Papageno Radio
Címlap Olimpiai sportág lesz a breaktánc

Olimpiai sportág lesz a breaktánc

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) igazgatótanácsa 2019 márciusában tette meg javaslatát, hogy a breaktánc bekerüljön a 2024-es olimpia műsorára. Erről most döntöttek, így már biztos, hogy Párizsban a breakesek is olimpiai érmekért versenyeznek.

A breaktáncosok a 2018-as ifjúsági olimpián már versenyeztek. Buenos Airesben három kategória volt: női, férfi egyéni, illetve vegyes csapat, amely egy férfi és egy női tagból állt. A csoportokban zajló selejtezőkből, összesen 12 versenyzőből 8-an jutottak tovább. A második fordulóban az egymás elleni párbajok győztesei jutottak a döntőbe. A bírók a fizikai, a kifejező és a művészi erőt vették figyelembe a pontozásnál; a párizsi olimpiára az ígéretek szerint valószínűleg ezt az alapelvet veszik át. Argentínában egy magyar résztvevő is volt Török Enikő, azaz Csepke b-girl. Edzőjének beszámolója szerint technikai és fizikai kvalitásait dicsérték a bírók.

Ide kapcsolódik:
Látott már breakelő buddhista szerzeteseket? - Videó

A break a 70-es évek végén, az utcáról indult, szülőhelye New York (Bronx, Harlem) és Los Angeles. Alapelemei: tánc (uprock), break (akrobatikus elemek), popping (hullámok és robot). Magyarországra Fenyő Miklós importálta a stílust, és évtizedekig komoly erőt képviseltek a magyar csapatok a világbajnokságokon.

Promóció

Stream és színház

X
X