Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Purcell - Orfeo 30 Rameau: Naïs – Online elérhető a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar díjnyertes...

Rameau: Naïs – Online elérhető a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar díjnyertes felvétele

A Purcell Kórus 30. születésnapját ünneplő blogunk záróbejegyzéséhez érkeztünk, és nem véletlenül hagytuk a sorozat végére Rameau: Naïs című művének felvételét.

- hirdetés -

2017 márciusában hallhatta a hazai közönség a Müpában Rameau különleges műfajú „hősi pásztorjátékát” („pastorale héroïque”) a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint kiváló nemzetközi szólisták előadásában, Vashegyi György vezényletével. A mű prológusával és 3 felvonásával átmenetet képez az általában 5 felvonáson át kibontott cselekményszállal, kidolgozott karakterekkel bíró „tragédie lyrique”, valamint a balettekkel és kórustételekkel tarkított „opéra-ballet” közt. „Az opera a békéért” alcím az 1748-as aacheni békekötésnek állít emléket.

A 2017-es előadást újra megnézhetik július 22-én 19:00 órától a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar YouTube csatornáján: 

- hirdetés -

2018 májusában, a Glossa kiadónál jelent meg a műből készült kétlemezes album, melyet a nemzetközi sajtó kiváló kritikái mellett több rangos díjjal is elismertek.

A lemez által szerzett szakmai elismerések közül kiemelkedik a Német Hanglemez-nagydíj (Preis der Deutschen Schallplattenkritik), melyet a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar a 2014-ben lemezre vett Les Fêtes de Polymnie című, szintén Rameau-opera Glossa-albumával is kiérdemelt már. Szintén nem az első alkalom, hogy a párizsi Opéra Magazine kritikusai díjazták Vashegyi Györgyöt és együtteseit: a Les Fêtes de Polymnie és az Un Opéra pour Trois Rois című lemezek után a Naïs-album is megnyerte a rangos operai szaklap Gyémánt Nagydíját (Diamant de l’Opéra).

* A felvételt a Müpa Budapest készítette.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.