Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Érdi Tamással, Horváth Lászlóval, Kárász Eszterrel és Mészáros Mátéval beszélgetünk a Papageno...

Érdi Tamással, Horváth Lászlóval, Kárász Eszterrel és Mészáros Mátéval beszélgetünk a Papageno Klasszikban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása augusztus elsején lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Érdi Tamással, Horváth Lászlóval, Kárász Eszterrel és Mészáros Mátéval.

- hirdetés -

A Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivált 2015-ben alapította Érdi Tamás zongoraművész. A fesztivál ötletét egy fellépés adta, amelyet Varsóban a világhírű Chopin szobor alatt, egy tó partján, ahova évről évre visszatérve ötlött fel benne a gondolat, milyen jó lenne hasonló koncertekkel szórakoztatni a hazai vízpartokon is a klasszikus zenét kedvelő közönséget. Az álom megvalósult, s míg az első évben 15 koncertet kínált a fesztivál, mára ez a szám 62-re növekedett, megtöltve klasszikus zenei koncertekkel a Balaton Északi partját két hónapon át. A Klassz a pARTon küldetése a klasszikus zene népszerűsítése, amelyet ingyenes, a közönség számára könnyen elérhető helyszíneken megrendezett programokkal igyekeznek elérni. Szabadtéri színpadok, templomok, kastélyok, közterek, szalonok, strandok egyaránt hívogató koncerthelyszínek, ahol a hazai zenei élet kiválóságai, de számos külföldi művész is fellép, és fiatal tehetséget is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

„Tamás olyat hall, amit mi nem…, érzékenységét Chopin-i mértékkel lehetne mérni” – mondta Kocsis Zoltán Érdi Tamás Junior Prima, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészről, a Klassz a pARTon művészeti vezetőjéről, akivel Balatonkenesén, a Klassz a pARTon fesztivál első napjának helyszínén beszélgettünk többek között arról, hogy az augusztus 1-jén indult fesztivál szombat esti fellépője ő maga lesz: Chopin- és Beethoven-műveket játszik mindannyiunk örömére; a közönséggel való kapcsolódásban mi a számára legfontosabb; mely városok várják a zene szerelmeseit; a járvány miatt adódtak-e nehézségek, és kik lesznek az idei fellépők.

Elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada, amivel egy nagy méretű szabadlevegős helyszín alakult ki, két használható színpaddal. A Fonó Budai Zeneház a koronavírus miatti korlátozások koncertek szempontjából csöndes időszakában alakította ki új szabadtéri koncerthelyszínét. A Pajta falát megnyitották, a régi, Pajta-béli nagyszínpad mellett pedig épült egy új kisszínpad a grillteraszon. A nyári szabadtéri sorozatban fiatal zenekarok és ismert, nagy nevek egyaránt fellépnek majd. Színpadra lép többek között Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Cimbaliband, a Canarro, a Gáspár Károly Trió, a Dresch Vonós Quartet, a Muzsikás együttes és Kacsó Hanga, valamint Csík János és a Mezzo is. Bemutatkozik a Darvas–Szakál–Soós trió, a Max & Kata, valamint az Ég alatti 3 is. A koncertek egy része ingyenes, a fizetős koncertekre pedig a szervezők biztosítanak elővételi kedvezményt. A koncertek mellett táncházakra is várják a közönséget a Pajta fapadlós, ezúttal már szabadtéri helyszínére.

Az idén 25 éves Fonó szabadtéri koncerthelyszíne kapcsán Horváth Lászlóval, a Fonó Budai Zeneház igazgatójával beszélgetünk többek között arról, hogy az eredeti tervekből eddig mit sikerült megvalósítani; az eddigi nyári zárva tartás helyett, most mivel várják a látogatókat; és az ingyenes koncertekkel mit kívánnak képviselni?

Kárász Eszter a nyár következő napjaiban két koncerttel is megörvendezteti közönségét. Augusztus 6-án a kellemes zenére, nyáresti romantikára vágyókat vár Eszter és két zenésztársa, Veér Csongor és Wagner-Puskás Péter az Este fess a pesti nő című eseményre a MOMKult előtti Sirály sétányon, a PlaccKoncertek sorozat keretében. Százedeleji filmzenék, kuplék, sanzonok a sokarcú és ezerszínű nőkről és persze férfiakról. Közismert, fülbemászó régi slágerek és kevésbé ismert sanzonok arról, hogy a pesti nő reggel vagy este fess, hogy a pesti férfi nős ember vagy boldog, és holdvilágos éjszakán miről álmodik hamvadó cigarettavéggel a kezében a lány, s hogy szerelemhez szépség nem kell vagy pénz, vagy egyik se… Augusztus 29-én pedig ismét a sanzonoké  lesz főszerep: ezúttal a Chanson Elyseé című est hallható a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Francia sanzonok hangzanak el a múlt századtól napjainkig Csemer Bogi, Kárász Eszter, Tompos Kátya és a Chanson Group zenekar közreműködésével.

Kárász Eszter színész-énekes-előadóművészt arról is kérdezzük, sok hónapnyi bezártság után mi volt az első gondolata, amikor kiderült, újra lehet közönség előtt zenélni; mi volt számára a legfontosabb felismerés az elmúlt időszakból; illetve honnan ez a vonzódás a francia kultúra és a sanzonok iránt?

Mindennek van határa, állandóan feszegetjük a határainkat, a határ a csillagos ég, tartsuk tiszteletben egymás határait, közben meg a határok megszűntek, de határvédelemre szükség van, nem is szívesen lépjük át a határainkat, de a távolságtartás mégis rossz, de azért húzzuk meg, lépjük át, tartsuk tiszteletben, gyere közelebb, ne gyere, ez már nem is én vagyok, de most akkor mindennek van határa, vagy csak kinek hol? Mi van? Az Orlai Produkció Határátlépések című előadása személyes történeteiből építkezik. Az augusztus 3-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon debütáló produkcióban Járó Zsuzsa, Péter Kata, Ötvös András és Schruff Milán mellett Mészáros Máté színész szerepel, akitől azt is kérdezzük, hogy a cím szimbolikus és hétköznapi értelme hogyan fonódik össze: belső határok, erkölcsi határok, közösségi határok, fizikai határok hogyan jelennek meg a játékban, és mi kapcsolja össze a színészeket?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. augusztus 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor.  

 

Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X