Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál Cziffra100 - Emlékév és fesztivál Magyarországon és külföldön

Cziffra100 – Emlékév és fesztivál Magyarországon és külföldön

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február – 2022. május közötti időszakot Magyarország Kormánya Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

- hirdetés -

Az Emlékévet hagyományszerűen a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően az egész év során folytatódnak a programok további 13 vidéki városban, 15 országban, összesen több mint 100 eseménnyel.

- hirdetés -

A Cziffra100 programsorozat a legjelentősebb magyar és nemzetközi kulturális szervezetek és intézmények összefogásával valósul meg. Az Emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a Müpa Budapest, a Zeneakadémia, a New York-i Lincoln Center, a londoni Covent Garden, a genfi Victoria Hall, a párizsi Radio France és Senlis – Fondation Cziffra.

A programban olyan világhírű művészek szerepelnek, mint Boris Berezovsky, Martha Argerich, Denis Matsuev, Mischa Maisky, Marc-André Hamelin, Mikko Franck, az Orchestre de la Suisse Romande, vagy a Orchestre Philharmonique de Radio France, akik Eötvös Péter zongoraversenyét mutatják be a Müpában és Párizsban.

A világhírű zeneszerző Cziffra György tiszteletére komponálja első zongoraversenyét Cziffra Psodia néven, melyet Balázs Jánosnak dedikál.

Cziffra szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok – szószerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. A virtuozitás, a spontaneitás, a műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. A zenéhez való újszerű viszonyát részben roma származásának, részben személyiségének köszönhette.

Eötvös Péter – fotó: Felvégi Andrea

A zenélést szórakoztatásnak fogta fel, amelynek nem csak mélynek és tartalmasnak, hanem izgalmasnak, vibrálónak, sziporkázónak, örömtelinek kell lennie. Cziffra missziója a zenei élmény közvetítése. Legfontosabb öröksége talán pont ez a professzionális könnyedség, a műfajok közti átjárás legitimációja, szépségeinek megmutatása, a zene örömszerzésének mindenek felettisége lett.

Ezt idézi fel évről évre a nevével fémjelzett fesztivál, és erre emlékezünk születésének közelgő 100. évfordulóján is.

Az Emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzenetein keresztül: a magyar és európai identitást, amelyek kölcsönösen táplálják egymást. Visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, valamint felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására.

Az Emlékév programjaiban hallhatók lesznek legendás előadók, akik a pillanat művészetének nagymesterei, fókuszba kerülnek a fiatalok, ünnepeljük az improvizációt, valamint teret engedünk a műfajok találkozásának. És mi más kötné össze mindezeket, mint a zongora.

„Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra. Korát messze megelőző, nyitott művészetszemlélete a 21. században még aktuálisabb, mint valaha: klasszikus zongoraművészként páratlanul improvizált és kalandozott más stílusok felé, alapítványán keresztül nem csak zenészeket, hanem képző- és iparművészeket is előszeretettel támogatott. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására” – mondja Balázs János zongoraművész.

Balázs János zongoraművész pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására. 2016-ban a MOMKult együttműködésével megalapította a Cziffra György Fesztivált, amely a klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves művészek részvételével, felvállalva fiatal tehetségek támogatását mesterkurzusokon és a Cziffra Fesztivál rangos díjain keresztül. Az eseménysorozat az elmúlt években beírta magát a legkedveltebb hazai fesztiválok közé. Az Emlékév is ezen erős szakmai pillérekre alapozva építkezik tovább.

Balázs János – fotó: Emmer László

A 2021-es Cziffra Fesztivál február 9-én veszi kezdetét, ez az esemény egyben az Emlékév nyitókoncertje is, ahol Boris Berezovszky és Balázs János Cziffra és Liszt átiratokból álló zongoraestje lesz hallható a Zeneakadémián. Február 11-én a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai mutatkoznak be. 15-én a kitűnő kárpátaljai prímás, Pál István Szalonna és Bandája ad közös Bartók-Kodály estet a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészeivel.

Másnap, február 16-án Marc-André Hamelin Grammy-díjas zongoraművész első ízben érkezik Budapestre, játékát a Zeneakadémián hallhatjuk. A hit és a művészet kapcsolatának kérdéseit feszegeti február 17-én a MOMKultban Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balázs János, Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművészek működésével, az est műsorvezetője Bősze Ádám lesz.

Denis Macujev – fotó: Eugene Voensky

Folytatódik a ZongOpera című sorozat, amelyben Miklósa Erika és Balázs János remek párosának játékát élvezhetjük. Az immáron hagyományos és a közönség által is nagyon várt Báresten a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara kalauzolásával a vendégek egy régmúlt kor hangulatába csöppennek. A legkisebb generációnak Eckhardt Gábor tart majd hangszerbemutató koncertet. Február 20-án a Zeneakadémia Nagytermében Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, az improvizáció három mestere ad egymásnak találkozót a színpadon.

