Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Korniss Péter ma ünnepli 83. születésnapját

Korniss Péter ma ünnepli 83. születésnapját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) munkássága az egyik leggazdagabb közép-kelet európai fotográfiai életmű.

- hirdetés -

A többek között Prima Primissima-díjjal, Kossuth-díjjal és Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett művész több mint ötven évet felölelő alkotói pályája elénk tárja a kelet-európai régióban történt társadalmi változásokat, a globalizáció visszafordíthatatlan nyomait és a vidéki, falusi közösségek átalakulását. A történelmi folyamatok érzékeltetése mellett Korniss munkássága abból a szempontból is páratlan, hogy a képeken megjelenő változásokkal párhuzamosan a fotográfiai stílusa is folyamatosan megújult, mely mutatja a műfaj kifejezésmódjában az elmúlt néhány évtizedben történt rohamos változásokat is.

Képeinek jellemzője erős érzelmi kötődése szereplőihez, akikhez évtizedeken keresztül többször is visszatért, nyomon követve sorsuk alakulását.

Korniss Péter: Kapára támaszkodó asszony 1974 – forrás: Várfok Galéria

Mindemellett Korniss a világ különböző tájain készített sorozatokat, többek között Észak-és Dél-Amerikában, Dél-Jemenben, Szibériában. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét: A vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

1977-től három éven át a World Press Photo zsűrije, 1983-tól pedig a W. Eugene Smith Memorial Fund nemzetközi tanácsadó testület tagja. 2017-ben a Magyar Nemzeti Galéria és az kornissi életművet képviselő Várfok Galéria az alkotó előtt egy-egy monumentális kiállítással tisztelgett, melyek történelmi fontosságúnak tekinthetőek és az utóbbi évek egyik leglátogatottabb kortárs egyéni kiállításai voltak Magyarországon. A kiállításokat további nagyszabású, nagy érdeklődést kiváltó tárlatok követték olyan rangos intézményekben, mint a bukaresti Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum, a pozsonyi Városi Galéria (Mirbach-palota), a prágai Old Town Hall Gallery, a római Museo di Roma in Trastevere és a kolozsvári Szépművészeti Múzeum.

Korniss Péter: Szövő asszony, kék szobában 1973 – forrás: Várfok Galéria

Korniss Péter alakja és művészete számos kortárs alkotóra volt nagy hatással. Többek között Selmeczi György zeneszerző dedikálta neki darabját, Tóth Kinga költő, hangperformer, vizuális művész az ausztriai FORUM STADTPARK művészeti központ felkérésére készített egy performansz-sorozatot, melyhez az inspirációt Korniss Péter 2019-es római Museo di Roma in Trasteverében rendezett kiállítása adta, valamint az Anima Sound System és a Csík Zenekar 2019-es Sose lesz vége Moldvában című dala is a kornissi egyedülálló életmű előtt tiszteleg.

Korniss Péter születésnapi köszöntése 2017-ben a Várfok Galériában. Fotó: Sopronyi Gyula

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X