Papageno Radio
Címlap Van Goghtól Rothkóig – Sztártételek kerülnek kalapács alá New Yorkban

Van Goghtól Rothkóig – Sztártételek kerülnek kalapács alá New Yorkban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Sotheby’s árverezőház most jelentette be következő nagy, október 28-án New Yorkból online megtartandó impresszionista, modern és kortárs árverésének első sztártételeit, amelyek között megint csak az amerikai absztrakt expresszionista művészek munkáitól várják a legtöbbet.

- hirdetés
- hirdetés -

Az impresszionista kínálatból egyelőre csak egy Vincent Van Gogh-festményt harangozott be a ház. A Fleurs dans un verre (Virágok üvegpohárban) című képet élete legutolsó szakaszában készítette a művész, amikor 1890. július 29-én bekövetkezett halála előtt utolsó lakóhelyén, Auvers-ben, élete utolsó alig több mint két hónapja alatt még kereken hetven művet alkotott. Az évek során különböző magángyűjteményekben őrzött festményt a szakértők 14–18 millió dollárra (4,2–5,4 milliárd forint) becsülik.

Vincent Van Gogh: Virágok üvegpohárban – forrás: Sotheby’s

Ennél sokkal többet, 25–35 millió dollárt (7,5–10,5 milliárd forint) várnak a modern-kortárs szekcióban Mark Rothko 1958-ból származó Untitled (Black on Maroon) (Cím nélkül – Fekete gesztenyebarnán) című nagyméretű vásznáért. Rothko abban az évben összesen harminchat hasonló munkát készített, amelyek közül ma tizenkilencet különböző múzeumokban (például a New York-i Metropolitan Museum of Artban, a Museum of Modern Artban, a Whitney Museum of American Artban, a washingtoni National Gallery of Artban, a londoni Tate-ben, vagy éppen a japán Kawamura Memorial Museum of Artban) őriznek, míg a többi különböző magángyűjtemények megbecsült kincse.

Mark Rothko: Cím nélkül – Fekete gesztenyebarnán – forrás: Sotheby’s

Ez a festmény utoljára 2013 májusában szerepelt árverésen, akkor a Christie’snél New Yorkban – 15–20 millió dolláros becsérték után – 27.003.750 dollárért cserélt gazdát; de 2015 májusában ugyanennek az évnek egy másik, hasonló Rothko-képét, a No.10 címűt ugyancsak a Christie’snél nem kevesebb mint 81.925.000 dollárért (akkori árfolyamon 22,036 milliárd forint) vette meg valaki. A mai napig ez a második legmagasabb összeg, amennyit Rothko egy munkájáért valaha is kifizettek.

Clyfford Still: 1957-G – forrás: Sotheby’s

A mostani október végi kínálatból említést érdemel még az ugyancsak absztrakt expresszionista Clyfford Still 1957-G című vászna, amelyet előzetesen 12–18 millió dollárra (3,6–5,4 milliárd forint) becsülnek, vagy Brice Marden 3 című festménye, amelyért pedig 10–15 millió dollárt (3–4,5 milliárd forint) remélnek kapni.

Brice Marden 3 – forrás: Sotheby’s

Ami pedig a mostanában egyre keresettebb női művészeket illeti, közülük ezúttal Helen Frankenthaler egy 1979-es, ugyancsak nagyméretű vásznáért lehet majd harcba szállni: a Carousel (Körhinta) című, ugyancsak nonfiguratív festményért ezúttal 2,5–3,5 millió dollárt (755 millió–egy milliárd forint) várnak a Sotheby’s szakemberei.

Helen Frankenthaler: Körhinta – forrás: Sotheby’s

Promóció

X
X