Papageno Radio
Címlap A Papageno Klasszik tartalmából: Zsámbék, Capa Központ és egy könyv Salzburgról

A Papageno Klasszik tartalmából: Zsámbék, Capa Központ és egy könyv Salzburgról

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása július 4-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Gáspár Balázzsal, Seres Tamással és dr. Székely Györggyel.

A Capa Központ összes kiállítása újra látogatható július 7-től augusztus 23-ig. Urbán Tamás Felesleges Pillangó című kiállításának gerincét abban a hat évben készített fényképek képezik, amikor Urbán Tamás pártfogója volt a tetőtől talpig tetovált Pillangónak, bemutatva többek között a börtönéletet, a szabadulást, a pesti undergroundban eltöltött estéket, a céltalan nappalokat.

A fotók mellett az életének felét rácsok mögött töltő Pillangó naplóját, rajzait, rejtvényeit, festményeit, valamint Urbán Tamás által összegyűjtött iratokat és tárgyakat is bemutatnak a kiállításon. Thomaz Farkas magyar származású fotográfus, a brazil kultúra emblematikus alakja, a modern fotográfia és dokumentumfilm egyik legfontosabb képviselője. Munkái olyan fontos gyűjtemények részét képezik, mint a New York-i MoMA és a londoni Tate Modern, eddig azonban Magyarországon még sosem voltak kiállítva alkotásai.

Ide kapcsolódik:
A Capa Központ Fotóriporteri Életműdíját idén Rédei Ferenc kapta

Műveit a mások iránti érzékenység, az emberekhez való őszinte odafordulás, a humánum jellemzik – most A fény ritmusa című kiállítása látható a Capa Központban. Nyolc hét. Magyar fotográfusok a járvány idején címmel a koronavírus-helyzetre reflektáló pop-up tárlat is nyílik a Project Roomban jövő héten. A kiállítás harminckilenc fotográfus nyilvános Instagram-profilján megjelent képein keresztül mutatja be ezt az időszakot. A válogatás során fontos szempont volt, hogy minél többféle alkotói attitűd, látásmód jelenjen meg. Gáspár Balázst, a tárlat egyik kurátorát arról is kérdezzük, hogyan alakította a járvány a fotósok életét, ki mit látott érdekesnek, és ki hogyan közelített a különös helyzethez?

Zsámbék különleges szabadtéri helyszínei adnak otthont a Zsámbéki Nyári Színház idei programjainak július 5-ével kezdődően. A frissen felújított Zichy-kastély nyitott belső udvarán álló színpadon lesz idén a programok egy része, de lesz előadás a Romtemplom középkori falai előtt éppúgy, mint egyes – gasztronómiához köthető – produkciók esetében a város kedvelt éttermeinek szabadtéri területein. Folytatódik a #KedvesZsámbék! zenés irodalmi felolvasószínházi sorozat Seres Tamás rendezésében, olyan művészekkel, mint Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Vecsei H. Miklós, Borbély Alexandra, Kováts Adél, Csuja Imre, Hajdú Steve, Szilágyi Tibor, Balsai Móni, Wunderlich József és Beck Zoltán, de vendégül látják a zsámbéki színpadon HOBO estjét, Mácsai Pál és Lukács Miklós közös Örkény-estjét, Kamarás Ivánt zenekarával, Kollár-Klemencz Lászlót az Ég az erdő című produkcióval, valamint Grecsó Krisztiánt és Hrutka Róbertet is.

A #KedvesZsámbék! előadásai több évszázad irodalmából válogatnak: Tinódi Lantos Sebestyén, Janus Pannonius és Csokonai Vitéz Mihály költeményei békésen megférnek Háy János szövegei mellett, életszagúan megidézve és mába átemelve azt a történelmi korszakot, amely ma is kézzelfogható Zsámbék középkori emlékeiben. Külön estje lesz a Szellemnek és a Szerelemnek, csodálatos versekkel és színészekkel, korszakos zenészekkel.

„Mivel a karanténban mindenki amatőr szakács és pék lett, idén két estét is válogattam gasztronómiához köthető írásokból: Karinthy elévülhetetlen és megunhatatlanul szellemes szövegei igazi klasszikus delicatesst, míg kortársaink, Cserna Szabó András, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos és Kiss Ottó inkább egyfajta fine diningot jelenthetnek a közönségnek, ha gasztroul kellene kifejezni” – mondja Seres Tamás rendező, akit arról is kérdezünk, kik, mikor és miért alapították a Zsámbéki Nyári Fesztivált, és miért szeretnek idejönni a felkért művészek?

Dr. Székely György belgyógyász főorvos, a Semmelweis Vonósnégyes tagja nemcsak hegedűsként van jelen a zenei életben, de zenei újságíróként is. Így került 1993-ban Salzburgba, ahol az idén 100 éves nyári Ünnepi Játékok izgalmas reformidőszakába csöppent bele, s nyomon követte az elmúlt negyed évszázad eseményeit. Az azóta eltelt több mint 25 év alatt Salzburg a zenei világ csodált központja lett. A modern művészetek is megtalálták itt helyüket, és az évszázadok mestereinek – nem utolsósorban természetesen Mozartnak – köszönhetően a zenekedvelők Mekkájává vált. Immár több mint negyedévszázados anyag gyűlt össze azokból a tudósításokból és riportokból, amelyeket dr. Székely György a nyári és pünkösdi fesztiválon, valamint a Mozart Héten készített.

Ide kapcsolódik:
Magyarul jelent meg kötet a 100 éves Salzburgi Ünnepi Játékokról

A muzsika valódi hangja című kötetében egy orvos-zenész szemüvegén át követhetjük végig a salzburgi zenei rendezvényeken érvényesülő trendeket, újításokat. Bepillanthatunk az ünnepelt vagy éppen kevésbé sikeres, olykor akár botrányos, de mindenképpen figyelmet érdemlő produkciók kulisszatitkaiba, közelebbről ismerhetjük meg korunk legnagyobb előadóművészeit, rendezőit. A könyv egyúttal zenetörténeti kalandozás is: változatos interjúkon, beszámolókon keresztül élhetjük át a 2020-ban 100. születésnapját ünneplő fesztivál eddigi megannyi különleges művészeti eseményét. A muzsika valódi hangja című kötete kapcsán kétrészes interjúnkban arról is kérdezzük őt, hogy mit szimbolizál a Salzburgi Ünnepi Játékok az európai zenei életben, milyen titkok színesítik a Salzburgi Ünnepi Játékok történetét, és kik irányítják az eseményeket?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. július 5-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Stream és színház

X
X