Papageno Radio
- hirdetés -
Folk „A zongora szerelem volt első látásra” – Rafael Márió zenekara is fellép...

„A zongora szerelem volt első látásra” – Rafael Márió zenekara is fellép a Völgyhétvégéken

Szeptember 3-án indul a Völgyhétvégék névre keresztelt rendhagyó kapolcsi rendezvény – négy hétvége, négy minifesztivál. A Völgyhétvégék koncertekkel, képzőművészettel, irodalommal, aktív programokkal várják a látogatókat, alkalmazkodva az őszhöz és az aktuális helyzethez, tehát az eseményeket jóval kisebb létszámmal, finomabb lüktetéssel tervezik.

- hirdetés -

Minden hétvégén két, a Művészetek Völgyéből már jól ismert udvar is programot hoz Kapolcsra, rögtön az első hétvégén Harcsa Veronika és vendégei is jelen lesznek. Veronika, ahogy a Művészetek Völgyében már megszokott, különös gondossággal állította össze udvarának programját. „Hetedik éve vezetem az udvaromat Kapolcson, és az elejétől kezdve fontos volt számomra, hogy a műsorban minden generáció helyet kapjon. Nagy öröm látni, hogy már a nálam fiatalabbak közt is sokaknak van kiforrott stílusa, koncepciója a zenét illetően. Ilyen alkotó Rafael Márió is, aki ezúttal az rnb-ből és jazzből kevert formációjával lép fel nálunk.”

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint egy ódon bálteremben rögzítette legújabb dalát

Rafael Márió Junior Prima díjas zongoraművész. Hat éves kora óta zongorázik, Binder Károly tanítványaként és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakának diákjaként csiszolta tehetségét. Több híres előadó session zongoristája, számos dalt szerzett hazai és külföldi előadók albumaira, 2017-ben pedig megjelent saját zenekarának első lemeze.

– Hogyan találtál rá a hangszeredre?

– Először dobolni kezdtem el, és ahol tanultam, egyszer megpillantottam egy hangverseny zongorát, amiből szerelem lett első látásra. Úgy éreztem váltanom kell, a zongora lesz az én hangszerem! Egyszerűen magával ragadtak a dallamalkotási lehetőségek.

– Mit jelent számodra a zene?

– Ez nekem a minden! Amikor zenélek, akkor különféle érzéseket tudok közvetíteni, és pozitív energiákat tudok átadni az embereknek.

Számomra nagyon fontos, hogy örömet tudok szerezni a hallgatóknak.

– És te kiket hallgatsz?

– Az első benyomásokat anyai nagyapám zenekari próbái tették rám. Jazzt játszottak, ami nagy hatással volt rám. Jelenleg nagyon változatos a zenei ízlésem, de ha említenem kell pár konkrétumot, akkor László Attila legújabb lemeze, a Concerto for Jazz Guitar & Chamber Orchestra, illetve Pat Metheny – From This Place van a listám elején, ők inspirálnak most engem leginkább.

– Milyen formációkban zenélsz?

– Van kettő saját formációm, a Rafael Mário Trio és a Rafael. Oszlopos tagja vagyok Péter Szabó Szilvia zenekarának (Nox), illetve session zenészként számos hazai eladó mögött tevékenykedek.

– Tudnál említeni egy számodra igazán meghatározó zenei pillanatot?

– Mindegyik formációval imádok játszani, mindig öröm, ha a zongora mögött ülhetek. Egy nagyon kedves emlék a tavaly májusi Zeneakadémián adott koncertünk a Rafael Mário Trióval, ahol Gyémánt Bálint gitárművész barátom volt a vendégünk.

– A külföldön eltöltött idő mit adott neked?

– Rengeteg zenei stílust tudtam elsajátítani, ott kezdtem el foglalkozni a pop illetve a country zenével is. Izgalmas zenei kaland volt az az időszak.

– Van álomprojekted?

– A saját formációm, ahol a saját műveim hangoznak el.

– Hogyan éled meg a 2020-as év nehézségeit?

– Sajnos ez egy problémás időszak minden zenésznek és a háttérben dolgozó kollégáknak is. Személy szerint nekem a pozitív része az, hogy van időm komponálni, kitalálni új dolgokat és gyakorolni. De nagyon hiányzik a színpad és a közönség szeretete.

– Szeptember 4-én a Völgyhétvégéken, Kapolcson Harcsa Veronika Udvarában lépsz majd fel. Mi jut eszedbe Kapolcsról és mivel készülsz?

– Kapolcsról a nyugalom, a szeretet és a béke jut eszembe, szeretek oda járni, mert nagyon szép természeti adottságokkal rendelkezik az a vidék. A Völgyhétvégére egy populáris anyaggal készülünk a RAFAEL nevű formációmmal, amit könnyed, mindenki számára befogadható hangzás jellemez.

A zenekar tagjai: Munkácsy Eszter – ének , Hidász Tamás – dob, Bartók Vince – basszusgitár , Rafael Mário – zongora.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.