Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Múltidéző tárgyak, tánctörténet, Budapest 100 szóban és Rózsavölgyi online – Papageno Klasszik

Múltidéző tárgyak, tánctörténet, Budapest 100 szóban és Rózsavölgyi online – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása december 5-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Balázs Katával, Halász Tamással, Janecskó Katainnal és Józan Lászlóval.

- hirdetés -

6 órai tea stílusosan címmel a Falk Art Fórum szervezésében szerda esténként bárki bekapcsolódhat egy-egy különleges beszélgetésbe, amely valamelyik régiségbolt, galéria hangulatát idézi meg úgy, hogy mi magunk otthonunkban, akár egy csésze finom tea mellett hallhatunk érdekességeket múltidéző tárgyakról a téma szakértőitől. December 9-én, a sorozat következő részében Bútorok a barokktól a klasszicizmusig címmel Csörge Csaba, a Darius Antik művészeti tanácsadója és Balázs Kata újságíró, az Art&Antique Street menedzsere, műtárgybecsüs beszélget azokról a berendezési tárgyakról, amelyek jóval többek annál, minthogy a mindennapokban használjuk őket, hiszen egy adott kor minden sajátosságát, a közízlést, a prioritásokat, művészeti irányzatok és ezzel együtt egyfajta társadalmi korrajzot is megmutatnak. Az sem véletlen, hogy mindez a Falk Miksa utcához kötődik, hiszen Budapest jellegzetes műkereskedelmi központja ez az utca, ahol a különböző galériák lenyűgöző értékeket és tudást rejtenek.

- hirdetés -

A helyi galériák és vendéglátóegységek összefogásaként alakult meg az Art&Antique Street Projekt, amelynek vezetőjét, Balázs Katát arról is kérdezzük, miért annyira népszerű a műtárgyak világa kortól, helytől függetlenül; mire kíváncsiak leginkább az érdeklődök; mi az, ami őt és a szakembereket is lázba hozza; valamint egy-egy beszélgetés során felmerülnek-e olyan témák, tárgyak, amelyek mindenki számára meglepetést okoznak?

Ide kapcsolódik:
#AdventiKalendárium 4. ablak — Madame Récamier, akiről bútort neveztek el

Róna Viktor a magyar tánctörténet különleges alakja, a világhírű hazai előadóművészek egyik legizgalmasabb egyénisége. Életéről, tudatosan és fegyelemmel épített pályájáról korábban soha nem született kiállítás, személyét, munkásságát összegző kiadvány, életrajz 1994-ben bekövetkezett halála óta. Ugyanakkor Róna Viktor már nagybetegen úgy határozott, hogy halála után pályafutása dokumentumai az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumába, Európa egyik legnagyobb és legfontosabb tánctörténeti gyűjteményébe kerüljenek. Az archívum munkatársai még Róna életében elkezdték az adomány közös áttekintését, majd nem is olyan régen a család jóvoltából a Táncarchívumhoz került a Róna-hagyaték további, eddig lappangó része is. Ez az anyag adta A Herceg a vasfüggöny mögül című kiállítás alapját az OSZMI kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeum négy, földszinti kiállítótermében, felidézve a művész élettörténetét, pályaképét, annak legfontosabb egységeit, Róna gyerekkorát, tanulmányait, legfontosabb szerepeit, nemzetközi pályafutását.

A tárlat mellett megjelent a Róna Viktor alakját megörökítő kötet is. Halász Tamás tánctörténészt, a kiállítás kurátorát, a kötet szerzőjét arról is kérdezzük, mi adta Róna Viktor különleges karakterét, mitől volt annyira fordulatos a pályája; felismerte-e igazán a világ tehetségét és művészetét; illetve mitől meghatározó a pályája későbbi generációk számára?

Ide kapcsolódik:
Herceg a vasfüggöny mögül – Kiállítás Róna Viktor balettművészről

Janecskó Katalin Fekete opálüveg című története nyert a 100 szóban Budapest idei pályázatán, második helyen Geréb János Hétköznapi történet című írása, a harmadik helyen pedig Dizseri Barnabás A Jánosban című műve végzett. Hetedik éve gyűjti össze a személyes, mégis hétköznapi sztorikat a 100 szóban Budapest történetíró pályázata. A felhívásra idén is bárki beküldhette a saját, legfeljebb 100 szóból álló elbeszélését, amelynek az egyetlen megkötés szerint valamilyen módon Budapesthez kell kapcsolódnia. Ebben a nehéz évben rekordmennyiségű, 2500 pályamű közül kellett kiválasztania a legjobbat a háromtagú zsűrinek, Boncsér Sára színésznőnek, Szabó Benedek zenésznek és Závada Péter költőnek. 

Janecskó Katalin – forrás: facebook.com/100szobanBudapest

Az idei legjobb 100 szavas történetében eltűnő cégtáblák és fali csempék okoznak komoly bonyodalmat. Janecskó Katalin fekete humortól sem mentes, Fekete opálüveg című történetéhez Pernyész Dóra készített kifejező illusztrációt. A pályázat legjobb alkotásait óriásplakátokon és köztéri palánkokon böngészhetik végig az érdeklődők a Városháza Parkban, de a zsűri által kiválasztott 100 izgalmas történetből idén is POKET zsebkönyv készült, amely az óriásplakátok mellett a pár hétig kihelyezett POKET-automatából is elérhető. Janecskó Katalinnal, az idei nyertes novella írójával arról is beszélgetünk, mit jelent számára Budapest, és hogyan került kapcsolatba az általa megörökített sztorival?

Ide kapcsolódik:
Janecskó Katalin története nyert a 100 szóban Budapest idei pályázatán

Elindult a Rózsavölgyi Szalon online műsora, amely szombatonként 18 órától látható a színház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, a címe pedig az, amit a Facebook kérdez tőlünk az idővonalon: Mi jár a fejedben? A két műsorvezető Csiby Gergely és Józan László, akik több előadásban is szerepelnek a Rózsavölgyi Szalonban. A műsor szerkesztője Karácsony Ágnes, rendezője Dicső Dániel. A nemrég indult online sorozatban művészekkel beszélgetnek, kisebb produkciókat is összehoznak, illetve mindig lesz egy „plusz vendég” is, aki nem kötődik ezer szállal a színházukhoz, de a jelen helyzetben valahogy mégis igen.

Fontos még a Rózsavölgyi Szalon jótékonysági akciója is, ami a Líra Zrt. támogatásával valósul meg a Facebookon. Három dedikált könyvet bocsátanak licitre: a Kvittek vagyunk – Beszélgetés Molnár Piroskával című kötetet, Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe és Vámos Miklós Dunapest című könyvét. A befolyó összeget a Gyermekkör Alapítvány, vagyis a Heim Pál–Madarász utcai Gyermekkórház kapja.

Józan László színművészt, a Mi jár a fejedben? egyik műsorvezetőjét arról is kérdezzük, a rengeteg izgalmas online közvetítésből, beszélgetésből mi teszi megkülönböztethetővé, nagyon mássá a Rózsavölgyi Szalon új online sorozatát?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. december 6-án, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.