Papageno Radio
Blogok Senki többet? A Lány léggömbbel című képével döntötte meg eddigi árverési rekordját Banksy

A Lány léggömbbel című képével döntötte meg eddigi árverési rekordját Banksy

A hétvégén ért véget a Sotheby’s online aukciója, amelyen huszonhét Banksy-nyomatot kínáltak a gyűjtőknek, akik egytől egyig meg is vásárolták a tételeket, némelyiket nem is akármilyen licitemelkedéssel. Ez pedig jó előjel lehet a cég október elejei árveréséhez, ahol egy Banksy-festményért akár hatmillió dollárt is remélnek. 

A nyomatokból összeállított Banksy-válogatás, amelynek online licitjét a hét végén zárta a ház, igencsak szép sikerest hozott a Sotheby’snek: a kalapács alá vitt összes tételre találtak vevőt, néhány kiemelkedő „klasszikus” darabra ráadásul nem is akármilyen áron. A közismert, kendővel eltakart arcú, de molotov-koktél helyett egy színes virágcsokrot elhajítani készülő utcai harcos egy példánya, amelyet előzetesen 15.000–20.000 fontra becsültek, végül 214.200 fontért kelt el. (Erre a munkájára az inkognitóját szigorúan őrző művész egyébként éppen a napokban veszítette el a szerzői jogát, mivel egy bírósági perben nem volt hajlandó felfedni a személyazonosságát, márpedig anélkül a hatóság nem hajlandó elismerni ezt a jogot; ez a döntés akár precedenst is teremthet a Banksy-művek további másolásával-terjesztésével kapcsolatban.)

Banksy: Szerelem a levegőben – forrás: Sotheby’s

Még többet, 226.800 fontot adtak az eredetileg „mindössze” 50.000–70.000 fontra taksált Nola (Green Rain) (Nola – Zöld eső) című nyomat egy példányáért. A csúcsra azonban ezúttal is a britek által néhány éve a legkedveltebb kortárs műalkotásuknak megszavazott Girl with Ballon (Lány léggömbbel) című Banksy-mű jutott: bár a szakértők az aukció előtt ezért is „csak” 80.000–120.000 fontot vártak, a licitek végén a szerencsés nyertes ezt végül 438.500 fontért vihette haza, ami egyúttal új rekordot is jelent a graffitiművész sokszorosított eljárással készített munkái között.

Banksy: Lány léggömbbel – forrás: Sotheby’s

(A „hagyományos” piroslufis változatért eddig – nem számítva azt a példányt, amelyik 2018 októberében a Sotheby’s londoni árverésén a leütés pillanatában félig ledarálta magát – a legtöbbet 2018-ban a Bonhams egyik árverésén fizettek, 344.750 fontot; egy olyan példányért viszont, amelyen a piros helyett a szív alakú léggömb arannyal van nyomva – mint erről annak idején mi is beszámoltunk itt a Senki többet? blogban – 2019 szeptemberében 395.250 fontot adtak.)

Ide kapcsolódik:
Egy német múzeumban állítják ki Banksy félig ledarált képét

Ezek a szép sikerek pedig alighanem igencsak jó érzéssel tölthetik el a Sotheby’s munkatársait, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy október 21-i londoni esti árverésük egyik kiemelkedő várakozással beharangozott példánya is egy Bansky-festmény lesz. A 2005-ben készített Show me the Monet (Mutasd meg nekem a Monet-t) című kép a Claude Monet által is tucatnyiszor megfestett, a mester egykori Giverny-i háza kertjében volt tavirózsás tavacska felett átívelő japán hidat ábrázolja, a nagy francia impresszionista stílusában, az általa is használt anyagokkal „újra-alkotva”, ám már napjaink mindent elborító környezetszennyezésének a nyomaival kiegészítve. (Banksy annakidején egy egész sorozatot készített hasonló „környezetvédő” munkákból: nála Van Gogh napraforgói például kiszáradva, kókadtan, lehullott szirmokkal voltak láthatók.)

Banksy: Mutasd meg nekem a Monet-t – forrás: Sotheby’s

A képet először elkészülte évében lehetett látni Banksy első galériás kiállításán (a művész akkor a falakon függő képei között 164 élő patkányt is szabadon eresztett a kiállítótérben), és azóta ugyanabban a magángyűjteményben őrizték, most először kerül nyilvános árverésre. Ez is belejátszhat abba, hogy a Sotheby’s előzetesen 3–5 millió fontot (3,8–6,5 millió dollárt) remél kapni az alkotásért. (Csak emlékeztetőül: Banksy jelenlegi árverési rekordja 9,9 millió font, azaz 12,1 millió dollár; ennyit 2019 októberében fizettek a brit parlament tanácstermét majmokkal „benépesítve” megörökítő festményéért.)

A most októberi árverésen egyébként Banksy mellett többek között Francis Picabia, Georg Baselitz és Bridget Riley művei is kalapács alá kerülnek majd.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!