Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Az európai művészfilm nagyasszonya – 93 éves lenne Jeanne Moreau

Az európai művészfilm nagyasszonya – 93 éves lenne Jeanne Moreau

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Édesapja a Montmarte-on volt vendéglős, így – elmondása szerint – csapolt sörök, rövid italok kereszttüzében, folyamatos ételszagban nőtt fel, amit ki nem állhatott soha. Édesanyja táncosnő volt, érzékenységét, a művészet és az irodalom iránti rendkívüli fogékonyságát tőle örökölte.

1948-ban a Comedie Francaise színpadán debütált, Turgenyev Egy hónap falun című művében. A filmesek ebben az időben kifejezetten csúnyának, aszimmetrikusnak tituálták, és jeleneteit kíméletlen sértegetések mellett kivágták első filmjeiből. Hosszú időbe telt, amíg a traumatikus élmények után újra kamera elé mert állni.

- hirdetés -

Az idők ekkoriban azonban radikálisan és mélyrehatóan változóban álltak, és új szelek fújtak az európai film frontjain. Az avítt műfaji kereteket egyre jobban felváltották a szerzői aspektusok, a kozmetikázott, élre vasalt szépségideál eszményeit pedig egyre inkább az autentikus, természetes, nem evidens szexepil kezdte lecserélni.

Forrás: Ország-Világ, 1965/ 20. 19. ADT

Jeanne Moreau ebben az érában bólintott rá Louis Malle filmjére 1957-ben. A Felvonó a vérpadra című mű robbanásszerűen hatott a filmművészetre, és pillanatok alatt meghódította az új filozófiákkal operáló művészeti ágat. Louis Malle rendezése – amely a film noirok talajáról inspirálódott – friss, szellős, modern eszközeivel forradalmasította a terepet a francia új hullám számára. Külső helyszínes forgatások, a sötét stúdiók elhagyása, ismeretlen szereplő alkalmazása a sztárok helyett, Miles Davis muzsikája – valóságos reformista filmművészeti szimfóniát hozott létre.

Felvonó a vérpadra

Jeanne Moreau-nak ez a film, kicsit késve ugyan, de meghozta a régen áhított áttörést. Roger Vadim, Francois Truffaut, Michelangelo Antonioni, Louis Bunuel múzsája pedig egy évtized alatt fogalommá vált. Az 1928. január 23-án született színésznőt legendás filmjeivel köszöntjük.

Szeretők

Veszedelmes viszonyok

Az éjszaka

Jules és Jim

Egy szobalány naplója

Viva Maria!

A menyasszony feketében volt

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X