Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Még tart a jelentkezés a III. Régizenei Nyári Akadémiára

Még tart a jelentkezés a III. Régizenei Nyári Akadémiára

Idén harmadik alkalommal, július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a III. Régizenei Nyári Akadémiát. A helyszín pedig ezúttal Szentendre.

- hirdetés -

A szervezők közlése szerint ebben az évben a kialakult vírushelyzet miatt nem tudtak Esztergomban, a tavalyihoz hasonló, bentlakásos tábort szervezni, ezért olyan alternatív helyszín után kellett nézniük, ami Budapestről napi bejárással is jól megközelíthető.

- hirdetés -

„Zakar Katalin, a Szentendrei Zeneiskola igazgatónője  jóvoltából ezúttal  július 27-től egy hétig náluk vendégeskedhetünk. Hagyományainkhoz híven kurzusunk fókuszában idén is a zenekarozás, kamarazenélés és a kóruséneklés áll. Emellett a régi hangszerekkel, azok játéktechnikájával és a korabeli énektechnikával, díszítéspraxissal is  igyekszünk megismertetni a jelentkezőket” – írják.

Ide kapcsolódik:
Barthold Kuijken: „Nincsen egyetlen historikus igazság”

A kurzusokon korhű hangszerek is rendelkezésre állnak  mindazoknak, akik szeretnék ezeket kipróbálni. Mint írják, „külön köszönet illeti ezért Héjja János, Gollob Balázs és Gáll Ferenc hangszerkészítőket, akik évről évre lelkesen támogatják törekvéseinket.”

Illés Szabolcs, az akadémia művészeti vezetője így fogalmazott: „azt hiszem túlzott dicsekvés nélkül állíthatom, hogy ebben az évben is fantasztikus  tanárokat sikerült megnyerni kurzusunk számára. Az énekesekkel Hegyi Barnabás, az egyik leghíresebb mai régizenei énekegyüttes, a Vox Luminis tagja foglalkozik majd. A csembalójáték  és a basso continuo rejtelmeivel Bereczki Julianna és Edőcs Fanni ismerteti meg a billentyűs jelentkezőket, Ők a hazai régizenei életben szerzett és külföldi tanulmányaikból származó felbecsülhetetlen tapasztalataikat egyaránt igyekeznek megosztani a résztvevőkkel. Korhű cselló- és gambajátékot Gáborjáni Szabó Kinga oktat a hét során, aki Sir John Eliot Gardiner világhírű zenekarának tagja és szóló-continuo játékosa. A hegedűsök és brácsások számára pedig egy kiváló, és itthon egyedülálló lehetőség kínálkozik arra, hogy magyar nyelven is megismerkedhessenek a Sigiswald Kuijken  által a 70-es években felélesztett, korhű hangszeres játéktechnika gyakorlati alkalmazásával.”

Hozzátette, hogy „két napra Gyurina Zsuzsanna barokkfuvola-művésznő is ellátogat hozzánk, aki művészdiplomáját Brüsszelben, Barthold Kuijken osztályában szerezte és kamarazenészként szólistaként  rendszeresen koncertezik Európa-szerte. Különleges újdonsága idei kurzusunknak, hogy a vállalkozó kedvű aktív hallgatóink Bali János és Borsányi Márton nagy tudású muzsikus társaink segítségével a régizenei improvizáció alapjaival is megismerkedhetnek.”

Ide kapcsolódik:
Bali János: „Kurtág György nem Britney Spearsből építi fel a darabjait"

A kurzus augusztus 2-án vasárnap, a résztvevők közös kamarakoncertjével zárul, melyben szerepet kapnak majd a legkorábbi nyomtatásban megjelentetett, Diego Ortiz  által 1553-ban kiadott vonós  diminúciók  is.

Az ingyenes koncertre várnak mindenkit szeretettel a Szentendrei Zeneiskolába, akik szívesen meghallgatnák az egyhetes intenzív kurzus hangzó eredményét. Ha pedig valaki énekesként vagy hangszeresként a fentiek alapján kedvet kapott volna  az aktív részvételre is, az alábbi honlapon tájékozódhat a további részletekről és az itt található online jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével még csatlakozhat is.

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.