Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Könyvsarok 64 személyes történet került egy kötetbe a Magyar Rádió aranykoráról  

64 személyes történet került egy kötetbe a Magyar Rádió aranykoráról  

A Hogyan lettem Rádiós című könyvben hatvannégy ismert és népszerű rádiós szakember – sokaknak legenda – személyes története olvasható arról, hogy ki, miért és hogyan lett Rádiós a Bródy Sándor utca 5-7.-ben, a Magyar Rádióban.

- hirdetés -

Orosz József, a könyv főszerkesztője, csupán annyit akart, hogy ne tűnjön el nyomtalanul a hangjuk, mert ők azok, akik évtizedek múltán is elkötelezettek maradtak a közszolgálat és a hallgatók iránt.

- hirdetés -

Ahogy nincs két egyforma pályakezdet, úgy a történetek is egyediek. Ezek olykor viccesek, máskor kalandosak és fordulatosak, nem ritkán szívszorítóak. Ami mégis közös a szerzőkben, hogy tudták, a rádiónak szólnia kell akár a legnehezebb időkben.

„És akkor most itt olvasom az ő visszaemlékezéseiket, amelyekből rengeteg és váratlan újdonságot tudok meg róluk, bepillantást ka­pok személyiségük és rádiós identitásuk formálódásának folya­matába – s mindez által feltárul előttem az a rendkívül értékgaz­dag, összefüggő, sokarcú, dinamikusan változó és mégis egyazon erkölcsi-szakmai súlyponttal rendelkező világ, amelyet hosszú ideig Magyar Rádiónak hívtak” – Szkárosi Endre.

Volt, akinek a gyerekkori álma teljesült. Volt, aki épp jókor volt jó helyen, meg persze olyan is, aki protekcióval jutott be a Rádióba. A rádiózás nemcsak nekik jelentett életre szóló élményt: a hangjuk ott lehet a hallgatók fülében, hiszen egykor velük keltek, mulattak, tájékozódtak és mindez számukra fontos is volt.

A kötet szerzői a rádiózásnak azt a korszakát idézik meg, amikor a Magyar Rádió a leghitelesebb forrás volt a tájékoztatásban.

 „Odabenn… fülek és szemek voltak. Mindenre kiélezett fülek, szemek, és persze orrok, hiszen olykor kevésbé meglátni-meghallani, mint inkább kiszagolni kellett a dolgokat. Ez nem ment mindig könnyen…, de megérte ilyeneknek lenni. Megérte a Magyar Rádió részének lenni” –  írja Lévai Júlia a könyv Előszavában.

A Hogyan lettem Rádiós című kötet online könyvbemutatójára november 29-én 17 órakor kerül sor, amit ide kattintva lehet követni. A könyvbemutatón részt vesz Mélykuti Ilona, Orosz József, Rónai Egon, Rangos Katalin, Sváby András és Szilágyi János. Moderátor: Sándor Erzsi.

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.