Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A nemrég elhunyt Ennio Morriconéra emlékezünk a Papageno Rádió műsorán

A nemrég elhunyt Ennio Morriconéra emlékezünk a Papageno Rádió műsorán

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A többszörös Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas olasz zeneszerző, a filmzene egyik legismertebb és egyik legnagyobb hatású alakja volt. Több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a különféle westernfilmekhez írt zenéi. A Portré július 13-i adásában 15 órától a nemrégiben elhunyt zeneszerző legendás felvételeiből válogatunk. Az adás ismétlése szerdán 22, pénteken 14 órától hallható.

- hirdetés -

Hat évesen kezdett el zenét komponálni. Édesapjától – aki trombitán játszott, és főként éjszakai bárokban lépett fel hangszerével – tanult meg kottát írni. Megesett olykor, hogy a kis Morricone fiatal kora ellenére helyettesítette apját éjszakánként.

A római Santa Cecilia Konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait és egyebek mellett trombitán tanult játszani. Konzervatóriumi évei során Morricone kissé kilógott a sorból, mivel trombita szakos hallgatóként zeneszerzőnek készült és ezt a szándékát nem igazán nézték jó szemmel tanárai. A nappali tanulás és az éjszakai zenélés mellett Morriconét könnyűzenei hangszereléshez is felkérték, ezt azonban eleinte titkolta szülei előtt. Azonban mikor számos sláger került ki kezei alól, kiderült a dolog, és ekkor Morricone egy ideig híresebb hangszerelő volt, mint zeneszerző. 1947-ben alkalmazzák mint színházi zeneszerző.

Végül zeneszerzői végzettséget is szerez Goffredo Petrassi irányítása alatt 1954-ben. 1958-ban munkákat kapott Olaszország legnagyobb televíziószolgálatánál, a RAI-nál, de egy nap után kilép a munkából. Filmzenei karrierje az 1961-es „Il Federale” filmmel kezdődik, de az igazi ismertséget Sergio Leonéval való munka hozza meg, aki 1964-ben kérte fel, hogy az Egy maréknyi dollárért című alkotás néhány betétdalának készítse el a hangszerelését. Tehetségére hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat, bár pályája kezdetén elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét (egyik leghíresebb filmzenéjét az 1968-as Leone-rendezéshez, a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmklasszikushoz készítette), számos más műfajban is maradandót alkotott a vígjátéktól a romantikus filmeken át a horrorokig.

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X