Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Drágakő a vízparton - Így néz ki a Közel-Kelet legnagyobb operaháza

Drágakő a vízparton – Így néz ki a Közel-Kelet legnagyobb operaháza

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Minden város, amely saját operaházzal rendelkezik, joggal büszke az épületre és a benne fellépő művészekre. A Perzsa-öböl partján fekvő Kuvaitváros 2016-ban megnyílt kulturális központja túlzás nélkül egyedülálló mind között.

A Sejk Jaber Al-Ahmad Kulturális Központ – ahol januárban az Arabesque International szervezésében és promotálásával a milánói Scala Giselle-produkcióját kísérte négy alkalommal az Opera Zenekar – a világ egyik legnagyobb kulturális beruházásának a része. Az öböltől karnyújtásnyira lévő épületkomplexum négy elemből áll. Itt található a Közel-Kelet legnagyobb, kétezer fő befogadására alkalmas operaháza, de a szórakozni és tanulni vágyók választhatnak az épületegyüttesben működő mozi, könyvtár, illetve további színháztermek és a konferenciaközpont közül is. A 2016. október 31-én fényes külsőségek között megrendezett nyitóesten Kuvait előkelőségei tapsoltak az olasz tenor, Andrea Bocelli és a kuvaiti muzsikusok fellépésének.

Sejk Jaber Al-Ahmad Kulturális Központ – fotó: Gál Béla

Mielőtt az intézmény küldetéséről szólunk, muszáj az épületről beszélni. Ez a bekezdés csupa „leget” fog tartalmazni: Kuvait joggal büszke a nemzetközi építészeti díjakkal jutalmazott, lélegzetelállító konstrukcióra. Alig huszonkét hónap alatt, tízezer munkás mintegy tizennégy millió munkaórában húzta fel a létesítményeket. A költségek sem hétköznapiak: a végső számla 750 millió dollárnál (225 milliárd forintnál) is többre rúgott… Nincs vége a zavarba ejtő felsorolásnak, hiszen az építmények föld fölötti és alatti részeiben összesen mintegy 400 ezer köbméter beton és 25 ezer tonna vas található. A 214 ezer négyzetméteren elhelyezkedő kulturális komplexum

madártávlatból olyan, mintha valaki fényesen csillogó, szeszélyes alakú drágaköveket hajított volna a vízpartra.

A hatásért nagyban felelős az épület 50 ezer négyzetméteres, változatos geometrikus mintázatot követő felülete, és az azt borító titánbevonat. A különleges fémet világszerte megtalálni kulturális intézményeken: a bilbaói Guggenheim Múzeum, a Denver Art Museum és a Pekingi Nemzeti Előadó-művészeti Központ után a Közel-Keleten először itt, Kuvaitvárosban használták a titánt. Az ok az anyag kedvező tulajdonságaiban keresendő: könnyű, erős, rugalmas, kemény, szívós matéria, ami ellenáll a korróziónak.

A Magyar Állami Operaház Zenekara – fotó: Gál Béla

A sokezer éves iszlám hagyomány, valamint a nyugati gondolkodás és technológia ötvözése nem csupán a grandiózus épületben érhető tetten. Az Irak és Szaúd-Arábia határolta aprócska ország számára a kultúra elsődleges fontosságú. A Kuvait harmadik sejkje után elnevezett Sejk Jaber Al-Ahmad Kulturális Központ küldetése a lakosság művelése, szórakoztatása, inspirálása: a kapuk nyitva állnak mindenki előtt életkortól és társadalmi helyzettől függetlenül.

A cikk eredetileg az Opera Magazinban jelent meg.

Amellett, hogy az intézmény bemutatkozási lehetőséget nyújt a régió feltörekvő művészeinek, a nemzetközi platformról is meginvitálja azokat a produkciókat, amelyek érdekesek lehetnek a kuvaitiak számára. Musicalek, szimfonikus hangversenyek, balett- és operaelőadások képviselik a nyugati kultúrát. A statisztikák biztatóak: a látogatók ma már nem csak az elképesztő épületre kíváncsiak, hanem arra is, ami a falai között zajlik.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X