Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Művészetek Völgye „Mindenki tud improvizálni” – Harsányi Bencét a Völgyhétvégékről kérdeztük

„Mindenki tud improvizálni” – Harsányi Bencét a Völgyhétvégékről kérdeztük

Szeptember 3-án indul a Völgyhétvégék névre keresztelt rendhagyó kapolcsi rendezvény. Minden hétvégén két, a Művészetek Völgyéből már jól ismert udvar is programot hoz Kapolcsra, a nagy közönségkedvenc Momentán Udvar az első hétvégén várja az improvizációs színház szerelmeseit. Ennek apropóján kérdeztük Harsányi Bencét, a Momentán Társulat egyik alapító tagját.

- hirdetés -

– Mindig teltházzal megy a Momentán Udvar, mi a titkotok, mi vonzza ennyire a látogatókat?

- hirdetés -

– Mielőtt elindult a Momentán Udvar, már 5 éve vendégként játszottunk Palya Bea udvarában, így ismert minket a kapolcsi közönség. Egyébként pedig az előadásainkon is mindig fontos az interakció a nézőkkel, a fesztiválon pedig extra lehetőség van velük megismerkedni, kapcsolódni, beszélgetni. A klasszikus előadások mellett mindig itt voltak előbemutatóink, újdonságaink, valószínűleg ez is vonzerő lehetett. De elsősorban az a „titok”, hogy mi is nagyon jól érezzük magunkat mindig a Völgyben. A közönség lelkesedése lelkesít, ezért napról napra, évről évre egyre szuperebb a hangulat.

– Mivel készültök most a Völgyhétvégékre?

– A három nap alatt minél több és változatosabb programot szeretnénk nyújtani, ezért a hétvége alatt összesen 10 előadást játszunk és mindennap tartunk improvizációs workshopot. Főhősünk Rakonczay Gábor lesz, akit az életéről kérdezünk és ennek inspirációból születnek a színpadon imprójelenetek. Legrégebbi és legnépszerűbb előadásunkat, a RögvEstet is játsszuk majd. És nagy öröm, hogy Szétcsapva című fiataloknak szóló alkoholprevenciós előadásunkat is eljuttathatjuk a kapolcsi közönségnek.

Művészetek Völgye 2019

– Van a műsorotokban impróworkshop kicsiknek és nagyoknak, ez mit takar pontosan?

– Aki szeretné kipróbálni magát az improvizáció műfajában, annak ajánljuk ezt a workshopot. Alapvető improvizációs technikákat tanulunk, vagyis játszunk, kapcsolódunk egymással és önmagunkkal, megtanulunk jobban figyelni, a pillanatban létezni, elfogadni, nyitottnak maradni és közösen építkezni.

– Kik vehetnek rajta részt?

– Kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül bárki számára nyitottak a kapolcsi workshopjaink, így jöhetnek gyerekek, családok, nagymamák, diákok, tényleg bárkit szeretettel várunk. Mindazoknak szól, akik azt gondolják, hogy van érzékük az improvizációhoz, és azoknak, akik azt képzelik, hogy soha az életben nem lennének rá képesek. Azoknak, akik szeretnek játszani vagy szeretnének játszani, akikben van kíváncsiság, és azoknak, akik élvezik, ha tanulnak valamit.

– Mit lehet egy alkalom alatt megtanulni?

Az „igen, és” hozzáállást: hogy építkezzünk, igent mondjunk mások és a saját ötleteinkre. Ezen kívül rengeteg dolgot magunkról: mennyire merjük megmutatni magunkat, mennyire szabadulunk fel mások és önmagunk előtt. Lehet-e fejleszteni a fantáziánkat, és elengedni azt a hozzáállást, hogy van rossz ötlet és majd valaki leszid, ha rosszat mondunk. Az improvizáció az elfogadásról szól, és ez már másfél óra játék után nagyon felszabadító tud lenni.

– Azt mondjátok, hogy imprózni bárki tud. Nincsenek reménytelen esetek?

– Nincsenek! Az a tapasztalatunk, hogy az improvizáció mindenkinek megy, csak egy olyan közeg kell hozzá, ahol merünk játszani, felengedni, és a workshopjainkon, csoportjainkban ezt a légkört teremtjük meg.

– Mi lehet a legnagyobb gátja az imprózásnak?

– Ha valaki azt hiszi magáról, hogy neki ez nem megy. Amint megengeded magadnak, hogy merj hibázni, hogy ne legyél azonnal „profi”, hogy ne minden ötleted legyen az évszázad ötlete, máris menni fog.

– Hogy tudjátok belazítani a közönséget?

– Az előadásaink előtt sokszor személyesen fogadjuk a közönséget, beszélgetünk egy kicsit, ötleteket kérünk be, ezzel már nem olyan félelmetes a közeg. Az előadás elején pedig szoktunk egy-egy rövid játékot játszani a közönséggel, amitől lélekben is megérkeznek.

– Mondtok egy példát, amivel lehet gyakorolni az imprózást?

– Az improvizáció alapja az asszociáció. Bármikor, bárhol játszható például a gyerekkorunkból jól ismert játék, ahol a felhők alakját állatokhoz, emberekhez stb. hasonlítjuk. Alap imprós játék még a „mi lenne, ha”-játék, amit szintén rengeteg formában lehet játszani, akár egyedül, akár másokkal együtt.

Mumentum Udvar a Művészetek Völgyében

– Mire jó az impró? Mire van hatással?

– Azokat a készségeket fejleszti, amikre a 21. században a legnagyobb szükség van: kreativitás, kommunikáció, kooperáció, gyors reagálás a helyzetekre. Ezért is egyre több menedzsment-guru javasolja mindenkinek, aki sikerrel akarja venni a 21. század kihívásait.

– Ez nem tud rutinná válni? Ti hogy edzitek magatokat, hogy ennyi játék után ne egy-egy „már bevált” fordulathoz nyúljatok?

– Nem válik rutinná, mert mi is és a közönség is egyfolytában megújulunk. Ráadásul az aktuális világról játszunk, ami folyton változik, így nincsenek “bevált” válaszaink, hanem újabb és újabb opciókkal, kérdésekkel, megoldási lehetőségekkel kell előrukkolnunk.

– Ha valaki kedvet kap a folytatáshoz, mit ajánlotok neki?

– Próbálja ki magát egy imprós workshopon Kapolcson, vagy jöjjön el hozzánk egy hétvégére vagy heti imprócsoportba.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.