Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Átfogó kötet készült az egy éve elhunyt Szőnyi Erzsébetről

Átfogó kötet készült az egy éve elhunyt Szőnyi Erzsébetről

Szőnyi Erzsébet emlékére címmel jelenik meg kötet a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zeneszerző, egyetemi tanár, a Kodály-koncepció egyik leghitelesebb képviselője halálának első évfordulója tiszteletére.  A kötetet szerkesztője, Dr. Márkus Miklósné Natter-Nád Klára így ír a január 25-én megjelenő könyvről:

- hirdetés -

„Szőnyi Erzsébet közel egy évszázados jelenléte meghatározó szerepet töltött be a hazai zeneoktatásban és kitörölhetetlen nyomokat hagyott a kodályi elvek nemzetközi elterjesztésében.

- hirdetés -

(Sokszínű életének 95. évében, 2019. december 28-án hagyta el a földi létet. Temetése, 2020. január 25-én volt.)

Páratlanul gazdag életművével óriási örökséget hagyott ránk! Eltávozása sürgető kötelezettséget jelent, hogy róla, az ő munkásságáról mihamarabb összegyűjtsük, ami a kortársak emlékezetében még elevenen jelen van. Tanítványok ezrei emlékeznek rá. Jómagam a Zeneakadémián tanítványa voltam Szőnyi Erzsébetnek abban az első évfolyamban, amikor a Középiskolai Énektanárképző kinevezett tanáraként kezdte működését.

(A diplomaszerzés után néhány évvel kerültem közelebbi kapcsolatba a tanárnővel, amikor a Lorántffy utcai Ének-Zenei Iskolában tanítottam, 1972-ig. Akkor hívtak meg a Tankönyvkiadóba a zenei könyvek vezető szerkesztőjének. Nyugdíjazásomig ott dolgoztam, de azóta is a zenei írás-szerkesztés a fő munkaköröm. 1994-ben a tanárnő kért fel a Magyar Kodály Társaság Hírei szerkesztésére. A lap főszerkesztője voltam és állandó munkakapcsolatban Szőnyi tanárnővel)

Számomra természetes volt, hogy az Emlékkönyv indítványozását és szerkesztését elvállalom. A Magyar Kodály Társaság, A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Szövetségek Szövetsége – KÓTA és a Nemzetközi Kodály Társaság  közreműködésével, az MMA támogatásával, körlevelet adtunk közre (határidők megadásával), hogy Szőnyi Erzsébet Emlékkönyv összeállítását kezdeményezzük, halálának egy éves évfordulójának tiszteletére. Az emlékező írások egyre nagyobb számban érkeztek.

A szerkesztés során, tematikailag hat fejezetbe soroltam az emlékező írásokat:

  • Életképek
  • A Tanárnő
  • A zeneszerző és az előadók
  • Az operaszerző
  • A zenei közélet
  • Kitekintés, a zene nagyasszonya.

Ezt követően állítottam össze – A Magyar Kodály Társaság Hírei 40 éves anyagából válogatva  a – hetedik fejezetet: Szőnyi Erzsébet ünnepei címmel.

Ezek az írások elsősorban a kerek évfordulókon elhangzott hangversenyek és köszöntők írásait elevenítik fel a 70. születésnaptól a 95-ig. Ezekben az írásokban a századforduló neves zenészeire is emlékezhetünk, akik kortársai voltak ebben a termékeny évszázadban. 85 emlékező írás szól a Tanárnőről, Zeneszerzőről és a zene Nagyasszonyáról. A Kötet Szerzői c. fejezet 63 szerző szakmai életrajzát közli. A betűrendes Névmutató ezren felüli száma zárja a 368 oldalas könyvet.

Aki szeretne a könyvből saját példányt, az átvétel egyeztetéséhez írjon emailt a kota@kota.hu emailcímre. A kötet ingyenes, ezzel együtt a KÓTA nagyon örül minden adománynak, amivel az új könyvtulajdonos támogatni tudja a kórusszövetség munkáját.

A könyv különös értékét jelenti Szőnyi Erzsébet elhangzott beszédeinek felidézése, eredeti kéziratok, az ő kézírását őrző dokumentumok. A szöveg közötti archív fotók gazdag sorozata illusztrálja a kiadványt és segít megidézni Szőnyi Erzsébet személyét és környezetét amelynek mi is részesei lehettünk.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.