Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Dejcsics Konrád, Hámori Máté, Nagy Krisztián és Venyige Sándor érkezik a Papageno...

Dejcsics Konrád, Hámori Máté, Nagy Krisztián és Venyige Sándor érkezik a Papageno Klasszik stúdiójába

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása augusztus 15-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Dejcsics Konráddal, Hámori Mátéval, Nagy Krisztiánnal és Venyige Sándorral.

A XVI. Arcus Temporum kortárs művészeti fesztivált, a Pannonhalmi Főapátság legrangosabb kulturális eseményét idén augusztus 21. és 23. között rendezik idén. A találkozás és a párbeszéd kiemelkedő alkalma ez: a szerzetesközösség három napra vendégségbe hívja a művészeket, fesztivál résztvevőket, turistákat és zarándokokat a monostor falai közé, a vendégek pedig megosztják saját adományaikat és gazdagságukat egymással a kultúra és történelem e sok évszázados helyén. 2020-ban a pannonhalmi szerzetesközösség a vendégség témája köré szervezi spirituális, kulturális és turisztikai kínálatát – ennek megfelelően a fesztivál is a vendégség mélyen emberi tapasztalatára figyel. A fesztivál művészeti vezetője Keller András, házigazdája Batta András.

- hirdetés -

A fesztiválon az irodalmat és színházat Esterházy Péter művei, valamint Tolnai Ottó költő és Mácsai Pál színművész képviselik. A spiritualitás alkalmain ismét bekapcsolódhatnak a vendégek a szerzetesközösség napi imádságának ritmusába. A képzőművészetet Meinrad Dufner életműkiállítása, a Vendég+látás című időszaki kiállítás, valamint számos fiatal alkotó jeleníti meg. A klasszikus és kortárs zene találkozási pontjain végül Beethoven és Kurtág György, továbbá Arvo Pärt, Jörg Widman, Vidovszky László és Csalog Gábor művei állnak. Az idei fesztivál díszvendége Evgeni Koroliov világhírű zongoraművész.

Az Arcus Temporum kapcsán dr. Dejcsics Konrádot, a fesztivál igazgatóját arról is kérdezzük, a különböző korok különböző művészeti alkotásai és szimbólumai hogyan hatnak az idelátogatókra, miről számolnak be; hogyan lehet aktuálissá tenni a mai kor nyelvén a ma emberének több száz éves spirituális tanításokat, üzeneteket a művészeten keresztül; Keller András művészeti vezetőként mit kíván megvalósítani, képviselni az idei eseményen; kik lesznek az idei meghívottak; és a látogatók milyen formában pillanthatnak be a szerzetesi életbe?

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország első klasszikus zenei fesztiválja, amely kifejezetten gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Augusztus 22-én és 23-án a Budapest Music Centerben az Óbudai Danubia Zenekar egy helyre gyűjti a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. A fesztivál házigazdája az ÓDZ, amely innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.

A 2020-as fesztiválon fellép majd a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra és az Accord Quartet kifejezetten erre az alkalomra készített produkciójával, Meskó Ilona és Lukácsházi Győző a Fehérlófia című előadással, Lackfi János költő saját meséivel készül, Dinyés Dániel és „operajátszóháza” is szórakoztatja majd a közönséget, Dés András és ütőhangszerei régóta a kicsik kedvencei közé tartozik, de érkezik a fesztiválra Fekete János Jammal beatboxos is. A legkisebbeket ingyenes programok várják a BMC legeldugottabb zugaiban is: lesz egy Pagonyos „meseszoba”, a Szigetkék Alkotóműhely művészei festőfoglalkozást tartanak, de lesznek hallásvédelemmel kapcsolatos játékok és hangszerbemutatók is.

Hámori Máté karmesterrel arról is beszélgetünk, mi a fesztivál hosszútávú célja; hogyan választották ki az együttműködő partnereket; szabad-e egy induló fesztiválnál kísérletezni, vagy biztosra kell menni; milyen korosztály számára lehet izgalmas a fesztivál, és milyen mélységig lehet lemenni az információk átadásában?

