Papageno Radio
Blogok Várfok30 Ilyen lenne, ha lefestenénk John Cage zenéjét – Keserü Károly művészete

Ilyen lenne, ha lefestenénk John Cage zenéjét – Keserü Károly művészete

Július 30-án 18 órakor a Várfok Galéria művészének, Keserü Károlynak
harminckilenc címmel nyílik egyéni kiállítása a csíkszeredai Új
Kriterion Galériában. A tárlat az alkotó utóbbi években készített
képeiből mutat be egy izgalmas válogatást.

A kiállítás Keserü Károly két tavalyi önálló tárlatának egyfajta
ötvözeteként jött létre, melynek címe egy a művész számára gyermekkora
óta fontos és életében sokszor visszatérő speciális szám. A most
bemutatásra kerülő tárlat a londonihoz a címében (39), míg a budapesti
Várfok Galériában megrendezetthez a művész kizárólag papíralapú
alkotásaira koncentráló összeállításban hasonlít.

Keserü Károly: Cím nélkül (1805173), 2018, tinta, papír, 76×56 cm, Várfok Galéria

A budapesti születésű (1962) művész 1987-ben emigrált Ausztráliába, ahol képzőművészeti tanulmányait a melbourne-i Swinburne Universityn és a Victorian College of the Artson végezte. Miután 2000-ben elnyerte Ausztrália egyik legjelentősebb képzőművészeti ösztöndíját, a Samstagot, a londoni Saint Martin’s College of Artson folytatta tovább tanulmányait, ahol mester diplomát szerzett.

Keserü Károly: Cím nélkül (1806013) – Winnetou találkozása Jézus Krisztussal, 2018, tinta, papír,
77×56 cm, Várfok Galéria

Keserü művészetének gyökereit a 20. század absztrakt geometrikus törekvésein túl a különböző kultúrák folklór és rituális díszítésein át az ősidőkig vezethetjük vissza. Repetitív, elmélyült munkái a legegyszerűbb kifejezési elemeken, a pont, a vonal és négyzetháló sokszínű variációin alapulnak. A vonalak játékos rendszere hol szabályos négyzethálót formáz, hol örvényként kavarog a lapokon, a felületeket benépesítő színes pontok pedig hol összesűrűsödnek, hol szétszóródnak a papírokon.

Keserü Károly: Cím nélkül (1805131), 2018, tinta, papír, 30×21 cm, Várfok Galéria

A kiállításon bemutatott papírmunkák Keserü jellegzetes alkotói világába nyújtanak betekintést, amelyben az absztrakt geometrikus alkotók mellett többek között a dadaizmus és John Cage munkásságának hatásaival is találkozunk. A kilencvenes évek közepén fordult művészi érdeklődése a papír irányába. Ekkor kezdte el készíteni festményeihez erősen kapcsolódó, ugyanakkor gyakran kicsit expresszívebb és kísérletezőbb papírmunkáit több méretben. Fő elemei, mint a redukált képi világ és az ismétlődés megmaradnak, de ezeknél az alkotásoknál a tudatos konstruálás mellett nagyobb szerepe van a véletlennek. Korábban Magyarországon építészeti és gépészeti rajzot tanult, majd Ausztráliában műszaki rajzolóként dolgozott, mielőtt festeni kezdett volna. Ezek a tanulmányok, élmények jól kimutathatók festészetében is, például amikor a milliméterpapírt cérnaszálakkal helyettesíti vásznán. Papírmunkáin gyakran használ változatos színű tollakat, filceket, papírokat, lyukasztást, öntapadós pöttyöket, és bélyegeket. Különleges alapanyagai és azok változatos felhasználása által izgalmas felületeket hoz létre.

Keserü Károly: Cím nélkül (1806023), 2018, tinta, papír, 77×56 cm, Várfok Galéria

Keserü több mint tíz éve kezdte el alkotni a mára már többszáz darabból álló 20. század sorozatát, akkor még Modernist Giants néven.

„Visszatekintve a 20. század művészetére, gyakran az az érzésem, hogy hiába voltak annyira radikálisak ezek a mozgalmak – a fénykoraik rendszerint csak pár évig tartottak –, túl gyorsan továbbléptek, és részben megoldatlanul hagyták saját központi dilemmáikat, úgyhogy bárki visszaléphet ma, hogy ezeket újra átgondolja, megvizsgálja, és akár új minőséget adjon nekik. Ezt próbálom megvalósítani a „20. századi sorozat” alcímet viselő munkáimon” – fogalmazza meg Keserü Károly, aki ezeknek az életműveknek az esszenciáját dolgozza fel sorozatában. (Papertiger, 2009-2012, Patrick Heide Contemporary Art, London)

Olyan legendás találkozások megszületésének lehetünk tanúi Keserü papírjain, mint Josef Albers és Victor Vasarely vagy Moholy-Nagy László és Walter Gropius, de mellettük felsorakoznak még további jelentős 20. századi alkotók is a kiállításon: Piet Mondrian, Agnes Martin, Bridget Riley, Paul Klee, Mark Rothko és Barnett Newman.

Keserü Károly 2014-ben csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez. Londoni, stuttgarti és magyar galériájának köszönhetően rendszeres szereplője a nemzetközi művészeti vásároknak és sorra nyílnak kiállításai a világ számos pontján. Munkái számos gyűjteményben megtalálhatóak Ausztrália, Amerika és Európa-szerte.

A kiállítás a csíkszeredai Új Kriterion Galéria és a budapesti Várfok Galéria együttműködésével valósul meg. Megnyitó: 2020. július 30., 18. óra, Új Kriterion Galéria (Petőfi u. 4)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!