Papageno Radio
Címlap A Magna Charta Universitas útja a Vas utcától a Parlamentig – Így...

A Magna Charta Universitas útja a Vas utcától a Parlamentig – Így zajlott a Színművészeti Egyetem demonstrációja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Élőlánccal tiltakoztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói, oktatói és mások szeptember 6-én vasárnap délután Budapest belvárosában. Az eseményeket a Papageno szerkesztősége is élőben közvetítette. Összefoglalónkat olvashatják.

Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt, s amelyben rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Ide kapcsolódik:
Garantált autonómiát az Egyetemnek! - Megfogalmazták követeléseiket az SZFE hallgatói

Az SZFE Vas utcai épületétől indult élőlánc érintette a Szentkirályi utcát, az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Egyetem Fővám téri épületét, valamint a Magyar Tudományos Akadémia székházát is a lezárt pesti alsó rakparton. Az élőlánc tagjai ugyanolyan piros-fehér, építkezéseken és lezárásoknál használatos műanyagszalaggal a kezükben álltak, amilyen az SZFE épületén is van.

A Kossuth téren is sokan alkottak kígyószerűen kanyargó élőláncot. A chartára várva a demonstrálók többször is a „Szabad ország, szabad egyetem” mondatot skandálták és közben énekeltek. A chartát a Kossuth téren állók között is stafétaszerűen körbeadták, a hallgatók képviselője felolvasta, majd a dokumentumot a Parlament főbejáratánál lévő oroszlánszobor talapzatára tették, a másik oldalon pedig kifüggesztették. A rendezvény végén a résztvevők elénekelték a Himnuszt.

A Magna Charta Universitatist az imént kitűzte a Parlamentre a Színház- és Filmművészeti Egyetem legfiatalabb polgára.

Közzétette: Papageno – 2020. szeptember 6., vasárnap

A demonstrációt az interneten több médium felületén is élőben lehetett követni, illetve számos résztvevő töltött fel a közösségi oldalakra videó- és fotóanyagokat. A felvételeken látszott, hogy betöltötte a tömeg a Kossuth teret.

Emellett nemcsak Budapesten, de több magyarországi és számos külföldi városban is tiltakoztak a budapesti Színművészeti Egyetem modellváltása ellen. Ugyanígy színházak, egyéb társulatok, egyesületek, szakszervezetek, színészek, rendezők, egyén színházi szakemberek, közemberek és más egyetemek tanulói álltak a színművészetisek mellé, ahogy zenekarok, rádióadók és a társművészetek megannyi képviselője is.

Az egyetem Szentkirályi utcai épületénél, az élőlánc elindulása előtt Upor László, az SZFE távozó rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetemfoglalókkal egyetértésben a tanév rendjét megváltoztatta, a hétfői évnyitót egy héttel elhalasztotta, a beiratkozás határidejét pedig szeptember 13-ig meghosszabbította.

Ide kapcsolódik:
A Színművészeti új kuratóriumát nem értesítették a tanév kezdetének elhalasztásáról

A hallgatók képviselője úgy fogalmazott, hogy amíg a minisztérium a tarthatatlan helyzetet nem számolja fel, a tanév nem kezdődhet el. Mint mondta, hétfőn, szeptember 7-én a tanévnyitó helyett összegyetemi fórumot tartanak.

Az SZFE demonstrációján – fotó: Todoroff Lázár

(Via MTI, Papageno)

Promóció

Stream és színház

X
X