Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Távolságtartásra tervezett tütük

Távolságtartásra tervezett tütük

A Birminghami Királyi Balett művészeti vezetője, Carlos Acosta egy egészen különleges koreográfiával teszi le névjegyét. A Will Tuckett koreografálta Lazuli Sky nem csupán azért különleges, mert hónapok óta először lépnek közönség elé a táncosok, hanem azért is, mert az év eleje óta hivatalban levő Acosta a távolság betartására alkalmas jelmezeket terveztetett.

- hirdetés -

A munka kezdetekor az volt a cél, hogy a darabban senki ne érjen a másikhoz, így jött a különleges szabású jelmezek ötlete. Samuel Wyer ruhái a Napkirály udvari divatjából, az abroncsokból, a turnűrökből, illetve a 19. századból, a krinolinból merítették az inspirációt. (Utóbbiakat azért is hordták a korabeli hölgyek, hogy a himlő, a kolera és a tolakodó férfiak ellen védekezzenek.)

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
150 éve a spiccen – a bécsi balett története

Ezek amellett, hogy nem feszülnek a testre, kikényszerítik a távolságtartást – ezzel is reflektálnak a jelen állapotaira -,  olyan anyagból készültek, amelyek képesek lekövetni a mozgást, különböző formákat hoznak létre, ráadásul a méretük miatt vetítőfelületként is használják őket. Ezek összessége az alkotói remények szerint különösképp beindíthatják a nézői fantáziát.

Nem Carlos Acosta az egyetlen, aki ilyen módon is távolságot tartat: a Holland Nemzeti Balettnél farmerból készült a különleges tütü.

Balett biztonságos távolságban – forrás: operaballet.nl

(BBC)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.