjeikhez. A StageHive a járványidőszakban 800.000 forint összdíjazású pályázatot hirdetett a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került alkotók, társulatok, előadóművészek támogatására. „Van élet a szobafogság után – készülj a következő évadra!” szlogennel biztatták a kényszerűen színpad nélkül maradt művészeket, hogy készítsenek figyelemfelkeltő videót tervezett alkotásukról.  Maximum 4 perc hosszúságú, a 2020/2021-es évadban megvalósuló előadó-művészeti projektet (előadást, koncertet, performanszt) kreatív és szórakoztató formában bemutató videóval lehetett jelentkezni. A határidő lejártáig 78 db pályázat érkezett be, amelyre több mint 77 ezren szavaztak. A StageHive missziójáról és a videópályázatról Meczner Vera művészmenedzsert, a StageHive alapítóját kérdezzük.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ők lettek a StageHive videópályázatának legjobbjai

A Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat június 27-én nyitják meg újra. A 2001 óta az UNESCO világörökség részeként számon tartott Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház újranyitásának dátuma maga is szimbolikus, ugyanis ötven évvel ezelőtt ezen a napon tartották a játszóhely hivatalos nyitóelőadását  a győri teátrum Oidipusz király című drámájával, s nyolcvanhárom esztendeje ekkor rendezték az első koncertet a helyszínen. Az egészségügyi előírások szigorúsága miatt most a 760 néző helyett mindösszesen 199-en vehetnek részt az eseményen. A jubileumi ünnepi esten fellép Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színész, Érdemes Művész, aki az 1970. június 27-i előadásban Kreon szerepét alakította. Ő azóta nem járt és nem is játszott a barlangszínházban, most egy verssel köszönti az évfordulót. Meghívták Forgács Pétert, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját, Jászai-díjas és Érdemes Művészt, továbbá a barlangszínház alapítójának, Várady Györgynek Budapesten élő lányát, Várady Esztert. Az ünnepi köszöntők után csendül fel a Dohnányi RESTART klasszikus zenei bérlet első koncertje, melyen a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Szuperhősök címmel tiszteleg a koronavírusos helyzetben helytálló egészségügyi dolgozók, valamint mindazok előtt, akik a járvány idején is példás munkával szolgálták a társadalmat, közösségeket. A hangversenyen Beethoven, Gounod és Erkel Ferenc művei mellett James Bond- és más híres filmek zenéi csendülnek fel.

Pataki Andrást, a Fertőrákosi Barlangszínházat üzemeltető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft ügyvezetőjét az ünnepségről és a nyár további eseményeiről kérdezzük.

A Digitális Irodalmi Akadémia, a DIA 1998 tavaszán jött létre. Küldetése a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével. Időközben a DIA a Petőfi Irodalmi Múzeum folyamatosan gyarapodó „virtuális gyűjteményévé” alakult. A honlapon hozzáférhetővé vált a PIM táraiban őrzött festmények, fényképek, kéziratok, hanganyagok, egyéb dokumentumok jelentős része. A Múzeum a DIA révén maga is számos műtárggyal, irat- és képanyaggal, relikviával gazdagodott, az Akadémia pedig rendszeres programokkal gazdagítja a Múzeum kortárs rendezvényeinek kínálatát. 2020 elejétől indult a Petőfi Irodalmi Múzeum Alkotói Életpálya Program. Az Akadémia ennek részeként, újabb programelemekkel bővítve működik tovább. A Térey János alkotói ösztöndíj az alkotói középnemzedék: a 35 és 65 év közötti írók, költők számára nyújt többéves támogatást. Az ösztöndíjban részesülők két korábbi kötetüket, illetve az ösztöndíj időtartama során megírt új művüket közreadják a DIA honlapján. A Program harmadik pilléreként a fiatal alkotók támogatását végzi: feladata a Móricz Zsigmond irodalmi, a Babits Mihály műfordítói, az Örkény István drámaírói és az Oláh János szerkesztői ösztöndíjpályázatok teljes körű lebonyolítása és finanszírozása.

A Digitális Irodalmi Akadémia tárháza tovább bővül, és már elérhetőek a friss pályázati kiírások. Ennek kapcsán beszélgetünk Radics Péterrel, a DIA irodavezetőjével.

A péceli oroszlán és más családi történetek címmel jelent meg Rutkai András kötete, amelyben megelevenedik a Rutkai család története, így Rutkai Ottó, a Madách Színház egykori igazgatója, Lóránd Hanna Jászai Mari-díjas színésznő, Ruttkai Éva színművész és Rutkai Bori előadóművész, képzőművész is. A szerző gyermekkora óta ír, de a foglalkozása végül másfelé vitte. Az írást azonban soha nem hagyta abba, és túl néhány kreatív írás workshopon, megírta apai ága történetét, amelyben az egyik novella arról szól, hogyan indította el nagymamája közvetve az első világháborút, amikor hadat üzent Szerbiának. Utána a nagymama igyekezett mindent rendbe hozni, és szépen felnevelt három gyereket, Ruttkai Évát, Ottót és Ivánt. A válogatásban szereplő első mű maga A péceli oroszlán, egy misztériumjáték, amely választ ad az élet nagy kérdéseire, és egyesíti magában a népi bölcselet, valamint a pesti kabaré örökbecsű erényeit, közben pedig emléket állít Karády Katalinnak is. Rutkai Andrástól, a kötet szerzőjétől azt is kérdezzük, mi volt az első komolyabb írása; hogyan inspirálta őt a családja; illetve lánya, Rutkai Bori hogyan kapcsolódott be a munkába.


A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. június 14-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.