Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Csodagyerekek és világsztárok – Külföldön is sikeres a Virtuózok

Csodagyerekek és világsztárok – Külföldön is sikeres a Virtuózok

A nemzetközivé bővült Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutató a műsorsorozat hatodik évadában a Visegrádi Négyek és Szerbia tehetségeit mutatta be, mind az öt ország televízióin sikerrel futott a Virtuózok V4+. A világon első és egyedülálló, nemzetközi komolyzenei tévéshow december 18-i fináléján országonként 1-1 nyertest hirdettek, a versenyzők díjai és különdíjai elérték a bruttó 100.000 eurót, melyet a Magyar Nemzeti Bank ajánlott fel.

- hirdetés -

A megújult műsorformátum igen pozitív visszajelzéseket kapott itthon és külföldön, szakmai lapoktól és a közönségtől egyaránt, a lengyel TVP Kultura például megötszörözte átlagos nézettségi mutatóit a műsor közvetítései során.

- hirdetés -

Peller Mariann producer a műsor utolsó adása után úgy nyilatkozott, hogy a sikeres és példátlan nemzetközi összefogás azt bizonyítja, van igény a nemzeteket összekötő kultúrára, és szeretné folytatni a műsorsorozatot, más országok bevonásával is. A Virtuózok iránt több ország tévétársasága is aktívan érdeklődik, Dél-Amerikától Ázsiáig.

Maestro Plácido Domingo, a Virtuózok zsűritagja átadta Teo Gertler 12 éves hegedűs különdíját – fotó: Kaszner Nikolett

A részt vevő országokban a helyi válogatókból kerültek ki azok a 6–19 év közötti tehetségek, akik bekerültek a nemzetközi műsorba. A elődöntők során a nemzetközi zsűri országonként 2–2 versenyzőt juttatott be a december 18-i fináléba, ahol országonként egy győztest hirdettek.

A Virtuózok első nemzetközi évadának győztesei:

  • Rozsonits Ildikó (14, zongora)
  • Dawid Siwiecki (14, harmonika)
  • Ajna Marosz (13, furulya)
  • Vuk Vukaljovic (15, gitár)
  • Martin Sulc (18, harmonika)

A műsor házigazdái a legendás német showman, Thomas Gottschalk és Ida Nowakowska lengyel műsorvezető voltak.  A zsűribe minden részt vevő ország egy-egy, elismert szakmai tudású tagot delegált.

Rozsonits Ildikó 14 éves zongorista, a magyar győztes – fotó: Hegedűs Bence/ Virtuózok

Ezen felül világsztárok szerepeltek szuperzsűritagként vagy vendégfellépőként. Így került be egy-egy epizódba Gabriel Prokofiev zeneszerző, Maxim Vengerov hegedűművész, Coco König színésznő, Maestro Plácido Domingo operénekes és Lang Lang világhírű kínai zongoraművész.

A műsorsorozat zenéjét Ifjabb Plácido Domingo szerezte, melyet a Budafoki Dohnányi Zenekar adott elő, Maestro Domingo vezényletével.

A nemzetközi összefogásban megvalósult műsort a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Minden eddigi adás visszanézhető több nyelven, a Virtuózok YouTube csatornáján. A döntő teljes adása itt, a díjátadó pedig itt érhető el.

A Virtuózok értéket tesz közkinccsé, példaként mutatja fel a fiatalságnak a zenetanulás és az együttzenélés élményét. Hisz abban, hogy a klasszikus zene fontos tényező az általános műveltség szélesítésében mind személyes, mind társadalmi szinten. Szellemi válságot megélő világunkban a művészet, a zene utat mutathat a valódi értékekhez.

Tom Teichmann, Peller Mariann alapító és Sir John Hegarty – fotó: Hegedűs Bence/ Virtuózok

A Virtuózokat Peller Mariann producer alapította 2013-ban, és hamarosan a köztévé egyik legnézettebb műsorává vált: 1,3 millió ember látta és 14%-kal emelkedett a műsor után a zeneiskolai jelentkezések száma. A brand mögött álló cég, a Virtuosos Holding Ltd. a műsorgyártás mellett tehetséggondozással, koncertszervezéssel és digitális tartalmak fejlesztésével is foglalkozik, nemrég pedig az eddigi részvényesek mellé (akik közt olyan neveket találunk, mint Maestro Plácido Domingo operaénekes, Nicholas Marko kulturális manager és Sir John Hegarty reklámszakember) új befektető csatlakozott: Lakatos Benjamin, a svájci székhelyű MET-csoport alapítója, vezérigazgatója és többségi tulajdonosa. Vezetésével vált a MET-csoport Európa egyik leggyorsabban növekvő energetikai vállalatává. Lakatos Benjamin és a svájci székhelyű Deneb Algedi Invest AG a Virtuosos Holding Ltd. részvényeinek 6 százalékos tulajdonosai.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.