Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Ruttkai és kora Egy nagy sikerű Pesti Színház-bemutató – Halász Judit visszaemlékezései

Egy nagy sikerű Pesti Színház-bemutató – Halász Judit visszaemlékezései

Egy tündéri bolgár naiva, egy pimasz svájci „csokoládékatona”, egy képmutató hős, régimódi szülők és rafinált szolgálók – 1970. január 23-án mutatta be a Pesti Színház G. B. Shaw pazar vígjátékát. A hős és a csokoládékatona hatalmas sikert aratott Halász Judit, Darvas Iván, Bárdy György, Básti Lajos, Sulyok Mária, Béres Ilona és Csákányi László főszereplésével. A folyamatos teltházzal játszott produkciót a színház történetében máig az egyik legemlékezetesebb darabként tartjuk számon.

- hirdetés -

Halász Judit visszaemlékezései a „csokoládékatona” kapcsán

- hirdetés -

„A Pesti Színház történetének egyik legnagyobb sikere volt, Kapás Dezső rendezésében. Nem tudom, matematikailag hogyan lehetséges, de azt olvastuk róla, hogy 115 százalékos teltházzal ment mindig. A siker mindenkinek jólesik, és talán ez volt a legparádésabb szereposztás, amiben valaha játszottam. Egy fiatal bolgár lányt, Raina Petkovát alakítottam, aki a szerbverő hős katonáról (Bárdy György) ábrándozik, amikor egy este beszökik a szobájába egy menekülésben lévő, pimasz, svájci kapitány (Darvas Iván), a »csokoládékatona«. Apám, a bolgár őrnagy Básti Lajos volt, anyám Sulyok Mária, a két szolgálónk Csákányi László és Béres Ilona volt.

Itt találkoztam először Cserhalmi Györggyel, aki még főiskolásként kis szerepet kapott. Az egyik előadáson, miután elmondta a szövegét, hanyagul keresztbefeküdt az öltözőkhöz vezető lépcsőn. Sulyok nem tudott felmenni, de mint tekintélyes színésznő és főiskolai tanár, nem volt hajlandó fegyelmezni egy növendéket. Úgyhogy odaszólt az ügyelőnek, hogy »távolítsa el innen az akadályt«.”

Forrás: Film Színház Muzsika, 1970/ 5. 4. ADT

Komikáról, fiatalságról

„Várkonyi sokat segített nekem az indulásban. A komikát látta meg bennem, a szerződésemet azzal indokolta, hogy kevés az olyan színésznő, akinek van humora. Ugyanakkor, a félreértések elkerülése végett, jó előre kijelentette: »Nehogy azt hidd, hogy te itt femme fatale-t fogsz játszani. Vígjátékokat kapsz.«

Darvas Iván – forrás: Tükör, 1970/ 5. 18. ADT

Boldog vagyok, hogy sokszor játszhattam Darvas Ivánnal. Általa tanultam meg – sok egyéb mellett – azt, hogy a fiatalságot nem az évek száma határozza meg, hanem a személyiség, a lélek, a gondolkodásmód, a viselkedés.”

Orosz Ildikó: Halász Judit. Nem születtem varázslónak. Budapest, Park Könyvkiadó, 2015

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!