Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Velence 1000 éve – Jordi Savall felvételei a Papageno Rádióban

Velence 1000 éve – Jordi Savall felvételei a Papageno Rádióban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Jordi Savall a 2018-ban felvett lemezen a tőle megszokott igényességgel szerkesztetten ismerteti Velence zenei történetét, miközben a Hesperion XXI zenekarával több, mint ezer évet ölel fel a Venezia Millenaria címet viselő kiadványon. A Potré november 16-i adásában ezekből csemegézünk. A műsor 15 órai kezdettel hallható, az ismétlés szerdán 22, pénteken 14 órától követhető.

Velence városának története egészen a 6. századig nyúlik vissza, amikor a jámbor népek a lagúnák szigetein kerestek és találtak menedéket a pusztákról szalajtott vad, lovas-nomád kardcsörtető harcosok elől.

- hirdetés -

A nagyrészt halászokból és békés kereskedőkből álló lakosság, érdekei és biztonsága védelmében, kezdetben „communákba” tömörült, majd a 7. század végén egy közös vezető (Paolo Lucio Anafesto, az első dózse) zászlaja alatt egyesült, létrehozva a mintegy ezeregyszáz évig prosperáló Velencei Köztársaságot.

Jordi Savall Velence ezer évét üdvözlő kiadványa a 8. században veszi fel a fonalat, s egészen a 18. század végéig Beethoven dallamaiig vezet minket.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X