Papageno Radio
Címlap Mi lesz a táncművészettel a robotok világában?

Mi lesz a táncművészettel a robotok világában?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mit csinál egy robotkoreográfus? A kódolás és a művészet határmezsgyéjén robotokat koreografál, hogy azok minél humánusabban mozogjanak.

Catie Cuan gazdasági szakon diplomázott, amihez tánc szakos minort szerzett. Az üzleti életben helyezkedett el, amit koreográfiával cserélt fel, később pedig mechanikai mérnök szakon mesterdiplomázott. Doktori disszertációjában mindezeket összesítette.

Ide kapcsolódik:
A robotzongoristáké a jövő?

A robotokkal édesapja betegsége miatt került kapcsolatba, aki egy sztrók következtében részlegesen lebénult. A kórházban robotok vették körbe, mindennapjait pedig otthonában robot könnyíti meg. Az édesapa kezdetben hasonlóan az átlagemberekhez, akiknek mintegy 70%-a a világ minden pontján, nem egyszerűen idegenkedett, hanem félt a gépektől. Catie Cuan kutatásaiban arra is keresi a megoldást, hogyan mozoghatnak a robotok minél emberszerűbben.

 

2017-ben egy izgalmas kísérletet is végeztek, amelyben Catie Cuan és egy robot táncát mutatták be, az előadás után pedig bárki felmehetett a színpadra, hogy közelebbről megismerkedjen a robottal, amit akár irányíthattak is. A közönség a duett előtt és után kérdőívet töltött ki, amelyben arra voltak kíváncsiak, a nézőknek  hogyan változott a véleménye ezekről az eszközökről. Az eredmény egyértelműen mutatta, hogy a résztvevők az élmény után már nem féltek a robotoktól, mert rájöttek, hogy az ember kontrollálja a robotot, és nem fordítva.

(Dance Magazine, TED)

Promóció

X
X