Papageno Radio
Címlap Egy esküvő és egy temetés - Bruckner és Ferenc József Bad Ischlben

Egy esküvő és egy temetés – Bruckner és Ferenc József Bad Ischlben

Bad Ischl, Szent Miklós-templom (Nikolauskirche) - Ausztria, Oberösterreich

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ha a zenevándor a Salzkammergut szívében fekvő Bad Ischl vasútállomásáról vagy az előtte levő autóbusz-pályaudvarról tart a városközpont felé, rövidesen útba igazítja mai emlékhelyünk tornya. Ez a karcsú, szép torony a Szent Miklós-templomhoz tartozik, mely a világhírű fürdőváros hivatalos katolikus plébániatemploma.

Elődjét, a középkor óta itt állt templomot az ellenreformáció idején, Mária Terézia rendeletére lebontották, hogy helyére reprezentatívabbat építsenek. Szerencsére legalább az 1490-ből származó tornyot megtartották…

Így a mostani épület, mely a klasszicizmus leegyszerűsített stílusában épült, 3000 személy befogadására alkalmas. Berendezése sokat gazdagodott 1820 után, hiszen ettől kezdve lett a gyönyörű fekvésű és hatásos gyógyvízű Ischl (akkor még egyszerűen így hívták) a császári család, s egyúttal az arisztokrácia és a nagypolgárság kedvenc nyári pihenőhelye.

Lépjünk be a templomba! Az 1850-ből származó főoltárkép Leopold Kuperwiesel alkotása. Neki is van zenei vonatkozása, hiszen a festő ifjú korában Franz Schubert jóbarátja volt. A régi orgona még az első templomból származott, majd 1825-ben új hangszert épített Simon Anton Hötzel. Mivel Ferenc József hatvan éven át (!) minden Ischlben töltött nyári vasárnapján ide járt a reggel 7 órai misére, folyamatosan nagy gondot fordítottak a templomra és berendezéseire. Így 1888-ban ismét új orgonát kapott, mely a salzburgi mester, Matthäus Mauracher műhelyéből került ki. A hárommanuálos, több mint 60 regiszteres hangszert Ferenc József jubileuma alkalmából, 1908 és 1910 között megnagyobbították és császári jubileumi orgonának (Kaiser-Jubiläums-Orgel) nevezték el.
Istentiszteletek alkalmával többször játszott rajta Anton Bruckner, aki a hivatalos orgonista jó barátja volt. Annyi más muzsikushoz hasonlóan Brucknernek is kedves pihenőhelye volt Ischl, az 1860-as évek eleje óta rendszeresen járt ide. Orgonálásai közül a legnevezetesebbre 1890. július 31-én került sor. Aznap itt tartották Ferenc József és Erzsébet legfiatalabb lánya, Mária Valéria esküvőjét, amelyen a menyasszony kívánságára Bruckner ült a hangszerhez. Stílszerűen Haydn császárhimnuszát variálta, majd a dallamot Händel Messiásának Halleluja-témájába átvezetve zárta grandiózus játékát.

Fedezzük fel Bad Ischlt!

A villa, ahol Oscar Straus élt


 

Johann Strauss vidéki villájának hűlt helye

 

Bad Ischl gyógyhatású színháza


 

A császári „love story” helyszíne


 

A kávéház, ahol Strauss, Kálmán és Lehár is törzsvendég volt

 

Girardi villája

Az esküvő alig több, mint fél évvel követte Rudolf trónörökös tragikus halálát, ezért bizonyos visszafogottsággal rendezték meg, az egész birodalomra nehezedő gyászos hangulatot mégis feloldotta valamennyire. Több mint száz prominens vendég érkezett a nyaralóhelyre különvonatokkal, köztük mintegy ötvenen a Habsburg és a Wittelsbach dinasztiákból. Az esküvőt további egy héten át különféle városi ünnepségek követték, ezekből a helyi polgárság is kivehette részét. Az itt megkötött, uralkodói körökben ritka szerelmi házasságból tíz gyermek született.

Anton Bruckner emlékezetére a főbejárat mellett emléktáblát helyeztek el.

Esküvő után jó fél évszázaddal egy temetés: 1948. október 27-én itteni villájában bekövetkezett halála után – több napon keresztül – ebben a templomban állt Lehár Ferenc ravatala. Ezrek rótták le előtte kegyeletüket, majd itt búcsúztatták ünnepélyes rekviemmel. Sírja a közeli temetőben ma is meglátogatható.

Ide kapcsolódik:
Lehár, Straus és egy ál-Tauber sírja

Ebben a filmhíradóban rövid tudósítást láthatunk Lehár temetéséről. Beágyazni sajnos nem lehet a videót, a 4’41” és 6’10” közti részt nézzük meg; legegyszerűbb a képes tartalomjegyzékben a második sor bal első képére kattintani.

Hogy vidáman fejezzük be: egy kép a mai Bad Ischlből. A turistának sokszor van ehhez hasonló látványban része séta közben, különösen Ferenc József születésnapja (augusztus 18.) környékén. A blogger 2017. augusztus 17-én járt ott 🙂

Bad Ischl 2017, egy nappal Ferenc József születésnapja előtt – fotó: Kocsis Katalin / Kataliszt

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X