Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Többek között Rácz Zoltán és Bogányi Gergely csatlakozik a Virtuózok zsűrijéhez

Többek között Rácz Zoltán és Bogányi Gergely csatlakozik a Virtuózok zsűrijéhez

Kibővült zsűrivel kezdi meg hatodik évadát a nemzetközi szintérre lépett Virtuózok televíziós tehetségkutató. A korábbi ítészekhez olyan művészek csatlakoznak, mint Bogányi Gergely, Molnár Levente, Pejtsik Péter és Rácz Zoltán.

- hirdetés -

November 20-án este visszatér a képernyőre a Virtuózok, amely nagyszabásúbb, mint valaha, hiszen a komolyzenei tehetségkutató keretében összefogtak a Visegrádi Négyek, vagyis Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia, valamint vendégként meghívták Szerbiát, hogy ennek az öt országnak a tehetségei mutathassák meg egymásnak zenei tudásukat.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Nemzetközi szintre lépett a Virtuózok – Indul a tehetségkutató új évada

A Virtuózok V4+ – Közös nyelven zenélünk televíziós műsor keretében minden ország négy-négy tehetséget delegál, ők mérik majd össze tudásukat november 27-től, végül pedig öt győztest hirdetnek. Hogy hazánk kiket küld majd nemzetközi porondra, az a november 20-án este 20.30-kor kezdődő adásból derül ki, amit a Duna TV-n lehet követni.

Idén nem volt kitétel, hogy korábbi szereplők vagy győztesek nem jelentkezhetnek, így valóban komoly feladat elé nézett a Miklósa Erika, Várdai István, Dr. Batta András, Balázs János és Kesselyák Gergely alkotta zsűri. Munkájukat idén még négyen segítették, akik friss szemmel tekintettek a versenyzőkre, de nézzük, hogy kik is ők:

Bogányi Gergely zongoraművész

Négyéves korában kezdett zongorázni. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a helsinki Sibelius Akadémián és az Indianai Egyetemen folytatta. Az egyik legfiatalabb zongorista, aki elnyerte a Kossuth-díjat, generációjának egyik vezető zenészévé vált, és számos nagy nemzetközi versenyt nyert.

Innovációs törekvései és a tökéletesség iránti vágy vezérelte a forradalmian új Bogányi-zongora megalkotásában. Ez volt az egyik legnagyobb és leginnovatívabb zongora újratervezés az elmúlt 150 év alatt. Ő a Virtuózok két fiatal zongorista felfedezettjének, Boros Misinek és Balázs-Piri Somának mentora. Számos alkalommal szerepelt sztárvendégként és vendég-zsűritagként a showban.

Molnár Levente operaénekes

A Liszt-díjas bariton Erdélyben született. Gyerekkora óta számos énekversenyt nyert. 18 évesen debütált a színpadon az Arad Nemzeti Színházban, 21 évesen pedig már komoly szerepeket alakított a Magyar Állami Operaházban. A londoni Covent Gardenben, a New York-i Metropolitan Operában, a müncheni Bayerische Staatsoperben és a világ számos más fontos színpadán fellépett már.

Énekelt Tokióban és Madridban, fellépett Juan Diego Flórez, Miklósa Erika és Rost Andrea partnereként, olyan világhírű karmesterekkel dolgozott együtt, mint Marco Armiliato, Ascher Fisch, Zubin Mehta és Kent Nagano. A Virtuózok rendszeres vendége.

Rácz Zoltán ütőhangszeres művész

Zenei tanulmányait 1967-ben kezdte, először zongorán majd néhány évvel később ütőhangszereken folytatta. Miután elvégezte a Bartók Béla Konzervatóriumot, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1983-ban. 1984-ben megalapította az Amadinda Ütőegyüttest, amelynek azóta is művészeti vezetője. 1985-ben az együttes megnyerte a rotterdami Gaudeamus Kortárs Zenei Versenyt. Az elmúlt évtizedekben az Amadinda a világ élvonalbeli ütőegyüttesévé nőtte ki magát. 1988-ban Liszt Ferenc-díjat, 1997-ben a Köztársasági Érdemrendet, 2004-ben Kossuth-díjat kapott.

Pejtsik Péter zeneszerző

Pejtsik Péter számos stílusban érzi magát otthon a klasszikus irányzatoktól a legkülönbözőbb könnyűzenei műfajokig. Szerzőként zenekari műveket, színházi és filmzenéket jegyez. Az utóbbi időben gyakran komponál vagy hangszerel olyan nemzetközi megrendelők számára, mint a BBC, az Eurodisney, vagy a Peter Gabriel által vezetett Real World Records, ahol számos album és filmzene elkészítésében vett részt. Előadóként is rendszeresen színpadra lép: hangszerei a cselló, a basszusgitár és a hegedű. Az After Crying zenekar alapító tagja. Itthon a legkeresettebb hangszerelők egyike; szimfonikus munkái hallhatók többek között Ákos, a Crystal, Kasza Tibor, Balázs Fecó és a Bon-Bon albumain.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X