Papageno Radio
- hirdetés -
Live Élő közvetítés - Beethoven IX. szimfóniája a debreceni Kölcsey Központból

Élő közvetítés – Beethoven IX. szimfóniája a debreceni Kölcsey Központból

Beethoven IX. szimfóniája a zeneirodalom egészét tekintve is kiemelkedő alkotás. A Papageno és a Kodály Filharmónia Debrecen együttműködésében augusztus 15-én 20:30-tól Kollár Imre vezényletével közvetítjük a darabot a Kölcsey Központból.

- hirdetés -

2020-ban ünnepli a zenei világ Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját. Debrecen szimfonikus zenekara, a Kodály Filharmonikusok is alaposan kiveszi részét az ünneplésből, hiszen a klasszikus mester valamennyi szimfóniáját megszólaltatják a 2019/2020-as évadban. A sorozat utolsó darabjaként láthatja-hallhatja online most bárki augusztus 15-én, 20:30-tól a IX. szimfóniát, melyet a debreceni Kölcsey Központból élőben közvetítünk Facebook– és Vimeo-oldalunkon.

- hirdetés -

[add_single_eventon id=”90974″]

A hangverseny a Klasszikusok Éjszakája keretében hangzik el, mely alkalommal minden évben szimfonikus zene és kórusmuzsika tölti be Debrecen köztereit. Aki épp Debrecenben jár, ne hagyja ki a Belvárosi szerenád programjait sem: 22:30-tól a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus kamaraformációi a belváros számos pontján adnak „szerenádot” a járókelőknek.

Beethoven Kilencedikjének különös értékét az is jelzi, hogy szerepel az UNESCO „A világ emlékezete” programjának listáján is, mely az emberiség legbecsesebb szellemi örökségeit sorolja fel. A mű legszembeötlőbb tulajdonságai – melyek megkülönböztetik a műfaj szinte valamennyi korábbi alkotásától –, a terjedelme, tételrendje, illetve fináléjának újszerűsége.

Első tétele a nagy születés-zenék körébe tartozik, szinte egyetlen hangból, hangközből bontakozik ki a terjedelmes szonátaforma. Ezt szokatlan módon nem a lassú tétel, hanem egy szinte haláltánc jellegű Scherzo követi, melyben – szintén úttörő módon – a timpani játszik meghatározó szerepet. A harmadik, Adagio molto e cantabile rész az időtlen harmónia, a békesség és szeretet lenyűgöző szépségű megnyilvánulása.

Klasszikusok Éjszakája – fotó: Derencsényi István

Az „Örömóda” címen híressé lett zárótétel ikonikus dallamának két közvetlen előzménye is fellelhető Beethoven műveiben. Ezek közül a c-moll Karfantázia az ismertebb, mely tulajdonképpen egy zongoraverseny tétel, nagyszabású zenekaros-kórusos fináléval. Ebben a műben azonban Beethoven – 1795-ből való Gegenliebe című dalához hasonlóan – még Gottfried August Bürger szövegét zenésíti meg. A IX. szimfóniát záró, Friedrich Schiller versét feldolgozó Örömóda a rondó és a variáció formai megoldásait elegyíti a költemény hangulati tartalmának megfelelően. Az egyes versszakok a szólóénekesek kvartettje és kórus között váltakozva szólalnak meg.

Talán Szabolcsi Bence zenetörténész szavai érzékeltetik a legszebben a Beethoven mű jelentőségét: „A IX. szimfónia kilép a zenélők közösségéből és invokálja az emberiséget; otthagyja a klasszikus formák évszázados világát, és valami példátlant kísérel meg – szónoklat akar lenni, proklamáció és evangélium, mindenek megmozgatója.”

Közreműködik: Rendes Ágnes, Bódi Marianna, Balczó Péter, Jekl László – ének / Kodály Filharmonikusok Debrecen / Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté) / Csokonai Színház Énekkara (karigazgató: Gyülvészi Péter)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!