Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Rádió Józsa Péter legújabb lemeze hallható a Papageno Rádió műsorán

Józsa Péter legújabb lemeze hallható a Papageno Rádió műsorán

Érdekes abba belegondolni, hogy mennyi minden inspirálhatja a művészt egy-egy darab tolmácsolásában. Józsa Péter zongoraművész például aktív koncertezés mellett tanulmányozza a botanikát, irodalmat, építészetet és művészettörténetet, melyek saját elmondásai szerint is fontos forrásai, kiegészítői hivatásának. A művésznek nemrég jelent meg dupla CD lemeze Portrait címmel a Gramola kiadó gondozásában, melyet augusztus 31-én 15 órai kezdettel hallgathatnak meg a Papageno Rádió műsorán.

- hirdetés -

Józsa Péter 1975-ben született Tatabányán. Már 10 évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, ahol nagyszerű mesterei voltak: Nemes Katalin, Bihary László, Nádor György és Rados Ferenc.

- hirdetés -

12 éves korában koncertezett  először külföldön, a németországi Aalenben Bartók műveket játszott és Haydn D-dúr zongoraversenyét szimfonikus zenekarral. Később, 15 évesen Davosban, a Világgazdasági Fórumon aratott óriási sikert, 1992 nyarán pedig Magyarországot képviselte a Sevillai Világkiállításon, a Makovecz-Pavilonban koncertezett. Húszévesen a németországi Essenben folytatja tanulmányait, Boris Bloch mesterosztályába kerül.

16 éves kora óta rendszeresen koncertezik, a legtöbb európai országban fellépett. 1999-ben debütál a rangos Ruhr-Zongorafesztiválon, Chopin e-moll zongoraversenyével. Ettől kezdve a fesztivál rendszeres vendége és gyakori szólistája a Neue Philharmonie Westfalen zenekarnak.

Beethoven IV. zongoraversenyével 2000-ben, Philippe Entremont vezényletével debütál az amsterdami Concertgebouw nagytermében, a Netherlands Chamber Orchestra zenekarral.

Koncertezett a Keller-vonósnégyessel a Magyar Rádióban és Bartók szonátájával debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Mozarteum nagytermében. 2004-es tatabányai koncertje után Kocsis Zoltán a következőket mondta róla:

„magasan a nemzetközi színvonal felett játszik, szőrszálhasogatás lenne, ha bármit kritizálni akarnék.”

Több nemzetközi díjjal a háta mögött 2012-ben létrehozza a Vízzene Klasszik zenei fesztivált szülővárosában, ahol az első rendezvény nagy sikert arat és komoly visszhangot kelt. 2013 februárjában pedig kinevezik a Grazi Müvészeti Egyetem Oberschützeni Intézetének zongoraprofesszorává.

A Portait címet viselő lemeze ugyan nemrég jelent meg, ám a rajta hallott műveket az elmúlt két évtizedben több időpontban rögzítették. Józsa elsősorban azokat a darabokat válogatta ide, amelyek  mind szakmailag mind emberileg komoly inspirációt jelentettek számára. A személyes hangvételű előadásmód igazi szenvedéllyel telik meg, Józsa pedig ismét bebizonyítja, hogy korszakokról, műfajoktól függetlenül képes az egyedi interpretációra.

A dupla lemezen található művek listája:

 

Haydn: Zongoraszonáták H16 Nr. 32 & 46

Schubert: Zongoraszonáta D. 537

Brahms: Fantázia op. 116

Chopin: Impromptu Nr. 2; Fantaisie Impromptu op. posth. 66

Fantasie op. 49; Polonaise-Fantaisie op. 61

Liszt: Funerailles; Ave Maria; Les jeux d’eaux a la Villa d’Este; Nuages gris; Recueillement

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.