Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Mindent Kocsisról ELMARAD - In memoriam Kocsis Zoltán – Az NFZ emlékkoncerttel tiszteleg egykori...

ELMARAD – In memoriam Kocsis Zoltán – Az NFZ emlékkoncerttel tiszteleg egykori vezetője előtt

2016. november 6-án hunyt el hatvannégy évesen Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként és karmesterként egyaránt beírta nevét a magyar zenetörténet könyvének legfényesebb lapjaira. Hosszú és dicsőséges zongoraművészi karrier után 1997-ben átvette az Állami Hangversenyzenekar vezetését, amely irányításával – Nemzeti Filharmonikus Zenekarként – nagy utat tett meg: néhány év alatt világklasszis együttessé fejlődött.

- hirdetés -

A Kormány veszélyhelyzet idején alkalmazandó, november 3-án kiadott védelmi intézkedései a kulturális rendezvények nézőszámát és az ültetés rendjét szigorúan szabályozza.

- hirdetés -

A Nemzeti Filharmonikusok számára kiemelten fontos a közönsége egészségének védelme és az előírt szabályok betartása, de időre van szüksége arra, hogy alkalmazni tudja az új rendelkezéseket. A rendkívüli érdeklődésre, a jegyet már megvásárolt nézők nagy számára tekintettel a Nemzeti Filharmonikusok 2020. november 6-i “Emlékezet-koncert – In Memorian Kocsis Zoltán” c. hangversenye elmarad.

A megváltott jegyek november 30-ig másik koncertre cserélhetők vagy visszaválthatók. Az elmaradt hangversenyre szóló belépők jegyár-visszafizetésére személyesen csak a Károly körút 21. szám alatti külső jegypénztárban van lehetőség, a jegyek cseréje mindkét külső jegypénztárban biztosított. A jegyek vonalkódjainak megküldésével és a csere koncert kiválasztásával a visszafizetést vagy a jegycserét a jegy@filharmonikusok.hu e-mail címen, vagy a +36 (1) 411-6636 telefonszámon is megrendelhetik.

A Nemzeti Filharmonikusok mindent elkövet annak érdekében, hogy a jövőbeni hangversenyek biztonságosan, az előírt szabályoknak megfelelően megrendezze.


2020. november 6-án, este fél 8-kor a Müpában Kocsis Zoltánra emlékezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Hangversenyük minden száma a nagy művész tevékenységének egy-egy fejezetére utal.

Elsőként Cser Ádám vezényli az Egmont-nyitányt: a mű forradalmi hangja illik Kocsis emlékéhez – a fiatal pianistát vérbeli zenei lázadóként ismerte meg a hetvenes évek közönsége. Kocsis Zoltán elhivatott Liszt-előadó volt, és sokoldalúsága, a magyar zeneéletben játszott „mindenesi” szerepe is sokban emlékeztet a nagy 19. századi zeneszerző–zongoraművész–karmester–pedagógus alakjára. Ezért ezen az estén Liszt művei állnak a középpontban. Elsőként rendhagyó zongoraversenye, a Haláltánc szólal meg a kiváló Balog József szólójával – a zongoraművész maga is fellépett Kocsis Zoltán vezényletével. Szép rím, hogy ezután előbb meghallgathatjuk Liszt Ave Mariáját, majd ugyanez a mű Kocsis átiratában csendül fel, arra emlékeztetve, hogy a zeneszerző Kocsis nagy elődjeit – Bartókot, Kodályt, Debussyt, Rachmaninovot – szolgálta átirataival.

Egy interjúban arra a kérdésre, hogy hogyan kell Liszt műveit hallgatni, befogadni, Kocsis Zoltán csak ennyit mondott: „Szerintem az egyszerű befogadási igénynél nem tudok jobb módszert. Egyszerűen le kell ülni a székbe, hátradőlni és hallgatni.”

A koncert Beethoven VII. szimfóniájával zárul. „E szimfónia a felfokozott, szenvedélyes ünnepélyességnek, a szinte árnyékmentesen fénylő ragyogásnak minden addigit felülmúlóan merész zenébe öntése. Tematikája szenvedélyesebb, sodróbb lendületű, hangszerelése fényesebb, színesebb, harsogóbb minden addigi zenekari művénél!” (Bartha Dénes)

Ide kapcsolódik:
Egy monumentális Bartók-szonáta az ifjú Kocsis Zoltán és Ránki Dezső előadásában – Videó

EMLÉKEZET-KONCERT ‒ IN MEMORIAM KOCSIS ZOLTÁN
2020. november 6-án pénteken, a Müpában 

 

Műsoron:

 

Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84
Liszt: Haláltánc
Liszt: Ave Maria (Róma harangjai)
Liszt Ferenc – Kocsis Zoltán: Ave Maria
Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92

 

Km.: Balog József zongora, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Cser Ádám (nyitómű) és Kovács János

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.