A kobuci valójában a kolbászos buci: pirított buci tészta, amelyen fokhagymás fűszeres tejföl, pirított házi kolbász, paradicsomkarikák és uborkakockák foglalnak helyet. A Kobuci Kert első ízben 2005 nyarán, a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál keretein belül nyitotta meg kapuit, majd 2008 nyarán már mint a Művészetek Völgye Fesztivál egyik hivatalos helyszíne működött, 2009-ben pedig megjelent budapesti szórakozóhelyként. A fesztiválhangulat és a népzenei vonal megtartása mellett egyéb műfajok zenei produkciók, világzenei estek, jazztörténetek, és blues várja a látogatókat Óbudán, a Zichy-kastély udvarán áprilistól szeptemberig. A Kobuci Kertben élőzene, zenei beszélgetések, gyerekkoncertek vagy éppen meditatív élmények, szabadtéri táncházak a mindennapos programok, de nagy ünnepségek otthona is, mint az Óbuda Napja, a Blues Fesztivál vagy éppen a Magyar Dal Napja koncertsorozatai.  2015-ben a HANOSZ (a Hangszeresek Országos Szövetsége) az év élőzenei koncerthelyszínének választotta a Kobuci Kertet. A díj elnevezése: „Öröm a zene”, amely a Kobuci mottója is lehetne. A budapesti kulturális élet újraindulásával a Kobuci is pezseg, számos zenei és egyéb élmény vár mindenkit a következő hetekben is.

Nagy Krisztiánt, a Kobuci pr és marketing vezetőjét arról is kérdezzük, mi az a zenei kínálat, ami mennyire vonzóvá teszi a Kobucit; mennyire számít alternatív szórakozási lehetőségnek vagy éppen megszokott esti helynek; mivel készülnek a nyár hátralévő részében?

Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár idén nyáron negyedik alkalommal várja nézőit. A veresegyházi Búcsú téri Nagyszínpad 1400 fős nézőtere augusztus végéig még számos előadással kecsegtet. A Mézesvölgyi Nyár színházi fesztivált a Veres 1 Színház alapította, amely már hat évadot tudhat maga mögött Veresegyházon, a kőszínházban. Idén nyáron a Veres1 Színház saját produkcióira fókuszál, amelyek közül ma az Agatha Christie kedvelőké az este: a hétszeres Veres Medve-díjas krimit, Az egérfogót láthatjuk (főszereplők: Trokán Péter, Verebes Linda, Mohai Tamás, Dósa Mátyás, Pál Tamás).Augusztus 23-án a tradicionális klezmer muzsika kedvelői tapsolhatnak a Budapest Klezmer Band zenészeinek, és vendégüknek, Szinetár Dórának. A sort a házigazda Veres 1 Színház előadása követi: augusztus 26-án egy francia vígjáték, a Hogyan nevezzelek? (főszereplők: Simon Kornél, Kálid Artúr, Verebes Linda, Pál Tamás, Molnár Gyöngyi)lesz műsoron. A Mézesvölgyi Nyár zárásaként a Valahol Európában című musicalt tekintheti meg a közönség augusztus 29-én.

Venyige Sándorral, a Veres1 Színház igazgatójával arról is beszélgetünk, mi az, amiért a leghálásabb a Mézesvölgyi Nyár – esetleg visszatérő – közönsége; a nyári fesztiválokon milyen darabokat érdemes választani, mi az, ami a legnépszerűbb; a művészek, akik felléptek júliustól és még fellépnek a következő hetekben, mit kapnak a Mézesvölgyi Fesztiválon, miért szeretnek itt fellépni; milyen a kapcsolat a veresegyháziakkal, és hogy jön a képbe az Asszonykórus?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. augusztus 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

 

Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X