Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A beszűrődő fény festője - Egyre nő az érdeklődés a dán Vilhelm...

A beszűrődő fény festője – Egyre nő az érdeklődés a dán Vilhelm Hammershøi művei iránt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az elmúlt héten a járvány miatt – oly sok más művészeti eseményhez hasonlóan – „csak” online tudták megrendezni az egyik legjelentősebb nemzetközi képzőművészeti vásár, a TEFAF (The European Fine Art Fair; Európai szépművészeti vásár) szokásos őszi New York-i „leány-rendezvényét”. A virtuális térben így is csaknem háromszáz galéria vonultatta fel a kínálatát, és a több sikeres üzletkötés között is kiemelkedett a dán Vilhelm Hammershøi egy festményének ötmillió dolláros ára.

Az „eredeti” maastrichti TEFEF-ot március elején már a vírus miatt kellett idő előtt bezárni, és a szervezők már akkor jelezték, hogy ha a helyzet nem javul, akkor az őszi amerikai rendezvényt már az online térben tartják meg. Hogy a résztvevőknek esélyegyenlőséget biztosítsanak, a 298 galéria mindegyike csak egy-egy művet kínálhatott a vásár webes felületén.

- hirdetés -

Közülük a New York-i Di Donna Galeries a dán Vilhelm Hammershøi (1864–1916) képével szállt harcba a vevőkért, és az 1913-ban festett Enteriőr álló nővel című vásznat ötmillió dollárért – a vásáron nyilvánossá tett legmagasabb áron – adta el egy európai magángyűjtőnek.

Ez egyébként a harmadik legmagasabb összeg, amennyit eddig a művész egy munkájáért kifizettek, és miután ez a mű legutóbb nyilvános árverésen 2005 júniusában a Sotheby’s londoni aukcióján még „csak” 388.800 fontért (akkori árfolyamon 702.300 dollár) cserélt gazdát, ez azt jelenti, hogy az elmúlt tizenöt évben a festmény értéke 612 százalékkal emelkedett meg.

Vilhelm Hammershøi: Enteriőr álló nővel – forrás: Di Donna Galeries

De ki is ez a nálunk szinte alig ismert, pedig a világban igencsak sikeres skandináv művész? Vilhelm Hammershøi 1864. május 15-én született Koppenhágában, és már nyolcéves korától tanult rajzolni és festeni, majd 1883-tól a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémiára járt. 1885-ben mutatkozott be nyilvánosan egy kiállításon a nővéréről, Annáról festett portréjával (amellyel kivívta Pierre-Auguste Renoir csodálatát is). 1891-ben vette feleségül Ida Ilstedet, aki attól kezdve képei első számú modellje lett, legtöbbször különböző, csaknem üres, sivár, és majdnem monokróm szürkés színekkel ábrázolt lakásrészletekben megörökítve. Ugyanakkor ezeknek a festményeknek – akár látható rajtuk Ida, akár nem – legfontosabb „szereplője” legtöbbször mégis inkább az ablakokon, ajtókon beeső fény és a különböző nyitott ajtószárnyak által vetett árnyékok.

Hammershøi már életében egyike lett a legelismertebb és egyben legsikeresebb dán festőknek; több utazást tett szerte Európában, és olyan művészekkel volt szoros ismeretségben, mint a festő Emil Nolde vagy a költő Rainer Maria Rilke. 1916. február 13-án halt meg Koppenhágában; munkái ma a dán közgyűjteményeken kívül olyan nagy múzeumok állandó kiállításaiban vannak jelen, mint például a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée d’Orsay, vagy a londoni National Gallery. 

Ami pedig a műkereskedelmi szereplését illeti: jelenlegi aukciós rekordja – ami egyben a legdrágábban eladott dán műalkotás is – 6.211.700 dollár: ennyit 2017 novemberében a Sotheby’s New York-i árverésén fizettek az Enteriőr zongoránál ülő nővel című, 1901-ben festett képéért (amelyen természetesen ugyancsak Ida látható, még ha csak hátulról is).

Vilhelm Hammershøi: Enteriőr zongoránál ülő nővel – forrás: Sotheby’s

De Hammershøi már korábban, 2012 júniusában felállította hazája műkereskedelem ár-rekordját, amikor az Ida levelet olvas című festményéért a Sotheby’s londoni árverésén 1.721.250 fontot adott meg valaki, ami akkor átszámítva 15.747.499 dán koronát ért. (Ráadásul ugyanazon az árverésen még két másik festmény is sikerrel szerepelt a művésztől: az Enteriőr két gyertyával címűért 10.110.000 koronányi, az Ida enteriőrben címűért 6.120.000 koronányi fontot fizettek.)

Vilhelm Hammershøi: Enteriőr a Strandgade 30-ban – forrás: Bruun Rasmussen

2019 novemberében aztán Hammershøi igencsak alaposan megdöntötte a dániai rekordot: a Bruun Rasmussen aukciósház (amelynek Koppenhága mellett még három másik galériája is van az országban) árverésén az 1900-ban festett Enteriőr a Strandgade 30-ban című festményt – amelyik abban a koppenhágai lakásban készült, ahol a házaspár 1898 és 1908 között élt – az előzetesen megadott 20–30 millió koronás becsértékhez képest 31,5 millió koronán ütötték le, vagyis a vevője (a hírek szerint egy külföldi vásárló) a jutalékokkal együtt végül 39,1 millió koronát fizetett ki érte. Pedig ugyanez a festmény 1960-ban ugyan ennél az árverezőháznál még csak 9600 koronáért cserélt gazdát.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X