Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap „Hol talp, hol kerék” – A 65 éves Szirtes Ágit köszöntjük

„Hol talp, hol kerék” – A 65 éves Szirtes Ágit köszöntjük

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szirtes Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő 1955. szeptember 21-én született Budapesten.

Gyerekkorától színészi pályára készült, édesapja Szirtes Ádám Kossuth-díjas színész. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1978-ban végzett, majd a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1979 és 1982 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1982-ben alapító tagként csatlakozott a Katonához. Szereplője volt a színház első, Csehov Manó című bemutatójának valamint a teátrum legnagyobb szériát elérő darabjainak is (Három nővér, Elnöknők, Portugál, Ivanov).

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ti láttátok a Portugált a Katonában? – Ezek a legjobb jelenetek  - Videó

Szirtes Ági hihetetlen megjelenítő erővel, hitelesen formál meg karakterszerepeket, egyaránt kiváló drámai és komikusi szerepben. Gyakran kelt életre nehéz sorsú asszonyokat, nyers, harsány figurákat. Bár a színházi és a filmes szerepeket egyaránt szereti, véleménye szerint a kettőt nehéz összehasonlítani. Előbbiben az alapos próbafolyamatot, utóbbiban a spontaneitást kedveli.

“Ez nem egy lineáris dolog, vannak hullámvölgyek és van, amikor kereken gurulnak a feladatok. Azt hiszem, mindenki így van ezzel. Hol talp, hol kerék.”

Eddig mintegy 100 színpadi előadásban és több tucat filmben (Egy erkölcsös éjszaka, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Falfúró, Roncsfilm, Portugál, Hippolyt, Magyar szépség, Szezon, Az ajtó, Márió, a varázsló, Tabló – Minden, ami egy nyomozás mögött van!) valamint tévé- és játékfilmben örvendeztette meg kiváló alakításaival a nézőket (A Csillagszemű, Régimódi történet, A nyugalom, Égi madár).

Egyik kedvenc filmes munkája a Tarr Béla rendezésében Georges Simenon bűnügyi regényéből Krasznahorkai László forgatókönyve alapján forgatott A londoni férfi című alkotás. A színház és film mellett hangja szinkronszerepekből is ismerős, ő adja a hangját Pedro Almodóvar egyik kedvenc színésznőjének, Carmen Maurának.

Ide kapcsolódik:
Szirtes Ági: „Kétségbe vagyok esve”

Művészete elismeréseként megkapta a Jászai Mari-díjat (1988), az érdemes művész címet (2000). 2008-ban Kossuth-díjjal tüntették ki „klasszikus és kortárs művekben nyújtott átütő erejű alakításaiért, különösen a társadalom perifériájára szorult emberek hiteles megformálásáért”. 2011-ben Budapest díszpolgára lett. 2018-ban kiérdemelte a Prima Primissima díjat.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X