Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap EUYO(LO): Rendhagyó és rendkívüli felvételi Európa legjobbjai közé

EUYO(LO): Rendhagyó és rendkívüli felvételi Európa legjobbjai közé

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szimfonikus zenekar? Ahol csupa idős zenész játszik, akik nem voltak elég jók szólistának, nem? Aha, pont nem! Hallottad már a BFZ vagy a Concerto Budapest zenészeit szólóban vagy kamarában? Vagy hogy messzebb ne menjünk: ismered az EUYO-t? Egy csapat fiatal, rendkívül tehetséges muzsikus, és épp most keresnek új tagokat online. Érdekel?

- hirdetés -

Onnan tudom, hogy az EUYO (Európai Unió Ifjúsági Zenekara) tagjai egyénileg is kiváló zenészek, hogy hallottam őket. Ez az együttes az Európai Unió több rostán válogatott, legjobb fiatal zenészeiből áll, minden évben új tagokkal, és minden év tavaszán és nyarán egy-egy hónapos turnéval. Kivéve persze idén. A koronavírus-járvány miatt a 2020-as csapat nemzetközi munkái elmaradtak, cserébe valamennyi résztvevő nagyvárosból koncerteket közvetítettek a helyi zenészek közreműködésével. Korábbi budapesti tagok egy része augusztus 13-án adott hangversenyt. Karasszon Eszter (cselló), Scheuring Kata (fuvola), Keresztes Magor és Lajhó Gyula (ütőhangszerek), valamint egy idei tag, Vedres Péter (fagott) Bachtól Kuhlaun át Ligetiig és Nicolas Martynciowig ívelő műsorukkal bizonyították: ez tényleg európai színvonal. Virtuóz, mégis könnyed fuvolafrázisok, érzelmesen telt, mégis tűpontos csellóhangzás, játékos és színes fagottszóló, és lenyűgöző, megunhatatlan ritmusok az ütőhangszereken. (Martynciow Tchik című darabját most azonnal tessék meghallgatni!)

Na, de vissza a felvételihez! Ugyanis szeptember 30-ig lehet jelentkezni minden magát kipróbálni vágyó, vagy épp csak néhány tanári tanácsért epedező zenésznek, aki elmúlt 16 éves, de még nincs 26. Természetesen az idei turnéktól elesett tagok lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek a 2021-es csapatban is, de – ha korlátozott számban is – van hely új jelentkezőknek. Jó, de ha itt tényleg ekkora tehetségek vannak, akkor semmi esélyem bekerülni. Akkor meg minek jelentkezzek? Egyrészt nincs olyan, hogy „semmi esély”. (Jó, ha hegedűs vagy, akkor talán ne trombitával jelentkezz.) Ki tudja magáról előre megmondani, hogy nem épp az ő hangszínére, vérmérsékletére, szellemiségére, technikájára, felfogására van szüksége egy épp most formálódó zenekarnak? Ráadásul… ennek inkább nyissunk új bekezdést, mert nagyon fontos…

Ráadásul idén minden egyes jelentkező személyre szóló online visszajelzést kap egy-egy EUYO-s szakértőtől. Ahogy a szervezők egyszerűen megfogalmazták: „a jelentkezéssel minden zenész csak nyerhet”. Sőt – ne, ne mondd, hogy még mindig tudod fokozni! –, izgulni sem kell a meghallgatáson, hiszen az első körben egy előre felvett (tehát bármennyiszer újravehető) videóval kell jelentkezni, „amire mindenki nyugodt körülmények között, lámpaláztól mentesen készülhet fel” – emeli ki a lényeget Gida Bettina és Mondik Gábor, a program budapesti szervezői, akik tökéletesen belepasszolnak az EUYO barátságos szellemiségébe. Az egyéni online konzultáció tehát akkor is jár, ha nem jutsz tovább az első rostán. Van tehát mit veszteni? Nincs! Ellenben nyerni van mit? Van!

És tényleg olyan jó csapat ez, mint mondják? Erre hadd ne én válaszoljak. Scheuring Kata például elég jól érezte magát. Szavai egyúttal kitartásra is buzdítanak: „Több EUYO-s próbajátékon is voltam, mire pár év után sikerült bekerülnöm a körforgásba. Hogy mi volt a jó benne? Az egy hónapos esemény során megismerhettem új kultúrákat, más nemzetiségek szokásait, hétköznapjait, együtt dolgozhattam más országok legkiválóbb fiatal zenészeivel, mégis egy célért küzdöttünk: hogy szakmailag fejlődjünk ez idő alatt. Együtt éltünk egy teljes hónapig, így sok új ismeretség és barátság született az EUYO-s projektek során. Mivel nemzetközi professzorok tanítottak és készítettek fel minket, mindez szakmailag is hatalmas lökést adott. Gyönyörű helyeken járhattam, nagyszerű karmesterekkel dolgozhattam, és igen komoly próbatermi munka állt a hétköznapjaink mögött. Aki teheti és még fiatal, próbálkozzon bejutni az EUYO-sok közé! Sok új barátságban, új kultúrák megismerésében és komoly szakmai tapasztalatban lesz része.”

Idén tehát még csak Budapestre sem kell utazni, hogy jelentkezz, hiszen az egész procedúra online zajlik. Szeptember 30-ig egy nyilvános YouTube-videó – ez az első lépés, no meg a jelentkezési lap. De jobb, ha minderről elolvasod a részleteket a Kreatív Európa Iroda honlapján.

Szimfonikus zenekar? Ahol sok fiatal tehetség találkozik, életre szóló barátságok köttetnek és nemzetközileg elismert művészekkel dolgozhatsz, nem? Erről van szó!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X