Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A Zenélő Budapesttől a Gyulai Várszínházig - A Papageno Klasszik tartalmából

A Zenélő Budapesttől a Gyulai Várszínházig – A Papageno Klasszik tartalmából

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása július 11-én 10 órakor lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Götz Nándorral, dr. Elek Tiborral, Kalmus Feliciánnal és Kövesi Eszterrel.

Zenélő Budapest

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest, amely a zene varázslatával kelti életre a város történelmi tereit, és ingyenes minikoncertekkel teszi emlékezetessé a nyári hétvégéket. A nyár folyamán összesen több mint 200 koncerttel várják az érdeklődőket 8 különböző helyszínen, ahol az ország legrangosabb zenekarainak tagjai készülnek külön erre az alkalomra komponált, a helyszínek atmoszférájához illeszkedő zenékkel.  A helyszínek között szerepel a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok oszlopcsarnoka, a Várkert Bazár, a Budai vár több pontja, a Nemzeti Múzeum csodálatos környezete, a Millenáris Park, és az újonnan nyílt Hegyvidéki Kulturális Szalon terasza.

Ide kapcsolódik:
Közel 200 minikoncertet hallhatunk a fővárosban a nyár végéig  

A helyszínekhez illeszkedve saját repertoárok készülnek, amelyek tökéletesen idomulnak az adott épületek múltjához, a zeneirodalom legszebb alkotásait felvonultatva. A Zenélő Budapest programsorozat a mai napig egyedülálló kezdeményezésnek számít a világon. A projekt ötletgazdája Götz Béla, a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett Jászai-díjas díszlettervező, szcenikus, művészeti vezetője Götz Nándor, aki 1994 és 2000 között szólóklarinétosa volt a kölni Musikfabrik modernzenei együttesnek. Szólistaként és kamaraművészként fellépett Európa csaknem összes országában, Japánban koncertjei mellett mesterkurzusokat is tart. Vendégművésze volt a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, 2000-ben a Hannoveri Világkiállításon Mauricio Kagel Burlesque című szaxofonversenyét mutatta be a szerző vezényletével. 2014 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Konzervatórium modern zenei programjait vezeti.

Götz Nándortól azt is kérdezzük, mi hívta életre a Zenélő Budapestet, és milyen volt a legelső eseményt megszervezni; azóta hogyan bővült a programkínálat, és idén kik várják az érdeklődőket?

Gyulai Várszínház

Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavárának udvarán működik 1964 óta nyaranta a Gyulai Várszínház. A ősztől tavaszig tartó időszakban a Kamarateremben láthatóak az előadások, a nyári szezonban pedig minden évben a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál programjai várják a látogatókat. Az idén 56. évadában járó Gyulai Várszínház az elmúlt évtizedek hagyományainak megfelelően olyan összművészeti programsorozatot kínál június 26-tól augusztus 13-ig, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket.

Ide kapcsolódik:
Somogyváry Ákos: „Felismertem, hogy dolgom van az erkeli örökséggel”

Hét héten át több mint hetven programmal várják a nézőket, köztük öt saját, illetve más színházakkal közös bemutatóval, valamint felolvasószínházi bemutatóval. A nyári fesztivál a Weöres Sándor Napokkal indult, illetve 15. alkalommal rendezik meg a nemzetközi Shakespeare Fesztivált, másodszor az Erdélyi Hetet. Bábelőadások, gyerekszínházi produkciók, musicalek, történelmi drámák, kortárs színpadi művek, táncszínházi előadások, opera- és operettestek, népzenei és világzenei fesztivál, blues fesztivál, irodalmi humorfesztivál és  klasszikus zenei koncertek jelzik a műfaji sokszínűséget. Az 1960-as, 1970-es és 1980-as években a Gyulai Várszínház leginkább arról volt híres, hogy a történelmi drámák és a kortárs magyar szerzők műveinek játszóhelye volt, amely hagyomány nem szakadt meg, de megújítva, korszerűsítve folytatódik. A Gyulai Várszínház idei nyári fesztiváljáról dr. Elek Tiborral, a Gyulai Várszínház ügyvezető igazgatójával beszélgetünk.

