Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Minden eddiginél több zeneszerző jelentkezett az idei Bartók Világversenyre

Minden eddiginél több zeneszerző jelentkezett az idei Bartók Világversenyre

Ezúttal komponisták jelentkezését várta vonósnégyesre írt műveikkel a Bartók Világverseny idei fordulójára a szervező Zeneakadémia. A határidőre rekordszámú, 348 érvényes pályázat érkezett 59 országból, a megmérettetés végeredménye a november 28-i gálán derül ki.

- hirdetés -

„Számítottunk arra, hogy sok versenyző lehet, hiszen a koronavírus-járvány szinte mindenkit otthon tartott, és a komponisták többnyire otthon alkotnak” – mondja Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a Bartók Világverseny zeneszerzés fordulóinak művészeti vezetője. „Ez a jelentős érdeklődés mégis boldogító és gyönyörű eredmény, mert visszaigazolja a Bartók Világverseny létrehozásába és népszerűsítésébe fektetett eddigi munkánkat, és megalapozza további sikerességét is” – teszi hozzá.

- hirdetés -

A napokban befejezett áttekintés szerint a világ 59 országából 326 pályázó 348 szerzeménnyel adott le érvényes jelentkezést, tizenegy versenyző 2-2, négyen 3-3, egy valaki pedig 4 kompozíciót nyújtott be. A versenyzők között 273 férfi és 53 nő van, a legfiatalabb mindössze 10 éves, a legidősebb a korhatáron belül maradva 40 éves. Állampolgárság szerint a legtöbb pályázó kínai (40 fő), mellettük előkelő helyen szerepel még az USA (30), Magyarország (23), Dél-Korea (23) és az Egyesült Királyság (20).

Szeptember 5-ig a Fekete Gyula vezette előzsűri választja ki a 15 továbbjutó kompozíciót. A testület munkájában rajta kívül a Zeneakadémia négy további tanára vesz részt, mindannyian elismert zeneszerzők, akik pályafutásuk során számos díjat nyertek: Bella Máté, Serei Zsolt, Tornyai Péter és Vajda János.

A 15 továbbjutó közül már a nemzetközi zsűri választ díjazottakat, a grémium elnöke Eötvös Péter magyar zeneszerző-karmester; tagjai pedig Unsuk Chin Németországban élő, dél-koreai komponista; Chaya Czernowin izraeli-amerikai zeneszerző, a Harvard Egyetem tanára; Johannes Meissl osztrák hegedűművész, kamarazenész és tanár, a European Chamber Music Academy egyik művészeti vezetője, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese; valamint Fekete Gyula a Zeneakadémia képviseletében.

Eötvös Péter – fotó: Csibi Szilvia / Müpa

A két zsűri elé a pályázók által megadott álnéven kerülnek a művek, a versenytitkárság szeptember 5. után csupán ezeket az álneveket hozza nyilvánosságra, így a megmérettetés továbbra is anonim marad.

A 10 000 euró összdíjazású verseny végeredménye a november 28-i díjkiosztó gálakoncerten derül ki, amelyen fiatal formációk adják majd elő a győztes műveket. A Zeneakadémia felkérését a Korossy Kvartett, a Kállai Kvartett és a Kökény Kvartett egyaránt elfogadta.

Ide kapcsolódik:
Melyik sorba üljek a legjobb hangzásért? - 10 tény a Zeneakadémiáról

A díjazott művek közül egyes kompozíciók a Bartók Világverseny jövő évi, vonósnégyesek számára rendezendő fordulójának repertoárján is szerepelnek majd.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X