Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Augusztusban szabadtéri koncertet ad Budapesten Jonas Kaufmann

Augusztusban szabadtéri koncertet ad Budapesten Jonas Kaufmann

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Magyar Állami Operaház – több sikeres nyári programját követően – 2020. augusztus 19-én 18 órától, nemzeti ünnepünk előestéjén az Eiffel Műhelyházban is újraindítja nyilvános szakmai tevékenységét, ugyancsak szabadtéren. A Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé.

Bár az elmúlt évek legnagyobb operaházi beruházása, az Eiffel Műhelyház hivatalos átadása márciusban meghiúsult a veszélyhelyzet miatt, a munkálatok az előadások számára ellehetetlenült időszakban is folytatódtak. Megtörtént a komplexumot körülvevő, Kodály Zoltán nevére keresztelendő park tereprendezése és füvesítése, elkészültek a parkolók, és a teljes közönségforgalmi közlekedési rendszer is kialakulásra került.

Az így létrejött egyhektáros közösségi tér a szabad ég alatt teremt lehetőséget az Opera művészeinek arra, hogy grandiózus keretek között térhessenek vissza a zeneszerető közönséghez. 20 kiváló magyar operaénekes három magyar karmester vezényletével, valamint az Opera zenekarának és énekkarának támogatásával ad elő egy-egy népszerű áriát – a művészeket az elmúlt időszak legtöbbet veszített magánénekesei közül válogattuk.

Kodály Zoltán park – Rákossy Péter

A Parkfoglaló gála sztárvendége a hazai rajongók által is jól ismert Jonas Kaufmann lesz. A német tenornak, ahogy mondani szokás, jó lapokat osztottak, hisz nemcsak megnyerő kiállásával és lenyűgöző sármjával arat sikereket a világ legnagyobb operaszínpadain, de erőteljes, mégis érzéki hangjával, egyedi hangszínével és tűpontos intonációjával, muzikalitásával is kiérdemli már most a „legendás” jelzőt.

Lemezei közel másfél évtizede tarolnak a klasszikus zenei rangadókon és toplistákon, színpadi alakításai etalonnak számítanak, közvetlen és spontán stílusával pedig feledhetetlenné teszi dal- és áriaestjeit is. Neve mára egyet jelent a legmagasabb minőségű interpretációval.

A műsor első két részében a nemzetközi és magyar operairodalom népszerű részletei csendülnek fel Donizettitől Puccinin és Wagneren át Ránki Györgyig, de a könnyedebb műfaj felé is kitekintünk az operai igénnyel megírt Porgy és Bess, West Side Story és A denevér című darabokkal.

Eiffel Mühelyház – fotó: Rákossy Péter

A Parkfoglaló gálán az Opera szólistái – Balga Gabriella, Bátori Éva, Boncsér Gergely, Fodor Bernadett, Fried Péter, Haja Zsolt, Kálmándy Mihály, Keszei Bori, Kovácsházi István, László Boldizsár, Meláth Andrea, Palerdi András, Rálik Szilvia, Schöck Atala, Szabóki Tünde, Szántó Andrea, Szegedi Csaba, Szemere Zita, Szvétek László és Wiedemann Bernadett – lépnek fél év után újra közönség elé, a harmadik harmadban pedig Jonas Kaufmann válogat legkedvesebb áriáiból. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor). Az Opera Zenekart a magyar művészek programjában Kocsár Balázs fő-zeneigazgató, Medveczky Ádám korábbi fő-zeneigazgató és Rajna Martin ifjú karmester irányítja, utóbbi művésznek ez az este operai debütálást is jelent.

Jonas Kaufmann műsorát hangversenyeinek állandó karmestere, Jochen Rieder vezényli. Az est rendezője Almási-Tóth András, az Opera művészeti igazgatója, az óriáskivetítőn látható balettetűdöket Solymosi Tamás balettigazgató válogatta. A gálaest háziasszonya Gyüdi Melitta, az Opera Café c. televíziós magazin műsorvezetője.

A Magyar Állami Operaház a legmesszebbmenőkig figyelemmel van a hatósági előírásokra: rendezvénye 500 fő feletti, ám szabadtéri ültetett esemény, amelyen minden szék névre szól. A Kőbányai útról történő beléptetéshez hőmérő kaput helyeznek el, amely az esetleg lázasan érkező vendégeket visszafordítja. A maszkhasználat – összhangban a hatályos rendelkezésekkel – nem kötelező, ám ajánlott.

 

Egészségügyi személyzet és rendőri biztosítás lesz a helyszínen, a nagy létszám miatt a szervezők azt kérik, hogy lehetőség szerint mindenki időben és tömegközlekedéssel, taxival vagy kerékpárral érkezzen (kerékpárút visz el az objektum előtt).

 

Az Eiffel Műhelyház előtt megálló 28-as és 28A jelzésű villamosok, a 9-es autóbusz, illetve a 300 méterre lévő 1-es villamos és a szintén közeli 3-as metró szállítja majd késő este is a látogatókat, de az objektumon belül mód lesz a 6×6 taxitársaság autóinak igénybevételére is. (Az Eiffel Műhelyház területén – kivételesen – nincs lehetőség parkolásra.)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X