Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Kalapács alá viszik Keith Haring graffitiművész magángyűjteményét

Kalapács alá viszik Keith Haring graffitiművész magángyűjteményét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Keith Haring amerikai graffitiművész nevével már többször is találkozhattunk itt a Senki többet? blogban (például tavaly október végén, amikor egy általa sok évvel korábban „összefestett” teljes lépcsőház elárverezéséről esett szó), most viszont az ő egykori műgyűjteményét, barátainak-alkotótársainak a munkáit viszik kalapács alá, a bevétel pedig a szervezők akarata szerint egy New York-i LMBTQ-szervezet működését fogja segíteni.

A Sotheby’s szeptember 24-től október 1-jéig rendezi meg Dear Keith: Works from the Personal Collection of Keith Haring (Kedves Keith: művek Keith Haring magángyűjteményéből) címmel azt az internetes árverést, amelyen az egykori New York-i graffiti-sztár, Keith Haringnak (1958–1990) a művészbarátaitól összegyűjtött, több mint száznegyven alkotást kínálják eladásra. Az anyagban olyan ismert alkotók munkái is szerepelnek, mint Andy Warhol, Roy Lichtenstein, George Condo, vagy éppen a művészi karrierjét szintén a manhattani utcák falainak fújásával kezdő Jean-Michel Basquiat, de emellett olyan, nálunk kevésbé ismert egykori amerikai, részben utcaművészek alkotásait is meg lehet majd szerezni, mint Kenny Scharf, David Bowes, John Matos, Lady Pink, Lee Quiñones, vagy a Haringgal azonos évben elhunyt, róla is számos közismert fényépet készítő fotóművész, Tseng Kwong Chi. A legalacsonyabb becsérték 100 dollár, a legmagasabb 250.000 dollár.

- hirdetés -

Az anyagot a művész által közvetlenül a halála előtt létrehozott Keith Haring Alapítvány bocsátja áruba, méghozzá azzal a céllal, hogy a várhatóan egymillió dollár körüli bevétellel a New York-i West Village-ben működő The Center (A Központ) elnevezésű hely, az egyik legjelentősebb amerikai LMBTQ-szervezet működését támogassák. Ez az intézmény – amelyik ma évente több mint háromszázezer látogatót szolgál ki egyészségügyi, mentális, vagy éppen drog-problémák ügyében nyújtott tanácsadással és segítségnyújtással, és ahol a koronavírus-járvány miatt az utóbbi időben negyven százalékkal nőtt a hozzájuk fordulók száma, miközben a bevételeik több mint ötmillió dollárral csökkentek – többek között arról is ismert, hogy Haring 1989 májusában itt, a központ épületének második emeleti férfimosdójában készítette el egyik legelső, és később egyik leghíresebbé lett nagyméretű falképét, a Once Upon a Time (Egyszer volt) című, a helyiség falainak teljes felső részét beborító, jellegzetes vonal-figuráinak sokaságával meglehetősen obszcén jelenetekben gazdag alkotását.

Keith Haring: Once Upon a Time – forrás: widewalls.ch

Haring egész éltelében ismert volt politikai aktivizmusáról, amelyet elsősorban a homofóbia ellen és az AIDS elleni küzdelem terén folytatott. Végül alig harmincegy évesen maga is a betegség következményei miatt hunyt el, és a Sotheby’s most külön hangsúlyozza, hogy az árveréssel a művész halálának harmincadik évfordulójára is emlékeznek.

Andy Warhol: Cím nélkül (Keith Haring és Juan Dubose) – forrás: Sotheby’s

Ami pedig magát a most kalapács alá kerülő gyűjteményt, pontosabban annak legkiemelkedőbb darabjait illeti: a legnagyobb várakozás alighanem Andy Warholnak azt a szitanyomatát kíséri, amelyen Haring és halála előtt öt éven át volt partnere, a pár évvel később ugyancsak fiatalon elhunyt afroamerikai DJ, Juan Dubose szerepel; ennek a képnek a becsértéke 200.000–250.000 dollár.

Roy Lichtenstein, Formák az űrben – forrás: Sotheby’s

Az aukción két Roy Lichtenstein-szitanyomat is szerepel, ezek közül az 1985-ös Forms in Space (Formák az űrben) című amerikaizászló-parafrázis 50.000–70.000 dolláros becsértékkel várja a liciteket.

Kenny Scharf: Cím nélkül – forrás: Sotheby’s

Basquiat egy rajza 100.000–150.000 dolláros becsértéket kapott, George Condo kisméretű pasztelljéért 12.000–18.000 dollárt várnak, Kenny Scharf Untitled (Cím nélkül) „című” munkája pedig a remények szerint 18.000–25.000. dollárt hozhat.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X