Papageno Radio
Blogok Senki többet? Elárverezik a New York-i Met színpadi függönyét, amit még Marc Chagall tervezett

Elárverezik a New York-i Met színpadi függönyét, amit még Marc Chagall tervezett

Egy egészen különleges tétel is kalapács alá kerül novemberben New Yorkban a Bonhams árverezőház aukcióján. A New York-i Metropolitan Opera 1967-ben bemutatott Varázsfuvola-előadásának végén legördült „finálé-függönyét” Marc Chagall tervezte, és a kivitelezésében is aktívan részt vett. Hogy aki majd megveszi, hová tudja felakasztani a több mint 6,5×20 méteres alkotást, az már más kérdés.

Sir Rudolf Bing (1902–1997) osztrák származású impresszárió, a New York-i Metropolitan Opera akkori igazgatója és Günther Rennert (1911–1978) német operarendező 1964-ben Párizsban keresték fel Marc Chagall (eredetileg Moise Zaharovics Sagalov; 1887–1985) belarusz származású francia festőművészt, hogy felkérjék, tervezzen díszleteket és jelmezeket az operaház által műsorra vett Mozart-opera, A varázsfuvola új előadásához.

Chagall neki is állt a munkának, és két év alatt nem kevesebb, mint százhúsz jelmezt, huszonhat különleges, az előadásban szereplő kellék-tárgyat, valamint tizenhárom, egyenként húsz méteres háttérfüggönyt talált ki és rajzolt meg az előadáshoz, illetve maga is vett részt ezek végső kivitelezésében (amely munkát alapvetően Vlagyimir Ogyinokov díszlettervező irányította, akivel Chagall végig szorosan együttműködött). Az előadás plakátját is Chagall rajzolta meg.

Az opera bemutatója 1967. március 4-én volt, Paminát Judith Raskin, Taminót George Shirley, Papagenót Theodor Uppman, Sarastrót John Macurdy, az Éj Királynőjét Roberta Peters énekelte, a zenekart Josef Krips vezényelte.

Marc Chagall „finálé-függönye” a New York-i Metropolitan Opera 1967-es Varázsfuvola-előadásához – forrás: Bonhams

A művész azonban a fent említett szcenikai munkák mellett az opera befejezéséhez is tervezett egy külön előfüggönyt, amelyik a finálé végén gördült le a színpad és a nézőtér közé, és foglalta mintegy össze, illetve zárta le végleg az előadást. A 655,5×2070 centiméteres vászonra többféle festékkel vitték fel a művész által megálmodott figurákat, formákat, színeket, és az egészet még külön ráapplikált aranylevelekkel is díszítették.

Ide kapcsolódik:
Anarchistából lett a cseh avantgárd egyik legjelentősebb női művésze

Ez a nem mindennapi műalkotás kerül árverésre november 17-én este New Yorkban a Bonhams aukciósház impresszionista és modern műveket felvonultató árverésén; a különleges méretű és funkciójú „festményt” a ház előzetesen 250.000–450.000 dollárra (78,1–140,5 millió forint) becsüli.

Marc Chagall plakátja az előadáshoz – forrás: The Metropolitan Opera

A kínálat további részében ott szerepel majd Vaszilij Kandinszkij egy 1925-ös festménye (becsérték: 1,2–1,9 millió dollár), Auguste Rodin egy bronz-szobra (becsérték: 120.000–180.000 dollár), vagy Henri Matisse egy rajza (becsérték: 100.000–150.000 dollár) is – persze még sok más egyéb izgalmas tétel mellett.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!