Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Hagyománytisztelet és világos formanyelv – 90 éves Tillai Aurél karnagy

Hagyománytisztelet és világos formanyelv – 90 éves Tillai Aurél karnagy

Tillai Aurél Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző, pedagógus 1930. november 23-án született.

- hirdetés -

Tillai Aurél 1949 és 52 között a pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakán, 1954-től 1960-ig ugyanott a Konzervatórium zeneszerzés és zeneelmélet szakán, 1960 és 1966 között a Népművelési Intézet ének- és karvezetői szakán tanult (itt Párkai István és Kórodi András növendékeként).

- hirdetés -

1952-től tanít a pécsi Tanárképző Főiskolán előbb tanársegéd, majd adjunktus, docens, végül 1979-től főiskolai tanár. 1982-től a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem zeneelmélet- és karvezetés-tanára. 1958-tól a Pécsi Nevelők Háza Kamarakórusa, 1965-től pedig a Mecsek Kórus karnagya.

Liszt-díjas, a Kodály Emlékérem, a Pécs Közművelődéséért Emlékérem, a Janus Pannonius Emlékérem, a Magyar Örökség-díj, a Weiner Leó-díj és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje.

Tillai Aurél a PTE Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének professor emeritusaként vehette át a Kossuth-díjat a tanítványok és a közönség szeretete által övezett, ugyanakkor a szakma megbecsülését kiérdemlő és Pécs kulturális életét is gazdagító karnagyi pályafutása, valamint termékeny zeneszerzői és nemzedékek számára meghatározó zenepedagógusi életműve elismeréseként.

Stílusát zeneszerzőként a hagyománytisztelet mellett a világos formanyelv és dallamvezetés jellemzi. Együtteseivel tucatnyi sikeres albumot és több szerzői lemezt is megjelentetett. Nemzetközi versenyeken mintegy hetven díjat szerzett különböző kórusaival. 2013-ban a Pécs díszpolgára címmel is kitüntették.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.