Papageno Radio
Címlap Orosz lélek hamiskás csillámporban – Natalie Wood élete a mozivásznon

Orosz lélek hamiskás csillámporban – Natalie Wood élete a mozivásznon

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Natalie Wood születésének évfordulóján (1938. július 20.) nem mindennapi életútjára és emblematikus filmjeire emlékezünk. A West Side Story filmszínésznője ösztönös, érzékeny, öntudatos egyéniség, aki nehezen talált otthonosságot a külcsínre hajazó, felszínes hollywoodi sztárrendszerben. Natalie Wood hollywoodiak közt európai. Ipariak közt művészi. Modernek közt kortalan.

Orosz genetika, jövendölés, gyermeksztárság

Maria Zaharenko az orosz forradalom idején emigrált, először Kínába, majd Kaliforniába. Még Oroszországban egy javasasszony azt jósolta neki, hogy első gyermeke világhírű lesz, azonban óvni kell őt a sötét víztől… Maria Kaliforniában kötötte össze életét a szintén orosz emigráns Nyikolajjal, a házaspárt számos babona, az orosz népi hiedelemvilág lenyomata és a jóslat taszította egyfajta egzaltált lélekállapotba. Maria, első gyermekét, Natasát, mániákusan óvta mindentől, elültette benne az irreális pánikot a víztől. A titkon maga is színpadi karrierről álmodozó asszony lelki terrorral erőltette kislányát a showbiznisz felé, és Natasinka tíz éves korában már első érvényű családfenntartó volt – a gyermeksztárságának köszönhetően.

Haragban a világgal (1955) James Deannel a főszerepben a lázadó generációs filmben:

Robert Wagner

Natalie Wood tíz évesen látta először Robert Wagner színészt. Nyolc év telt el a következő összefutásig – ezt a találkozást házasság követett. A frigy nem lett sikeres, túl fiatalok voltak ahhoz, hogy helyén tudják értékelni lelki rokonságukat, Natalie Woodnak ráadásul ebben az időben ívelt felfelé igazán karrierje, olyan kultikus filmekkel, mint a West Side Story, vagy a Ragyogás a fűben. Robert Wagner karrierje Paul Newman és Marlon Brando árnyékában ekkoriban vegetált. A válás elkerülhetetlen volt, a férfi egy időre Európába költözött.

A ’60-as évek amazonja

Natalie Wood filmes pályája fénykorát élte a ’60-as években. Több szempontból is meghaladta a hollywoodi sztereotíp nőideálokat. Egyrészt meglehetős önállóságot alakított ki a szigorúan patriarchális stúdiórendszerben, ahol szinte kizárólag a producerek uralták terepet.

West Side Story (1961): 

Wood saját csapattal (ügynök, sajtós, menedzser) rendelkezett, ahol ő hozta döntéseit. Robert Redfordot ő fedezte fel, kitartóan harcolt azért, hogy a kezdő színész lehetőségeket kapjon. Másrészt, szabadidejében a glamour partik és a ruhaköltemények vásárlása helyett szívesen vonult magányba.

Ragyogás a fűben Warren Beattyvel (1961):

Sokat olvasott, kedvencei Tolsztoj és Csehov voltak, naplórészleteiből bölcsesség, intelligencia vehető ki. Viszonylagos stabilitás ellenére az anyja által beléültetett gyermekkori paranoiák, a magánéleti sikertelenségek következtében a fényes hivatás mögött traumák, frusztrációk, alkohol, pirulák húzódtak meg.

Verseny a javából Jack Lemonnal és Tony Curtissel (1965):

Sötét víz

A Richard Gregson brit producerrel kötött rövid életű házassága után, visszatért életébe Robert Wagner. Kisebb-nagyobb összezördülések mellett ez egyfajta „álompár” kapcsolat lett, s mindketten vallották, hogy megértek egymáshoz. Visszavonultak a filmezéstől és a családi fészekre fókuszáltak. Kedvelt időtöltésük közé tartozott a kiruccanás Splendour nevű hajójukon.

Daisy Clover belülről Robert Redforddal (1965):

1981-ben, Hálaadás ünnepén a szokásos baráti parti után a Splendourra indultak. A cimborák közül a ködös, szürke, esős időben csak Christopher Walken tartott a házaspárral. Egy este heves vita alakult köztük a hajón. Natalie Woodot pedig másnap holtan találták a vízben…

Mi marad hátra

Natalie Wood tragikus halálesetén évtizedek óta csámcsog a bulvár, és legújabban Robert Wagner felé szeretnék terelni a gyilkosság gyanúját.

Mi marad hátra (2020):

A színésznő lánya, Natasha Gregson Wagner 2019-ben dokumentumfilmet készített Natalie Woodról Mi marad hátra címen, azzal a szándékkal, hogy respektet vegyen a bulváron, amely még ennyi idővel az eset után is hasznot akar húzni Natalie Wood halálából. A film bemutatója 2020 májusában volt, megtekinthető az HBO Go műsorán.

Kövesd a szerző, Rácz Ráchel múltidéző mozaikjait a Facebookon és Instagramon is.

Promóció

Stream és színház

X
X