Papageno Radio
Blogok 70 Szokolay A legendás zenetanár, aki Szokolay Sándor rézfúvósokra írt alkotásait inspirálta

A legendás zenetanár, aki Szokolay Sándor rézfúvósokra írt alkotásait inspirálta

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szokolay Sándor legtöbb rézfúvósegyüttesre írt alkotását a legendás rézfúvós kamarazenetanár Szabó László inspirálta. Nyolc éven belül hét kompozíció született a trombitaművész és növendékei számára. 

Szabó László a Magyar Néphadsereg Zalka Máté Zenész Tiszthelyettesképző Szakközépiskola tanára volt. Az intézmény a katonazenészek utánpótlását volt hivatott biztosítani, de kiváló tanárai az eredeti tanmeneten messze túlmutató küldetést teljesítettek. Vidéki és fővárosi, fúvószene iránt tehetséget mutató fiatalok tanulhattak a bentlakásos iskolában katonai körülmények között, teljesen ingyenesen.

Szabó László és Szokolay Sándor ismeretsége még az Operaházban köttetett. A zenekari művész figyelmét nem kerülhette el az operaszerző különleges vonzalma a rézfúvós hangszerek iránt. A hetvenes és nyolcvanas években az Üllői úti laktanya meghatározó találkahelye volt elhivatott tanároknak, lelkes fiatal muzsikusoknak és magyar komponistáknak. A zeneszerzők eleinte nem voltak túl bizakodók a középiskolás növendékekből álló együttesek kamarazenei képességét illetően. Szokolay Sándor így nyilatkozott: „Régebbi tapasztalataim szerint a rézfúvós hangszerek harsány, kemény zene kifejezésére valók.

Magam sem hittem, hogy valaha annyi rézfúvós kamarazenét fogok írni,

mert ezt a hangszeregyüttest csak egy-egy ötlet erejéig igényeltem. Szabó László varázslatos szerénységgel megkeresett, olyan elhivatottsággal és oly mértékű hittel, hogy megírtam az első rézfúvós szextettemet számukra. Nem profikkal, hanem állandóan cserélődő szakközépiskolásokkal bebizonyította Szabó László a könnyed, leheletszerű játék lehetőségét. Elgondolkodtató lehet profiknak is, ahogyan a rezesek természetes, lágy hangon, puhán, nagy színérzékkel „fuvoláztak”. Jómagam sem hittem, hogy a rézfúvósok ilyen gazdag kifejezésre vannak predesztinálva.”

Az iskola növendékeinek felvételei rendszeresen megszólaltak a rádióban, a „Ki mit tud” vagy más TV-s vetélkedőkön is jelen voltak a rézfúvós „kiskatonák”, műsoruknak elmaradhatatlan része volt egy a számukra komponált darab ősbemutatója.

A Három tréfás miniatűr 1983-ban keletkezett. A tételcímek jól illusztrálják a játékos karaktereket:

1. Szerenád

2. Mulatozás

3. Dülöngélés hazafelé


A kotta a Zeneműkiadó gondozásában jelent meg. 2018-ban az In Medias Brass Kvintett lemezfelvételen is megörökítette a művet Szokolay Sándor rézfúvós kamaraműveit bemutató magánkiadásában.

A Három tréfás miniatűr az együttes karakteres tolmácsolásában szólal meg.  Közreműködik: Pálflavi Tamás, Kresz Richárd, Benyus János, Sztán Attila és ifj. Bazsinka József:

Promóció

X
X