Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok 70 Szokolay Az egyszerűség és a nyugalom hangja Szokolay Sándor Pálma című művében

Az egyszerűség és a nyugalom hangja Szokolay Sándor Pálma című művében

Szokolay Sándor Pálma című szólókantátája Baráth Emőke és Vajda Gergely közreműködésével kel életre.

A Pálma szólókantáta 1990-ben keletkezett. A komponista Paul Valéry eredeti, francia nyelvű versét zenésítette meg. A mű ajánlása Martin Perdoux-nak szólt, aki az alkotó életében különösen jelentős francia kapcsolat meghatározó személyisége. A kantáta ősbemutatója Fontevraud-Chinon kastélyában, a zeneszerző vezényletével hangzott el. Pár évvel később a Magyar Rádió közönségdíját nyerte el az alkotás.

A kompozícióban a szoprán hang mellett szólisztikus szerephez jut a hegedű és a hárfa, öttagú fafúvós együttes társaságában.

- hirdetés -

A komponista követte a Valéry szonett muzsikáló verssorait, mindenekelőtt a melodikusságra törekedett a pentatóniától a polymodalitáson keresztül, a tizenkétfokúság felé táguló kromatikáig. Elsősorban a vers hangulati elemei a meghatározóak, pár szó azonban különös jelentőséggel bír. Így a „nyugalom” (clame) ringatózása, az „Isten” (Dieux) szó teremtőerejének kisugárzó jellege, vagy a „türelem” (patience) csendteremtő hatása.

Szokolay Sándor visszaemlékezéséből idézve:

„A Pálma megírását a líraiság vágyának engedve a természetközelség érzékeltetése inspirálta. Utólag érzem, hogy

az egyszerűség és meditáció felé törekvés önfeledt kezdete e kompozíció, ami azóta mintha egyre tudatosabbá válna bennem.

Az apparátus szólisztikus, kamara és együttes megszólalásai mellett a francia szürrealizmus áttört hangzású lehetőségeinek is szerettem volna a vers hajlékony muzikalitása által megfelelni.”

Szokolay Sándor Pálma szólókantátája rendkívüli előadók közreműködésével kelt életre. A nagyszerű énekesnő, Baráth Emőke különleges érzékenységgel közvetíti a zene és a szöveg minden árnyalatát. Vajda Gergely vezényletével a héttagú kamaraegyüttes légies hajlékonysággal követi a szólista rezdüléseit. Polónyi Ágnes hárfa-, Tfirst Péter pedig hegedűjátékával járul hozzá az áttetsző hangulati hatások érzékeltetéséhez, kiváló partnereik Jóföldi Anett fuvolán, Bán Máté altfuvolán, Varga Gábor klarinéton, Salamon György basszusklarinéton és Lakatos György fagotton.

Szokolay Sándor: Pálma. Szólókantáta Paul Valéry versére, szoprán szólóra, hegedűre, hárfára és fúvós-kamaraegyüttesre:

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X