Papageno Radio
Blogok 70 Szokolay Így jelenik meg a gyermekkori karácsonyok emléke Szokolay Sándor életművében

Így jelenik meg a gyermekkori karácsonyok emléke Szokolay Sándor életművében

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szokolay Sándor különös fogékonysággal élte meg gyermekkora karácsonyait. Szülőfalujában, a délkeleti határszélen, Kunágotán advent idején több betlehemes csoport járt házról házra, hogy elmondják a karácsonyi örömhírt, és szert tegyenek némi pénzre, esetleg természetbeni adományra.

Szokolayéknál szívesen látták a kántáló társulatokat, már hetekkel előbb gyűjtötték az adománynak szánt aprópénzt, és a kínálós-kalácsból is jutott mindenkinek. A későbbi operaszerzőt elbűvölte a karácsonyi események egyszerű, mégis őszinte megjelenítése. Felnőttként is vallotta, hogy a kunágotai betlehemesek életre szóló zenei és dramaturgiai élménnyel ajándékozták meg.

Szokolay Sándor szülőháza Kunágotán – Forrás: Szokolay Archívum

A Szokolay-életmű nagy számmal kínál karácsony ihlette alkotásokat. Fiatalkori művei között második opus a Karácsonyi miniatűrök. Az eredetileg zongorára komponált művét később más formációkra is átdolgozta a szerző. 

Szokolay Károly és Sándor testvére – 1943 – Forrás: Szokolay Archívum

Az Angyali üdvözlet és a Jászolnál című tételek hárfaátiratát Polónyi Ágnes hárfaművész készítette – átszellemült előadásával idézi meg a karácsonyi misztérium különleges hangulatát:

Promóció

Stream és színház

X
X