Papageno Radio
Blogok Szokolay A klarinét központi szerepe Szokolay Sándor műveiben

A klarinét központi szerepe Szokolay Sándor műveiben

Szokolay Sándor Bagatellek klarinétötösre című alkotása 1988-ban keletkezett. A művet Németh József klarinétművész inspirálására a Budapesti Klarinét Együttesnek ajánlotta a szerző. 

Az azonos hangszerekből álló kamaraegyüttesre komponált klarinétötös már apparátusában is kifejezi a homogén hangzásból eredő hangulatok lehetőségeit. A zenében ennek megfelelően a lírai hang uralkodik. A Szokolay-életműben a klarinét mint szólóhangszer egy Rapszódián túl nem került középpontba, de a zeneszerző operáiban és zenekari műveiben lényeges szerephez jutott a klarinétcsalád.

A Bagatellek a Szávitri opera komponálása közben született. Egyes motívumok idézetével az indiai mese világába kalandozik a szerző.

A miniatűr tételek a hangszerapparátus regiszter lehetőségeit hivatottak kihasználni. A rövid karakterek kifejező címei a következők: 1. Ballada, 2. Tréfa, 3. Csend, 4. Áhítat, 5. Lendület

A felvételen közreműködő előadók jól összeszokott kamaramuzsikusok, négyen a Budafoki Dohnányi Zenekar klarinétszólamának tagjai. A Bagatellek ihletett előadásában Szepesi Bence kiváló partnerei: Rumy Balázs, Sándor Balázs, Horváth Marcell és Ablonczy Keve.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!