Crossover csellóra

Kalmus Felicián ötévesen kezdett csellózni, első zenekarral kísért szólókoncertjét nyolcéves korában adta. Később a Szent István Konzervatórium növendékeként folytatta tanulmányait, majd diplomáját a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte. Kilencéves korától már stúdiófeljátszásokra kapott meghívást, zenélt Bécsben, később Bázelben is. Akadémiai évei alatt szervezett koncertkörútjai voltak Svájcba, ahol már saját szerzeményeit is előadta; később szinte kizárólag crossover csellistaként volt hallható.

Szóló műsora mellett számos lemezen és filmben közreműködik, így a nemrég bemutatott Kincsem című filmben is. Több ismert hazai előadóval és zeneszerzővel dolgozik együtt, mások mellett Hrutka Róberttel, Udvaros Dorottyával vagy Tompos Kátyával. Kalmus Felicián csellóművész játékában a cselló ezer színe elevenedik meg, hol elementáris erővel, hol elképesztő lágyságával kápráztatva el a nézőket. Tisztelettel nyúl a klasszikusokhoz, de ledönti a zenei tabukat, új élettel tölti fel a régi kereteket. 2018 nyarán Great Great Grandma címmel jelent meg első önálló albuma, melyen mindenki által ismert népdalmotívumokból ihletet merítve készítette el saját bátor és korszerű feldolgozásait.  Második, No2 című lemeze a keringők és etűdök világába kalauzolja a hallgatót. Az albumon található tizenegy vadonatúj dal mind Felicián saját szerzeménye, zenei világának, sokszínűségének izgalmas lenyomata. A karanténidőszak alatt is készített egy feldolgozást az „A csitári hegyek alatt” témájára.

2020-ban vadonatúj koncertműsorral és új show-val jelentkezik, és július 29-én élőben is bemutatja az anyagot a MOMKultban. Kalmus Felicián crossover csellóművésztől azt is kérdezzük, milyen forrásokból, élményekből merítkeznek saját szerzeményei; mennyit és hogyan gyakorol egy nap során, és új albuma mely korszakot idézi a keringőkkel?

Varázslatos Magyarország

Az ország természetfotósainak ezreit megmozgató Varázslatos Magyarország azzal a céllal jött létre, hogy a fotózáson keresztül arra biztassa az embereket, menjenek ki a természetbe, és örökítsék meg az ország nemzeti parkjainak szépségeit, az ott élő növény- és állatfajokat. A fotópályázatra egész évben, változatos témákban lehet nevezni, a legszebb alkotásokat pedig a VM évente egy gyönyörű fotóalbumban és prémium fotónyomatok formájában egy nagy volumenű kiállításon tárja a közönség elé. A Varázslatos Magyarország a Ma egy fészek, holnap az óceán! természetvédelmi akciósorozatában természetbarát és fotós közösségével, az ország nemzeti parkjait végigjárva olyan feladatokat lát el, amelyekre a parkoknak nem marad idejük, energiájuk.

Azért, hogy a természetvédelem hírei minél szélesebb körökhöz eljuthassanak, a VM Magazin hírportálján a természetvédelem és természettudomány területeinek legrelevánsabb híreit gyűjti össze és tárja a közönség elé. A VM 2020 januárjában létrehozta nyomtatott fotós és természetvédelmi magazinját is, hogy a pályázat csodálatos természetfotóiban minél többen gyönyörködhessenek, és a természetvédelemmel kapcsolatos tudás, hírek és események az ország minden otthonába hazavihetőek legyenek. Nemrég megnyílt a 10. Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállítás Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, az eseményen átadták a 2019-es fotópályázat díjait is.

A tárlat a 2019-es pályázat legsikeresebb természetfotósainak 130 fotóján keresztül mutatja be nemzeti parkjaink különleges világát. A tárlaton tájképek, állatok mindennapi életének képei, művészi ábrázolások szerepelnek. A fotókiállítás augusztus 18-ig látható. A Varázslatos Magyarország missziójáról és a tárlatról Kövesi Eszterrel, a Varázslatos Magyarország kommunikációs vezetőjével beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. július 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X