Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Déryné ifjasszony című előadásuk a Déryné Program zászlóshajója

Déryné ifjasszony című előadásuk a Déryné Program zászlóshajója

A Déryné Program társulata két saját produkciót mutatott be 2020-ban, melyek közül az egyik Herczeg Ferenc 1907-es Déryné ifjasszony című színművéből készült.

- hirdetés -

A Vidnyánszky Attila által rendezett előadás premierjét 2020. szeptember 18-án a százhalombattai Barátság Kulturális Központban tartották. A budapesti bemutatóra 2020. október 8-án a Nemzeti Színházban került sor.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ezeket a műveket mutatta be idén a Déryné Társulat

Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója a darabválasztás kapcsán elmondta, hogy már a program megalakulásakor tudták, hogy a Déryné ifjasszony című művet az elsők között szeretnék bemutatni a program névadója előtt tisztelegve. A „zászlóshajónak” tervezett előadás előkészítésével pedig a társulatépítés folyamata is összekapcsolódott.

Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol a vándorszínészek romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A színpadon megelevenedő miliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Az előadást a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

Ide kapcsolódik:
Az első magyar operasztár egyben remek szakács is volt – Így ismerték Déryné Széppataki Rózát Nagyváradon

Herczeg Ferenc korának sikeres drámaírója volt, nevéhez olyan művek köthetők, mint az Ocskay brigadéros (1901), a Bizánc (1904) vagy a Kék róka (1917). Déryné ifjasszony (1907) című színművében Déryné Széppataki Róza alakjának állított emléket, aki a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője és egyben az első magyar opera-énekesnő volt. Emlékét egy 1982-ben megalapított díj is őrzi.

SZEREPOSZTÁS

 

Gróf Szepessy Teodor – JANKA BARNABÁS
A Grófné – SZEMERÉDI BERNADETT

Aladárka, kis fiuk – TURI CSONGOR/DÁNYI BENCE

Thuretzky – SZÉPLAKY GÉZA

Etelka, a felesége – FABÓK MARIANN

Gabi, gyámfiuk – HORVÁTH MÁRK

Déryné – TARPAI VIKTÓRIA

Szentpétery Zsigmond – DÁNIELFY GERGELY

Szentpétery Zsuzsika – VAS JUDIT GIGI

Kilényi – HAVASI PÉTER

Luby – TURI BÁLINT

Lubyné – LOSONCZI KATA

Gál – DÁNYI KRISZTIÁN

Nimling – IVASKOVICS VIKTOR

A fuvaros – HABODÁSZ ISTVÁN

Jankó, huszár – KÁRPÁTI BARNABÁS

Borcsa, szolgálóleány – GULYÁS GABRIELLA/BÁCSI BERNADETT

Rendezőasszisztens – KERNÁCS PÉTER

Jelmeztervező – KISS ZSUZSANNA

Díszlettervező – CSÍKI CSABA

RENDEZŐ – VIDNYÁNSZKY ATTILA

A Déryné Társulatot alkotó, az előadóművészet számos területén járatos, illusztris színészgárda tagjai azért csatlakoztak a Déryné Program ügyéhez, mert fontosnak tartják a „Színház mindenkinek!” mottó által kinyilvánított küldetést, hogy a hátrányosabb települések lakói számára is személyes élményként ismertethessék meg a színházi kultúrát.

„Amikor olyan helyen játszunk, ahol talán még sosem járt színház, minden előadás jóval több egy kulturális eseménynél” – értékelte a program munkáját Vidnyánszky Attila. „Az olyan üzemszerűen működő kulturális intézményekben, amilyen a Nemzeti Színház is, vannak sikerek, különleges és nagyszerű pillanatok, de az ünnep magasságába ritkán szárnyalunk. A Déryné Program minden előadása ünnep.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.