Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Bosznai Tibor, Gurubi Ágnes, Masa Tamás és Merza Gábor érkezik a Papageno...

Bosznai Tibor, Gurubi Ágnes, Masa Tamás és Merza Gábor érkezik a Papageno Klasszik stúdiójába

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása augusztus 22-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Bosznai Tiborral, Gurubi Ágnessel, Masa Tamással és Merza Gáborral.

Izgalmas este várja az olvasás szerelmeseit augusztus 24-én a Szatyor Bár és Galériában. A Hadik Irodalmi Kvíz résztvevői összemérhetik tudásukat a magyar irodalom nagyjai és a világirodalom klasszikusai kapcsán. Az est kvízmestere Bosznai Tibor, a Hadik Ház ügyvezetője, társtulajdonosa. Ő gondoskodik a szuper hangulatról, fejtörőkről és talányos kérdésekről a magyar és világirodalom témaköréből. Olyan híres írók, mint Karinthy, Kosztolányi, Móricz, Tersánszky Józsi Jenő és sokan mások látogatták a Hadikot, és éjszakába nyúló sakk, társas és barchoba játékokat játszottak itt. A hagyomány most felelevenedik egy kultikus helyen, amely az 1910-es években élte fénykorát, s ahol nagy elődök találkoztak nap mint nap, s amely 2010 óta a Szatyor Bár és Galériával a századelő bohém világát is megjeleníti.

- hirdetés -

Gurubi Ágnes szerkesztő-újságíró 1999-ben friss diplomásként került a Magyar Rádió Irodalmi Osztályára. A rádiósként eltöltött évek tapasztalatával továbbment a kulturális újságírás, szerkesztés más területeire; írásait, interjúit olvashatjuk online és írott lapokban, felületeken egyaránt. Eddig, ahogyan fogalmazott, mindig más hajójában evezett. Most beszállt a sajátjába, és ezzel indult el a nyílt víz felé. A hajó neve Szív utca és a Kalligram Kiadónál jelent meg. Gurubi Ágnes családregényéről Orvos-Tóth Noémi előszavában azt írja: „Ahhoz, hogy rájöjjünk, a nagyon is mainak gondolt életünket át- meg átszövi az elmúlt idő, el kell kezdenünk az ismerkedést. Az ismerkedést anyáink, nagyanyáink, dédanyáink bánataival, örömeivel, szenvedéseivel, veszteségeivel. Ezekből mint apró igazságdarabokból végül összeállíthatjuk sorsunk képletét. Megérthetjük döntéseinket, vonzalmainkat, választásainkat. Menjünk vissza a Szív utcába, mert nekünk is van Szív utcánk!”

Gurubi Ágnest első regényével kapcsolatban arról is kérdezzük, volt-e valami sorsfordító esemény, valamilyen történés, amellyel egyszer csak rálátott magára, amitől úgy érezte, valami több, valami más is mozgatja az életünket, nemcsak a véletlenszerűség; mikor kezdett el igazán komolyan írni, milyen témák hozzák lázba; a Szív utca nőkről, anyákról, lányokról szól: mi a saját személyes fonala?

A Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivált évtizedek óta megrendezik Budapest ikonikus helyszíneinek egyikén. A fesztivál célja, hogy minőségi zenei élményt nyújtson látogatóinak ezen a különleges helyszínen, a városligeti Vajdahunyadvár romantikus udvarán. A Sabbathsong Klezmer Band ismét vendége lesz a Fesztiválnak, ezúttal Több, mint klezmer előadásával. Az együttes augusztus 25-én este koncertet, amelynek sztárvendégei Beke Farkas Nándor, a Hungarikum 100 Tagú Cigányzenekar vezetője és a világhírű Lisztes Jenő cimbalomművész. „1998-ban, egy kis budapesti zsinagógában, héber nyelvoktatási záróünnepségen, köszönetképpen barátommal, Oromszegi Bence zongoraművésszel – aki jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanára – előadtuk kedvelt izraeli dalainkat. Az eseményről amatőr felvétel készült, amit egy szerencsés véletlen folytán Raj Tamás főrabbi úr is meghallgatott. Biztatására komolyabb munkába fogva, barátaimmal rendszeresen összejöttünk, és egyre gyarapodtunk, különböző hangszereket bevonva” – meséli az együttes megalakulásáról a mára Európa-szerte ismert Sabbathsong vezetője, Masa Tamás, akitől azt is kérdezzük, mire utal a koncert címe; milyen dalokkal készülnek, és mitől izgalmas koncerthelyszín számukra a Vajdahunyadvár?

A POLIFILM Műhely Alapítvány és az Aranytíz Kultúrház 27. alkalommal rendezi meg a filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók részére az Országos Diákfilmszemlét, augusztus 24. és 30. között általános iskolás, középiskolás és fiatal filmes kategóriákban. A jelentkezők 20 percnél rövidebb alkotásai előzsűri nélkül kerülnek be a szemle programjába, a 20 percnél hosszabbak pedig előzsűrizésen vesznek részt.  A vetítések után naponta a szakmai zsűri vezetésével nyilvános konzultációt tartanak az alkotók és az érdeklődők számára. 1994-ben a Diákfimszemlét Merza Gábor független filmes, Papp László médiatanár és Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező abból a célból hozták létre, hogy a fiatal filmeseknek is legyen önálló bemutatkozási lehetősége. A filmszemle célja azóta sem változott: bemutatkozási lehetőséget biztosít általános iskolás, középiskolás és fiatal filmesek (egyetemisták) részére, akik saját korosztályi környezetükben mutathatják be legújabb filmes munkáikat a nagy nyilvánosság és a szakmai közönség előtt. Fontosnak tartják, hogy a filmezéssel foglalkozó fiatal generációk megismerjék egymást, hogy a jövőben is együtt tudjanak működni szakmai pályafutásuk alatt.

Merza Gáborral, a Diákfilmszemle igazgatójával arról is beszélgetünk, 1994 óta volt-e olyan ifjú alkotó, aki aztán nagy meglepetést okozott; mit fejleszt az ilyen típusú alkotói munka egy fiatalnál; megjelenhet-e ennél a három korosztálynál egy-egy szimbólum, állandó téma vagy jel, ami később meghatározhatja a munkáit; vannak-e más alkotói területek, amelyek összekapcsolódnak a filmmel; illetve mit ad a filmezés, amitől addiktívak lehetünk?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor augusztus 22-én, szombaton reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére augusztus 23-án, vasárnap este 7 órától kerül sor.

 

 Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X