Papageno Radio
Blogok Szokolay Régi korok ünnepélyes hangulatát idézi Szokolay Sándor Kurucos barokk fanfárja

Régi korok ünnepélyes hangulatát idézi Szokolay Sándor Kurucos barokk fanfárja

Szokolay Sándor Kurucos barokk fanfár című művét 1996-ban komponálta Sopronban, Gyóni Géza költő szobrának avatása alkalmából. Két évvel korábban költözött a zeneszerző családjával Nyugat-Magyarországra, a fővárosi élet zajától visszavonulást keresve a patinás, határmenti városban. 

A Kurucos barokk fanfárt rézfúvós kvartettre komponálta a szerző és a soproni Horváth József Zeneiskola növendékei mutatták be, Fóhner János vezetésével. A régi korok ünnepélyes hangulatát idéző fanfár az előadók és közönségük inspirálását közvetíti az örömzenélés jegyében.

Szokolay Sándor maga is kereste a kapcsolatot a soproni művészekkel, együttesekkel és az alkalmi felkéréseket önzetlenül teljesítette. Így történt, hogy Káspár Hermina és Teréz ösztönzésére pár év alatt több alkotás keletkezett. A soproni lokálpatrióta nővérek nagylelkűen támogatták a magyar kultúrát, egyebek mellett öt költőnek állíttattak szobrot a városban. Jelentős számú kompozíció megrendelését követően egy különleges felajánlással álltak elő a Káspár nővérek. A soproni evangélikus temetőben megváltott sírhelyük átadásával lepték meg a zeneszerzőt és családját. Némi hezitálás után, leplezetlen derűvel és köszönettel elfogadta a meghökkentő ajánlatot a gyanútlan komponista.

Szokolay Sándor közel húsz esztendőn át élt és alkotott Sopronban, életének 83. évében 2013 decemberében hunyt el, majd a soproni evangélikus temetőben megörökölt sírhelyen lelt végső nyugalomra.

A felvételen a Kurucus barokk fanfár, a Szokolay Sándor rézfúvós műveinek felfedezésében élen járó In Medias Brass Rézfúvós Együttes előadásában szólal meg. Közreműködik: Kresz Richárd, Pálflavi Tamás, Sztán Attila és ifj. Bazsinka József.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!