Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Teljesen megújul a debreceni Csokonai Nemzeti Színház

Teljesen megújul a debreceni Csokonai Nemzeti Színház

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Modern Városok Program keretében, teljeskörűen felújítják a debreceni Csokonai Nemzeti Színházat. A közel 10 milliárd forintos beruházás kivitelezése ősszel kezdődik el. A mór, bizánci hatású műemlék épületben 1865-ben tartották az első előadást Katona József Bánk bán című drámájának bemutatásával.

Kívül és belül is megújul a Csokonai Színház, több mint 550-en nézhetik majd az előadásokat a rekonstrukció után.

- hirdetés -

A Modern Városok Program keretén belül elkezdődhet a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház műemléképületének átfogó felújítása, amelyet a Hunép Zrt. végez el több mint 9,6 milliárd forintból.

A színház épülete régen esett át felújításon, és mostanra már színháztechnológiailag elavult, kevés néző fogadására alkalmas és műszaki problémák is jelentkeztek. A rekonstrukció fő célja a befogadóképesség bővítése, külső-belső felújítás és a teljes körű színpadtechnikai megújulás az a műemléki értékek figyelembevételével.

Az átfogó rekonstrukció magába foglalja a homlokzat- és tetőfelújítást, a nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok, öltözők és irodák komplett felújítást, a fal- és padlóburkolatok cseréjét, valamint a festés-mázolást.

Belsőépítészeti szempontból a fejlesztés keretében megvalósul a közösségi terek és a nézőtér bútorozása, illetve a próbatermek akusztikai kialakítása. A színházban új audiovizuális rendszereket és új ügyeleti hívó- és utasítórendszereket építenek be, továbbá elvégzik a teljes körű akadálymentesítést is.

„Lehunyja sok szemét a ház”

 

Kéthetes programsorozattal búcsúzik a Csokonai Színház társulata és közönsége a felújítás előtt álló történelmi épülettől. Kulisszajárásokkal, színházi kvízözönnel, zenés erkélykoncertekkel, nyílt próbákkal, fáklyás felvonulással várják közönségüket, sőt élőlánc költözteti majd át egy-egy előadás ikonikus kellékét és jelmezét a Csokonai Színházból a Víg Kamaraszínházba. Az eseménysorozat augusztus 18-án a Lighthouse: ON fénytárlattal kezdődik és a Bánk bán szeptember 5-i premierjével zárul. A társulat ezúttal is olyan innovatív programokkal várja vendégeit, amelyek új oldalairól jelenítik meg a Kossuth utcai épületet.

A színházban 553 ülőhelyet alakítanak ki, ezen felül pedig 16 rendezői helyet és 66 ideiglenes ülőhelyet is elhelyeznek, továbbá a 3. emeleten 40 állóhely is lesz majd. A színházban megújulnak az épületgépészeti és épületvillamossági berendezések, valamint az színpadi hang- és fénytechnológia és elektromos hálózat is.

A műemléképület jellegből kifolyólag szobor- és kőrestaurátori munkálatok is megvalósulnak, melynek részeként megtisztítják és helyreállítják a homlokzati díszeket és az ornamentikát.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X