A 2021-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén Bogányi Gergely, Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel a Zeneakadémia Nagytermében, s hagyományosan itt kerül sor ismét a fiatal tehetségek díjazására és az életműdíjak átadására is. Több helyszínen lesz látható képzőművészeti kiállítás, többek között a Hegyvidék Galériában aatoth franyo, a magyar származású, Franciaországban élő festőművész tárlata, akinek pályakezdését egykor Cziffra György alapítványa segítette. 2021. február 11-14. között ingyenes mesterkurzusokra kerül sor Dráfi Kálmán (zongora), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) vezetésével.

Márciusban kezdetét veszi a hazai és nemzetközi együttműködések sorozata. Ezen időszak egyik budapesti csúcseseményének 2021. március 20-án Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje ígérkezik a Zeneakadémia Nagytermében. Ebben a hónapban a Nizzai Filharmonikus Zenekarral ad koncertet Balázs János a Nizzai Operaházban, dr. Győriványi Ráth György vezényletével, valamint rendhagyó zeneórán vehetnek részt diákok a németországi Waiblingenben.

Budapesten elindul Bősze Ádám zenetörténész új sorozata és ismét fellépnek a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai. Miskolcon és Nyíregyházán folytatódik a ZongOpera sorozat Horváth Istvánnal kiegészülve. A pécsi Kodály Központban pedig Lajkó Félix és Balázs János improvizációs estje lesz hallható.

Martha Argerich – fotó: Adriano Heitman

Második alkalommal kerül megrendezésre tudományos műhelytalálkozó az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Cziffra György Fesztivál együttműködésében A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címmel, amelynek a MOMKult ad otthont.

A további koncertekről:

2021 áprilisától a programok sora folytatódik Freund Tamás neurobiológus, az MTA elnöke előadásával Pécsett és Szegeden, számos vidéki hangversennyel (Ajka, Martfű, Pécs, Sopron, Kőszeg) több külföldi együttműködéssel. A pristinai Chopin Festivalon ad szólóestet Kovács Gergely a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa.

A nyár folyamán Németországban, Passauban az Európa Heteken koncerttel emlékeznek Cziffra Györgyre, majd a VeszprémFesten három különleges Cziffra-eseményre kerül sor. Augusztusban a New York-i Lincoln Center tűzte műsorára a Cziffra100 évfordulót Balázs János szólóestjével.

2021 őszén többek között a franciaországi Senlis-ban a Franz Liszt Auditóriumban (ismertebb nevén Cziffra-kápolnában) rendeznek koncertet Balázs János közreműködésével, majd Alexandriában (Egyiptom) kerül sor hangversenyre a a Bibliotheca Alexandrina Orchestra közreműködésével. Lesznek programok Debrecenben és Bécsben is, ahol ismét a Cziffra Fesztivál díjazottjai lépnek pódiumra. Budapesten a Zeneakadémián fellép Klara Min (zongora), a Régi Zeneakadémián Aljosa Jurinic (zongora).

2021 novemberében háromnapos eseménysorozattal ünnepeljük Cziffra György 100. születésnapját. November 5-én, az Emlékév legfontosabb eseményén, az Orchestre Philharmonique de Radio France lesz a vendégünk Mikko Franck vezényletével a Müpában.

Boris Berezovsky – fotó: Yuri Bogomaz

Ezen a koncerten a nemzetközi zenei élet figyelme minden bizonnyal Budapestre szegeződik, hiszen a világhírű magyar zeneszerző Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójára kerül sor Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra címmel, amelynek szólistája Balázs János zongoraművész lesz, majd november 9-én a francia fővárosban, Párizsban is elhangzik az ősbemutató. November 4-én Denis Matsuev zongoraestjének ad otthont a Müpa. Budapesten, a Régi Zeneakadémián ad koncertet Marc Laforêt zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője is. Londonban, a Covent Gardenben pedig Balázs János és kamarapartnerei lesznek hallhatóak.

Jövőre azonban nem ér még véget a Cziffra-ünnep, 2022 első felében tovább folytatódnak a programok, így többek között az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus lép fel a Zeneakadémián. ’Cziffra100’ koncert lesz a svájci Victoria Hallban, Budapesten szólóestet ad Fazil Say (zongora) és hallható lesz Cziffra emlékhangverseny a csehországi Teplicében is.

A Papageno különszáma a Cziffra Fesztivál és a Cziffra100 Emlékév programjaival november 17-től elérhető a már megszokott terjesztési pontokon és országosan a Libri-üzletekben:

A Cziffra100 első eseményeire hamarosan kaphatók a jegyek ide kattintva. A jegyvásárlással a résztvevők elfogadják a helyszínek koronavírussal kapcsolatos megelőző intézkedéseit.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.