Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Virtuózok Ők alkotják a Virtuózok hatodik évadának rangos nemzetközi zsűrijét

Ők alkotják a Virtuózok hatodik évadának rangos nemzetközi zsűrijét

Elindult a Virtuózok hatodik évada, a Virtuózok V4+ – Közös nyelven zenélünk. A nagy sikerű műsorban ezúttal nem csak magyar fiatalok mutathatják be, hogy ők a klasszikus zene jövője, hanem a visegrádi négyek országaiból és Szerbiából is érkeztek kis virtuózok. A műsorfolyam – amelyet egy időben közvetít minden ország közszolgálati tévéje – végén minden nemzetnek egy győztese lesz, azonban, hogy ő ki lesz, a zsűri döntésén múlik. Lássuk, hogy kik az első nemzetközi Virtuózok ítészei?

- hirdetés -

A Virtuózok V4+ – Közös nyelven zenélünk! november 27-én, december 4-én, december 11-én és december 18-án péntekenként 20.30-tól látható a Duna TV műsorán. Az adásokban a fiatalok szólóban és szimfonikus zenekari kísérettel lépnek fel. A műsor során megismerhetjük majd a résztvevő országok kultúráját, zenei hagyományait.

- hirdetés -

A nemzetközi zsűriben Csehországot Gabriela Bohačova fesztiváligazgató, Lengyelországot Alicja Węgorzewska mezzoszoprán, Szlovákiát Peter Valentovic karmester képviseli. A szerb ítészek váltják egymást, Nemanja Radulović hegedűművésszel és Silvana Grujic, a Szerbiai Rádió és Televízió zenei osztályának vezetőjével találkozhatunk, hazánkat pedig Miklósa Erika képviseli majd.

Ide kapcsolódik:
Ők képviselik hazánkat a Virtuózok idei, nemzetközi évadában

Gabriela Bohačova

zenei producer, a Český Krumlov Nemzetközi Zenei Fesztivál művészeti vezetője

2014-ben megalapította a londoni és a prágai ArtMuse székhelyű zenei ügynökséget, majd később a Domingo-Mozart-Prága egyesületet hozta létre, amely elkészítette a rangos Operalia operaversenyt, színpadra állította a Don Giovannit és a Mozart születésénak jubileuma alkalmából rendezett koncertet.

Gabriela Bohačova – forrás: Virtuózok

Dolgozott Jose Carrerasszal, volt operában személyzeti igazgató, rendez zenei videókat és rövid dokumentumfilmeket is. Nem idegen számára az éneklés, a színjátszás és a modellkedés, de az örök szerelme a klasszikus zene. Szenvedélye és szeretete a zene és a művészet iránt családi örökségéből fakad, amely három generáción átível. Marta Špelinova elsőhegedűs és Jaromír Bohač zeneszerző lánya, nagymamája, Marta Bohačova nem csak elsőrendű koloratúrszoprán, de ő maga volt Gabriela énektanára, és a nagyapjai is a klasszikus zene felé terelgették, nem is tehettek volna másként, hiszen Josef Bohač zeneszerzőről, és Karel Špelinánról, a Cseh Filharmonikusok első hegedűséről van szó.

Alicja Węgorzewska

énekes, mezzoszoprán

Szczecinben született, az ottani zeneiskola zongora szakán végzett, majd kijárta a varsói Zeneakadémia ének- és színjátszó szakát. A bécsi Kammeroper színpadán debütált Gluck A mekkai zarándoklat avagy a váratlan találkozás című operájában. Ezt követően meghívást kapott a Neue Oper Wienbe, valamint a Theater an der Wienbe, ahol az ENSZ akkori főtitkára, Kofi Annan meghívására olyan mezzoszoprán-sztárok mellett lépett fel, mint Fiorenza Cossotto és Grace Bumbry – együtt ünnepelték a Föld hatmilliárdodik lakójának megszületését.

Amikor főszerepben fellépett Siegfried Matthus „Kronprinz Friedrich” című operájának világpremierjén, a német rádió élőben közvetítette az előadást, a nézők és a kritikusok pedig egyaránt elismerték teljesítményét. 2010-ben, a Chopin-évben a szerző összes dalát felénekelte a Hungaroton Classic és a Fuzeau Classique számára Szilasi Alex közreműködésével, és az itthoni Chopin-évet is ő nyitotta meg egy gálakoncerttel. Bár az operát népszerűsíti elsősorban, a jótékonysági ügyek mellé is odaáll, az autizmussal élő gyermekek himnuszának elkészítésében például Snoop Dogg-gal, a hip-hop sztárral működött együtt. 

Miklósa Erika

operaénekes, koloratúrszoprán

Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán. 19 évesen, minden idők legfiatalabbjaként szerződtették a Magyar Állami Operaházhoz. A varázsfuvola Éj királynőjének szerepében meghódította a világ összes jelentős színpadát Londontól Párizson és Münchenen át New Yorkig, és ő lett a legkeresettebb művész ebben a szerepben, amelyet mára több mint ötszázszor énekelt. 1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, ahol szopránszerepek sorát énekelte: A denevér Adéljától a Rigoletto Gildáján keresztül a Szöktetés a szerájból Constanzajáig. 2004-től állandó fellépője a New York-i Metropolitannek. A Virtuózok című műsor zsűritagjaként rengeteg ifjú tehetséggel találkozik, véleménye hatással van a fiatalok további pályafutására.

Miklósa Erika – forrás: Virtuózok

Ahogy Miklósa Erika egy interjúban elmondta, a legfontosabb szerepe az, hogy pszichésen és mentálisan oldja a gyerekeket. „A klasszikus zene szeretete az, amit át kell adnunk nekik, mert a zene olyan örömforrás, ami végig kíséri mindenki életét, nem csak az énekesekét.”

Peter Valentovic

zongoraművész, karmester

A szlovákiai születésű zongoraművész már fiatalon számos zongoraversenyt megnyert, pályáját koncertzongoristaként és korrepetitorként kezdte. A Bécsi Zeneművészeti Egyetemen karmesternek tanult Leopold Hager vezetésével, a Párizsi Konzervatóriumban pedig Nagy Zsolt növendéke volt. 21 évesen vezényelte első operáját, a Figaro házasságát a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen.

Peter Valentovic – forrás: Virtuózok

Peter Valentovic a Fokvárosi Opera karigazgatója és rezidens karmestere volt, 2004-ben először vezényelhette a Szlovák Filharmonikusokat. A pozsonyi Szlovák Nemzeti Operában és a Kassai Állami Operában is rendszeres vendég.

Nemanja Radulović

hegedűművész

1985-ben Nišben született a francia-szerb származású művész. Hétévesen kezdett hegedülni tanulni, négy évvel később Belgrádtól városi díjat nyert, a következő évben pedig a szerb oktatási minisztérium tüntette ki, mint az 1997-es év tehetségét. Rendületlenül tanult tovább, és 14 évesen Franciaországba költözött, hogy Patrice Fontanarosánál tanuljon tovább a párizsi konzervatóriumban. Radulović 2005-ben megkapta a Victoires de la musique classique-díjat, ő a szerbiai Niš Művészeti Egyetem tiszteletbeli doktora, 2015-ben pedig az ELLE díját kapta meg, mint az Év zenésze.

Silvana Grujic – forrás: Virtuózok

Silvana Grujic

zongoraművész

A szerb születésű zenei osztályvezető zongora és zenetudományi diplomát szerzett a Zeneművészeti Karon, majd elvégezte a film és a média tanszéket, magiszter fokozatot szerezve. Két szerelmét egyesíti az életében, a médiát és a klasszikus zenét. Így ő a Szerb Nemzeti Televízió (RTS) zenei rovatának rendezője, különféle műsorainak vezetője, és kommentátorként részt vesz a nemzetközi koncerteken, mint például a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjén.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.